Een schuifpui beveiligen, zo doe je dat!


Inbrekers komen maar wat graag binnen via de schuifpui. Bij veel mensen is de schuifpui namelijk voorzien van slechte sloten en hoeven inbrekers ook niet bang te zijn voor een alarmsysteem. Ze komen hierdoor gemakkelijk binnen via de schuifpui en kunnen vervolgens ongestoord hun gang gaan. Ik raad je aan om je schuifpui goed te beveiligen, waardoor inbrekers geen enkele kans maken.

Zo kan je een schuifpui beveiligen

Een schuifpui beveilig je met goede sloten, een alarmsysteem en een fysieke balk om open schuiven te voorkomen. Op deze manier ben je goed beveiligd tegen inbraak.

Een goed slot is zo geplaatst, een alarmsysteem leg je gemakkelijk aan. Een goed fysiek slot voor je schuifpui is de Secubar-schuifpuibeveiliging-plus (Bol.com)  Daarnaast zou ik kiezen voor een degelijk alarmsysteem waarmee je beweging kunt detecteren, bijvoorbeeld de WoonVeilig MOV-31 (Coolblue). Een goed slot in combinatie met een degelijk alarmsysteem is naar mijn mening de beste manier om je schuifpui te beveiligen.  

Een schuifpui geeft veel licht, maar is ook gevoelig voor inbraak

Sloten om je schuifpui te beveiligen

Er zijn verschillende manieren om een schuifpui te beveiligen, hieronder bespreek ik ze één voor één.

Cilindersloten met politiekeurmerk

Een schuifpui is voor veel mensen extra woongenot. Je kijkt door het glas zo naar buiten, er komt veel licht binnen en je huis krijgt een veel ruimtelijker effect. Toch zijn goede sloten niet het eerste waar je aan denkt als je een schuifpui gaat plaatsen. In Nederland kennen we een keurmerk specifiek voor sloten; namelijk het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Als consument heb je hiermee de zekerheid dat de politie het slot goedgekeurd heeft en dat geeft toch een veilig gevoel als je het mij vraagt.

Ik adviseer dan ook altijd om een slot te kiezen voorzien van dit keurmerk. Voor je schuifpui zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een cilinderslot. Voordeel van een cilinderslot, is dat het slot relatief voordelig is en ook nog eens gemakkelijk vervangen kan worden. Ideaal als je ervan houdt om periodiek je cilindersloten te vervangen, voor nog betere beveiliging van je huis.

Schuifpui slot

Naast een centraal slot zoals een cilinderslot, kun je ervoor kiezen om aanvullend een schuifpuislot aan te brengen. Door middel van extra veiligheidsbeslag in de rails, zorg je ervoor dat inbrekers de pui niet uit de rails kunnen tillen. Je kunt ook kiezen voor extra sloten die speciaal gemaakt zijn voor de schuifpui. Dit worden ook wel bijzetsloten genoemd. Een slot waar vaak voor wordt gekozen als extra slot, is het zogenaamde haak-slot. Ook hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een slot met het politiekeurmerk.

Secubar schuifpui beveiliging

Hierbij maak je gebruik van een uitschuifbaar balkslot om je schuifpui mee te beveiligen. Doordat deze uitschuifbaar is, past deze op iedere schuifpui, waarmee dit meteen een investering voor je leven is. Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning, met schuifpui, neem je de Secubar gewoon mee. Met de Secubar kun je er ook voor kiezen om de schuifpui iets te openen en dan pas te vergrendelen. Op deze manier kun je de ruimte waar de schuifpui zich bevindt, ook nog eens ventileren.

De Secubar heeft als voordeel dat hij voor iedere schuifpui inzetbaar is, van welk materiaal deze ook gemaakt is. Heb je een houten-, aluminium of kunststof schuifpui? De universele Secubar kun je voor iedere schuifpui gebruiken. Dit uitschuifbare balkslot is voorzien van het SKG-keurmerk, waardoor je kiest voor een degelijk getest slot. De Secubar is zowel geschikt voor binnenschuivende- als buitenschuivende schuifdeuren. Het slot wordt standaard geleverd met het benodigde montagemateriaal. Dat vind ik zelf altijd erg prettig, je hebt dan meteen alles in huis en je kunt direct aan de slag.

