Wat is de beste plaats voor rookmelders?


Rookmelders zorgen voor een veilige leefomgeving. Persoonlijk vind ik het een fijne gedachte dat ik met een rookmelder ’s nachts nooit verrast kan worden door een brand. De meeste slachtoffers bij een brand komen om, omdat ze rook inademen. Als je slaapt, ruik je deze rook namelijk niet. 

Waar hang je een rookmelder op?

Het beste kun je een rookmelder positioneren op een centrale plaats op de vluchtroute, bijvoorbeeld in de hal of op de overloop. Het advies is om meerdere rookmelders op te hangen, hoe meer ruimtes er worden bewaakt, hoe veiliger het is. 

Ga na wat je vluchtroute bij brand zou zijn en je zult zien dat de centrale hal en de overloop hier een belangrijke rol in spelen. 

Op de website van de Autralische overheid vond ik onderstaande plattegrond, die het in mijn ogen ook duidelijk weergeeft. In de rode gebieden zou je minimaal één rookmelder moeten ophangen. In de slaapkamers zou je eventueel ook een rookmelder kunnen hangen.

Zorg er in ieder geval voor dat er een rookmelder hangt tussen brandgevaarlijke plekken (keuken, wasdroger, etc) en de slaapkamer.

Bron: www.cfa.vic.gov.au

Hoeveel rookmelders in huis?

Hoe meer rookmelders in huis, hoe veiliger het wordt. Hang er bij voorkeur meerdere op, bijvoorbeeld op twee of drie strategische plekken. Op deze manier kun je rook tijdig detecteren en heb je genoeg tijd om je huis veilig te verlaten. Voor wie honderd procent detectie wil, kan kiezen voor een rookmelder in iedere ruimte. 

Hang rookmelders hoog op

Rook stijgt omhoog, dit betekent dat rook op het hoogste punt altijd gedetecteerd zal worden. Hang dan ook een rookmelder altijd zo hoog mogelijk op. Als je een puntdak hebt, hang deze dan ongeveer dertig centimeter onder het hoogste punt, stilstaande lucht kan namelijk verhinderen dat rook omhooggaat.

Let erop dat je rookmelders niet in ruimtes ophangt waar het heel vochtig is, bijvoorbeeld een wasruimte of een douche. Het alarm zal namelijk ook bij vocht afgaan. Ook in stoffige ruimtes kun je beter geen rookmelder plaatsen, ook van stof gaat het alarm af.

De beste rookmelders voor in huis

Een goede rookmelder is de Google Nest Protect (Bol.com), geleverd met maar liefst drie rookmelders. Dit is een melder die ook nog eens alarm slaat als er teveel CO2 in de ruimte zit. Ook de Alecto SA-110 (Bol.com) kan een goede keus zijn, welke in 2018 werd geadviseerd door de Consumentenbond. Bij Coolblue.nl wordt de stijlvolle Jalo Kupu (Coolblue) als beste rookmelder beoordeeld. 

Soorten rookmelders

Rookmelders detecteren rook, waarna er een alarm afgaat. Een melder detecteert alleen de rook in de ruimte waarin de rookmelder hangt, daarom raad ik het plaatsen van meerdere rookmelders aan. Veel mensen kiezen ervoor om in iedere slaapkamer een rookmelder op te hangen, waardoor ze zich veiliger voelen. Een prima keuze als je het mij vraagt.

Optische en thermische rookmelders

Een optische rookmelder werkt op basis van infrarood. In de rookmelder zit een lichtgevoelige cel, die reageert op verstoringen. Op het moment dat deze cel een verstoorde lichtbundel ontvangt, betekent dit dat er rook is, vervolgens zal het alarm afgaan. 

Thermische rookmelders

Een thermische rookmelder werkt op basis van temperatuur. Als de temperatuur in de ruimte waar de melder hangt snel stijgt, zal deze afgaan. Rook is afkomstig van vuur en heeft een hogere temperatuur dan de lucht in de ruimte. 

CO2 melders

Naast rookmelders bestaan er ook CO2 melders, hierbij kan de melder koolstofdioxide detecteren, hierbij zal er een alarm afgaan wanneer er te veel koolstofdioxide wordt gemeten. Koolstofdioxide is kleurloos en reukloos, waardoor je dit zelf niet zelf waar kunt nemen.

Koolstofdioxide komt veel voor in de atmosfeer. Veroorzaakt door uitlaatgassen en uitstoot van fabrieken. Een CO2 melder laat ook zien hoe gezond de lucht is waarin je leeft, handig om zelf in de gaten te kunnen houden hoe het gesteld is met de kwaliteit van de lucht in je eigen leefomgeving.

