Een inbraak zorgt er niet alleen voor dat je kostbare bezittingen kwijtraakt, ook geestelijk kun je er flink last van hebben. Als iemand ongewenst je huis binnendringt, is dat niet niks. Je kunt de kans op een inbraak minimaliseren door een alarmsysteem aan te schaffen. Een aanrader, wat mij betreft!
Kan ik zelf een alarmsysteem plaatsen?
Een alarmsysteem kun je zelf prima plaatsen. Als je bijvoorbeeld kiest voor een Gigaset Alarmsysteem Medium (Bol.com), haal je een degelijk alarm in huis, die je gemakkelijk zelf kunt plaatsen. Dat geldt ook voor het WoonVeilig ALARM-03 + Philips Hue Starter Pack (Coolblue), een prima alarmsysteem gecombineerd met Philips licht. Ook de Ring Alarm Beveiligingsset met Indoor Cam (Coolblue), is een eenvoudig te monteren alarm met veel mogelijkheden. Hieronder heb ik tien tips voor je, waarmee jij prima je alarmsysteem zelf kunt plaatsen!
Tip 1 – Plaats bewegingsdetectoren nooit boven een deur
Als je kunt beschikken over bewegingsdetectoren, plaats deze dan nooit pal boven een deur. De reden hiervoor is dat deze detectoren beïnvloed worden door de wisseling in temperatuur. Als een deur regelmatig open en dichtgaat, dan is de kans groot dat hierdoor het alarm afgaat. Bij ramen is dit ook het geval, als je een raam open laat staan, zal dit zorgen voor een windstroom. Een detector zal dit ook registreren als een beweging, waardoor ook hier het alarm voor afgaat. Voordat je bewegingsdetectoren gaat plaatsen, denk goed na over temperatuurswisselingen en windstromen.
Tip 2 – Plaats alarm zodat iedereen het kan horen
Een sirene is wat mij betreft een zeer effectief middel om alarm te slaan. Iedereen herkent het geluid van een sirene en zal er direct vanuit gaan dat er iets niet in de haak is. Een luid alarm is altijd handig, ook als je niet thuis bent, hiermee kun je de aandacht vestigen op een ongewenste indringer.
Een alarm kun je dan ook het beste plaatsen op een plek, waar zoveel mogelijk mensen het geluid van het alarm kunnen horen. Binnen zijn dit gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer, de trap en de hal. Als je de mogelijkheid hebt, plaats ook een alarm buiten bij je voordeur en achterdeur.
Met een buitenalarm, kun je namelijk ook buren en passanten op de hoogte stellen als er onraad is. Dieven hebben een hekel aan een alarm, zeker als deze ook op de openbare weg of bij de buren te horen is.
Tip 3 – Plaats alarmkastje niet in het zicht
Het is verleidelijk om een alarmkastje bij de voordeur te plaatsen. Daarmee kies je voor gemak. Maar dat gemak bied je dieven dus ook, dieven hoeven in dit geval niet veel moeite te doen om het alarm uit te schakelen als ze binnenkomen. Dit is precies de reden waarom je een alarmsysteem juist niet in het zicht bij de voordeur moet plaatsen.
Kies liever voor een ‘onlogische’ plek. Bijvoorbeeld hoog aan een wand, of achter een gordijn. Zelf heb ik gekozen voor het plaatsen van mijn alarmkastje in de voorraadkast, vlak achter een paar hoge voorraadbussen. Plaats het kastje in ieder geval op een plek waar een indringer het nooit verwacht. Hoe langer het alarm blijft afgaan, hoe groter de kans is dat een dief zal vertrekken of zelfs meteen gepakt zal worden.
Er zijn alarmsystemen waarbij je op meerdere plekken een kastje op kunt hangen. Denk hierbij aan een kastje in de buurt van de voordeur en bijvoorbeeld eentje bij de achterdeur. In dit geval ben je flexibel om het alarm in te schakelen waar jij dit wilt. Ga je soms door de voordeur en soms door de achterdeur naar buiten? Dan zijn twee kastjes wel zo handig. Je kunt ook kiezen voor een kastje in je slaapkamer. Handig, als je het alarm in wilt schakelen vlak voordat je gaat slapen. Vals alarm? Je hoeft je bed niet uit en kunt het alarm meteen weer inschakelen vanuit je slaapkamer.
Tip 4 – Laat zien dat je een alarmsysteem hebt
Inbrekers gaan nooit zomaar ergens naar binnen. Vaak nemen ze overdag al even polshoogte om te kijken hoe het is gesteld met de beveiliging van een woning. Als ze zien dat een huis is voorzien van een alarmsysteem, is de kans klein dat ze op een later moment toch een poging gaan wagen om in te breken. Maar hoe kunnen inbrekers nu weten dat je een alarmsysteem hebt?