Bron: Secu.nl

De Secubar – schuifbeveiliging Plus – wit (Bol.com) is wat mij betreft een uitstekende manier om je schuifpui te beveiligen. Deze Secubar is universeel en past dus op iedere schuifpui. Dat geldt niet alleen voor de grootte van je schuifpui, maar ook voor het materiaal waar het van gemaakt is, deze Secubar past altijd. Met dit slot kun je de ruimte gewoon ventileren door de schuifpui iets open te laten staan, je kunt hem dan namelijk ook nog veilig afsluiten. Ideaal voor in de zomer, kun je ’s nachts frisse lucht binnen laten stromen. Dit slot is geschikt voor zowel binnen- als buitenschuivende deuren. Het slot kan worden geplaatst in deuren van 112 cm tot 180 cm.

Verschil tussen binnenschuivende en buitenschuivende schuifpuien

Een schuifraam bestaat uit twee delen; een vast deel en een schuivend deel. Het schuivende deel loopt over een rails heen. En juist dit maakt een schuifpui voor inbrekers zo interessant, als je deze twee delen los kunt koppelen, til je de pui er gemakkelijk uit en ben je binnen. We onderscheiden twee soorten schuifpuien, namelijk de schuifpuien met het schuifraam aan de binnenkant van de woning en die aan de buitenkant van de woning.

Bevindt de rails zich aan de binnenkant dan blijft deze altijd in het zicht. Als de rails zich buiten de woning bevindt, is deze niet zichtbaar. Dat is de reden waarom veel mensen kiezen voor een rails aan de buitenzijde, je ziet de rails binnen dan niet lopen, waardoor de schuifpui fraaier is weggewerkt.

Het nadeel van een rails buiten de woning is dat deze wel sneller vuil kan worden door weersinvloeden. Denk hierbij aan vallende blaadjes in de herfst en sneeuw in de winter. Een schuifpui met rails buiten, vergt dan ook meer onderhoud dan een rails binnen. Dit onderhoud moet je overigens ook plegen om de schuifpui soepel te kunnen laten bewegen. Als hier bijvoorbeeld veel herfstblaadjes in vallen, kan dit ervoor zorgen dat de schuifpui moeilijker open en dicht kan. Schuifpui beveiliging kan zowel aan de binnenkant als buitenkant worden aangebracht.

Alarmsysteem bij je schuifpui

Bewegingssensor

Een draadloze bewegingssensor is ideaal om beweging in en rond het huis mee te detecteren. Dit alarmsysteem is naar mijn idee dan ook prima geschikt voor de schuifpui. Een bewegingsmelder kun je aansluiten op je alarmsysteem, waardoor het alarm afgaat als er beweging wordt gesignaleerd.

Een goede bewegingssensor gaat niet zomaar af. Indien er bijvoorbeeld een vlinder langs vliegt, zal niet meteen het alarm afgaan. Ook niet bij wisselende temperaturen, bijvoorbeeld als je het in huis wat warmer stookt in de winter. Wel gaat het alarm af als een inbreker door de schuifpui probeert in te breken. Als het de inbreker gelukt is om de sloten te forceren, zal hij dus alsnog opgemerkt worden door de bewegingssensor. Het saboteren van deze sensor heeft geen zin, ook hier is het systeem op ingericht. Wordt de sensor met bruut geweld onklaar gemaakt, zal het alarm ook afgaan. Er zijn verschillende bewegingssensoren op de markt verkrijgbaar. Een prima bewegingssensor is de WoonVeilig MOV-31 (Coolblue.nl)  

Deze sensor kan onderscheid maken tussen verdachte bewegingen en normale bewegingen. Als er bijvoorbeeld een kat langsloopt, zal de sensor hier niet op reageren, uiteraard wel op inbrekers die ’s nachts door de schuifpui naar binnen willen komen. De melder is met plak strips gemakkelijk te monteren en werkt draadloos op batterijen. Het systeem heeft een bereik van 12 meter, wat ruim voldoende moet zijn om jouw schuifpui mee te beveiligen.