Rookmelders met bedrading of batterij?

Rookmelders met bedrading hebben als voordeel dat je er geen omkijken naar hebt. Ze zijn aangesloten op het vaste stroomnet, net als de televisie en de koelkast. Aanleggen en aansluiten van de rookmelder is wel iets wat moet gebeuren als je kiest voor deze optie. 

Je kunt ook kiezen voor rookmelders die op batterijen werken. Het scheelt je aanleggen en aansluiten van de bedrading, daar staat tegenover dat je wel tijdig de batterijen moet vervangen. 

Een tip van mij hierbij is om een vast moment te kiezen waarop je de batterijen vervangt. Het is natuurlijk afhankelijk hoe lang je met de batterijen kunt doen, maar een handig moment zou de wisseling van de wintertijd naar de zomertijd (en andersom) kunnen zijn. 

Wat is de beste rookmelder?

Google Nest Protect

Bij Bol.com wordt de rookmelder Google Nest Protect (Bol.com) als beste beoordeelt. Deze slimme melder detecteert niet alleen rook, maar ook CO2. Daarnaast krijg je maar liefst drie melders, waardoor je in de belangrijkste ruimtes altijd gewaarschuwd wordt voor rookontwikkeling. Handig, als je bijvoorbeeld je gehele vluchtroute wilt voorzien van rookmelders. Deze melder heeft veel mogelijkheden, hij kan bijvoorbeeld een bericht naar je mobiel sturen als er rookontwikkeling is. 

Doordat het een slim apparaat is, kun je het apparaat ook verbinden met andere slimme apparaten. Deze melder werkt op batterijen, die standaard erbij worden geleverd. Dit zijn zes batterijen met een lange levensduur. Je krijgt overigens een melding op je mobiel op het moment dat deze batterijen bijna op zijn.

Alecto SA-110

Bij Bol.com wordt de Alecto SA-110 (Bol.com) erg goed beoordeeld. Je krijgt hierbij twee melders met een ingebouwde lithium batterij die maar liefst tien jaar meegaat. De rookmelder werd in 2018 aangeraden door de Consumentenbond. Het voordeel van twee melders is dat je meer kans hebt dat rook opgemerkt wordt als er brand uitbreekt in je woning. 

Een bijkomend voordeel van een ingebouwde batterij vind ik dat je deze ook prima mee kunt nemen naar je vakantieadres. De melder geeft een alarm met een geluidssterkte van 85db en is gecertificeerd. 

Jalo Kupu

Bij Coolblue wordt de Jalo Kupu (Coolblue) als beste beoordeeld. Een rookmelder die werkt op batterijen, het grote voordeel hiervan is dat je deze dus overal kunt plaatsen. Handig ook om mee te nemen op vakantie. Deze melder laat een geluid horen van 85db wat luid genoeg is om het hele huis wakker te krijgen bij een uitbrekende brand en dat is ook precies de bedoeling. 

De melder is donkergrijs of wit van kleur, waardoor deze niet opvalt in het interieur. Het heeft ook een aparte vormgeving, waardoor het niet direct als rookmelder te herkennen is. Je kunt de melder eenvoudig installeren door de meegeleverde tape te gebruiken, boren is dus niet nodig. 

De Jalo Kupu rookmelder

Speciale melders voor slechthorenden

Voor doven en slechthorenden zijn er ook rookmelders op de markt. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een fel licht wat gaat knipperen of een triplaat die je onder je kussen kunt leggen. 

Er zijn ook melders op de markt die je met elkaar kunt verbinden, op het moment dat er rook wordt gedetecteerd door een melder, gaan de andere melders ook af. Ideaal voor grote huizen en voor wooncomplexen. 

Samenvatting

De beste plek om rookmelders op te hangen is in de centrale hal, de gang of op de overloop. In ieder geval op een strategische plek op de vluchtroute. Hang rookmelders altijd zo hoog mogelijk op omdat rook opstijgt en hierdoor de kans het grootste is dat rook wordt opgemerkt. 

Een slimme rookmelder, waarvan je er drie krijgt, die ook CO2 kan detecteren is de Google Nest Protect verkrijgbaar bij Bol.com. Een slimme melder met veel digitale mogelijkheden. Bij Bol.com wordt ook de Alecto SA-110 erg goed gewaardeerd. Hierbij kun je beschikken over twee rookmelders die je kunt verdelen over de vluchtroute. Een prima rookmelder met een ingebouwde batterij die maar liefst tien jaar meegaat. Bij Coolblue.nl wordt de Jalo Kupu als beste beoordeeld. Een prima rookmelder met ingebouwde batterijen. Een rookmelder met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content