Glasbreuksensor

Op het moment dat inbrekers ervoor kiezen om bijvoorbeeld een steen door de schuifpui te gooien, kun je ze direct opmerken door een glasbreuksensor. Deze sensor is er namelijk op ingesteld om glasbreuk te detecteren. Een glasbreuksensor filtert gebeurtenissen eruit die normaal gesproken zouden leiden tot vals alarm. Denk hierbij aan honden die van dichtbij blaffen. Ook als er gillende kinderen vlakbij de schuifpui staan, zal het alarm van de glasbreuksensor niet afgaan. Ook specifieke weersomstandigheden zoals onweer, vallen onder de categorie vals alarm, de sensor registreert het wel, maar slaat geen alarm.

Wel wordt er alarm geslagen als inbrekers het glas van de schuifpui breken. Dit specifieke geluid wordt herkend door de sensor. Door deze sensor te verbinden met het alarmsysteem, kan er bij glasbreuk alarm geslagen worden. De microfoon van de sensor reageert specifiek op het splinteren van het glas. Dat maakt dit specifieke systeem naar mijn idee een uitstekende beveiliging voor de schuifpui. Zeker omdat het hier gaat om het versplinteren van glas, wat voorkomt als inbrekers via de schuifpui binnen willen komen met grof geweld.

Er zijn systemen die wel negen meter kunnen detecteren, ruim genoeg om een schuifpui mee te beveiligen. Je kunt er ook voor kiezen om de sensor buiten te plaatsen. Veel sensoren kunnen tegen temperatuurwisselingen tussen de minus tien en plus veertig graden. Dat moet in Nederland voldoende zijn om deze met een gerust hart buiten te plaatsen.

Contact sensoren

Een contactsensor registreert een specifiek contact. Denk hierbij aan het openen van een deur of een raam. Je kunt deze sensor dus prima gebruiken voor het beveiligen van een schuifpui. Op het moment dat de schuifpui wordt geopend, kan deze contactsensor een melding doorzetten naar het alarmsysteem en kun je een alarm af laten gaan. In combinatie met goede sloten op de schuifpui, is dit ook een handige manier om inbrekers te kunnen betrappen.

Een dergelijk systeem is draadloos en werkt op basis van magnetische sensoren. Door het inschakelen van deze sensor heb je de zekerheid dat inbrekers altijd betrapt zullen worden. Zijn zij erin geslaagd om het slot te forceren, dan zullen ze met deze contactsensoren alsnog tegen de lamp lopen. Door bijvoorbeeld een luide sirene af te laten gaan, zullen inbrekers snel weer vertrekken en is jouw huis goed beveiligd.

Deze magnetische contactsensoren kun je bijvoorbeeld aan de binnenkant van je schuifpui plaatsen. De twee delen worden vervolgens verbonden met een magneet. Als deze twee delen uit elkaar worden gehaald, gaat het alarm af. Je kunt er zelf voor kiezen welke afstand je hiervoor wilt nemen, bijvoorbeeld een centimeter of anderhalve centimeter. Een eenvoudig, effectief alarmsysteem wat goed werkt als om inbrekers op te kunnen merken als ze door de schuifpui in willen breken.

Extra buitenverlichting met bewegingssensor bij de schuifpui

Buitenverlichting is ideaal als je ook ’s avonds zicht wilt hebben rondom je woning. Handig om bijvoorbeeld ’s avonds nog even in de tuin te werken, of om goed verlicht naar je tuinhuis je te kunnen lopen als het donker is. Naast deze functionele taak, kan verlichting ook helpen om je huis beter te beveiligen. Inbrekers houden namelijk niet zo van licht. Dat is ook precies de reden waarom er in de winterperiode veel meer wordt ingebroken. In deze periode is het ’s avonds namelijk eerder donker en is het ’s morgens later licht. Meer uren om ongezien in te breken dus.

Je kunt er ook voor kiezen om permanente verlichting rondom je huis aan te brengen. Dit heeft een preventieve werking, als inbrekers kunnen kiezen om in te breken bij een huis zonder verlichting of juist bij eentje met verlichting, zullen zij altijd kiezen voor de eerste optie. Het is ook mogelijk om te kiezen voor verlichting dat aanspringt als het begint te schemeren. Je hebt hier geen werk aan en het is ook nog eens gunstiger voor het gebruik van elektriciteit dan permanente verlichting. In het licht van duurzaamheid is dit ook een prima oplossing.

Licht bij beweging

Het is ook mogelijk om te kiezen voor verlichting dat reageert op beweging. Ook handig als er geen inbrekers in de buurt zijn; het licht springt alleen maar aan als er beweging is. Kom je thuis na een avondje sporten, je rijdt het pad op en het licht springt aan. Wat ik van deze vorm van verlichting een voordeel vind, is dat het nog meer elektra bespaart dan bij de hiervoor genoemde variant. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent, gaat ’s avonds niet onnodig het licht aan. Wat ook weer goed is voor de toekomst van onze aarde, er hoeft immers nog minder energie verbruikt te worden.

Verrassingseffect

Als we kijken naar het beveiligen van de schuifpui, is deze optie ook absoluut een aanrader. Inbrekers hebben een hekel aan aanspringende lichten. Ze schrikken ervan en waarschijnlijk zullen ze direct weer vertrekken. Het verrassingseffect speelt hierbij ook een rol. Inbrekers verwachten het niet en worden onverwachts gestoord in hun plannen. Bijkomend voordeel is dat buren het opspringende licht ook kunnen waarnemen en alarm kunnen slaan. Denk hierbij aan de vakantieperiode waarin jouw buren wellicht ook altijd even een extra oogje in het zeil houden als je op vakantie bent. Als het licht dan aanspringt, zien ze al van veraf dat er iets mis is.

Voldoende bereik

Let erop bij deze vorm van beveiliging extra op dat de sensoren voldoende bereik hebben. Inbrekers zijn vindingrijk en zullen altijd proberen om via een sluiproute bij de schuifpui te komen, waarvan zij denken dat de kans het kleinste is dat er licht aanspringt. Een goede dekking van het hele gebied rondom de schuifpui is dan ook aan te bevelen. Mijn advies is om op iedere hoek van de woning een sensor te plaatsen, waardoor een inbreker altijd opgemerkt wordt, zodra hij de woning wil betreden. De keuze is ruim op het gebied van verlichting. Zo kun je kiezen voor mooie sfeerverlichting, dat goed past bij je woning, maar ook nog eens dient als beveiliging.

Samengevat; de beste manier om een schuifpui te beveiligen

Om je schuifpui goed te beveiligen, adviseer ik een goed slot in combinatie met een alarmsysteem. Een goed slot zorgt ervoor dat inbrekers de grootste moeite hebben om bij je binnen te komen. Een goed slots is de Secubar – schuifbeveiliging Plus – wit (Bol.com) Dit is een uitstekend schuifpuislot welke ook nog eens uniform is, waardoor het past op iedere schuifpui. Als inbrekers toch besluiten om door te zetten, is er altijd nog het alarmsysteem om de inbrekers op te merken. Een bewegingsmelder is ideaal voor het beveiligen van een schuifpui. Bijvoorbeeld de WoonVeilig MOV-31 (Coolblue.nl Zodra inbrekers binnendringen gaat meteen dit alarmsysteem af en word je gewaarschuwd dat er onraad is. Door gebruik te maken van een goed slot in combinatie met een degelijk alarmsysteem, weet je zeker dat jouw schuifpui goed beveiligd is.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content