Door stickers op ramen en deuren te plakken geef je aan dat je goed beveiligd bent. Dit heeft bovendien een preventieve werking; er worden geen ramen of deuren geforceerd en waardevolle spullen zullen niet worden meegenomen. Dit scheelt je veel rompslomp en slapeloze nachten.
Tip 5 – Verplaats jezelf in een inbreker
Het klinkt gek, maar hoe zou jij inbreken in je eigen huis? Doe alsof je een inbreker bent en loop overdag eens langs je huis. Wat valt je op? Zijn de ramen open? Liggen er losse stenen waarmee er een ruit ingegooid kan worden? Hangen er stickers op de ramen dat je een alarmsysteem hebt? Op welke plek zou jij als inbreker een poging wagen om binnen te komen?
Door te denken als een dief, kun je ook beter de plaatsen bepalen waar je detectoren op zou moeten hangen. Heb je een plek achter je huis waar het donker en verlaten is? Een plek die buren niet kunnen zien? Hang hier detectoren op. Ook de beste plek voor je alarmkastje kun je op deze manier bepalen.
Tip 6 – Hang detectoren niet te laag
Heb je een kat of een hond? Veel vogels rondom je woning? In dit geval doe je er verstandig aan om detectoren niet te laag op te hangen. Dit voorkomt veel valse meldingen die dieren kunnen veroorzaken. Als je een kat of hond hebt, kun je opmeten hoe hoog je huisdier komt. Als je jouw bewegingsdetector hierboven plaatst, weet je zeker dat jouw huisdieren deze niet af kunnen laten gaan.
Tip 7 – Richt camera’s op ingangen
Een inbreker zal altijd binnenkomen door een deur of raam. Als je camera’s hebt, richt deze dan ook altijd op ingangen zoals ramen en deuren. Het filmen van een ruimte in zijn geheel lijkt handig, maar hiermee film je ook veel ‘loze’ ruimte. Controleer ook regelmatig of iedere camera wel goed afgesteld staat.
Tip 8 – Zorg dat het alarmsysteem altijd werkt
Een alarm met noodaccu is altijd handig, hiermee draait je alarmsysteem gewoon door als de stroom uitvalt. Met een noodaccu kan het systeem altijd nog een bepaald aantal uren doordraaien en ben je ervan verzekerd dat het alarm af blijft gaan als er iets aan de hand is. Heb je een alarmsysteem op batterijen? In dit geval is het verstandig om periodiek de batterijen te vervangen, ook als deze op dat moment nog niet leeg zijn. Plan voor jezelf een vast moment in, wanneer je de batterijen gaat vervangen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit altijd aan het begin van het nieuwe kwartaal te doen. Hiermee heb je de zekerheid dat jouw alarmsysteem altijd goed functioneert en dat je nooit bang hoeft te zijn voor lege batterijen.
Tip 9 – Spoel de tijd vooruit voordat je gaat installeren
Als je een alarmsysteem gaat plaatsen, denk dan alvast vooruit. Wat gaat er bijvoorbeeld de komende tijd gebeuren? Gaat de temperatuur dalen? Is het bijna herfst en gaat het heftiger waaien? Neem je binnenkort een hond in huis? Heb je gordijnen die nogal wapperen als de buitendeur opengaat? Ga je binnenkort een kamer verhuren en ga je hiervoor een aparte ingang creëren?
Bovenstaande ontwikkelingen hebben invloed op waar je bijvoorbeeld detectoren op zou moeten hangen. Maar ook waar het alarmkastje zou moeten hangen en of je er goed aan doet om meteen voor twee kastjes te gaan. Installeer je alarmsysteem niet op de situatie van nu, maar op die van de toekomst.
Tip 10 – Laat gezinsleden meedenken
Mijn ervaring is dat als je gezinsleden mee laat denken, er verrassende dingen uitkomen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je gezinsleden goede ideeën hebben over de plek waar je het alarmkastje zou moeten plaatsen. Of bijvoorbeeld waar de camera’s opgehangen moeten worden. Ook kun je ze vragen waar zij denken dat een tweede alarmkastje geplaatst zou moeten worden. Je zult verbaasd zijn over de input die je krijgt
Let hierop bij het aanschaffen van een alarmysteem
Welk alarmsysteem past er het beste bij jou? Het is verstandig om voor jezelf in kaart te brengen wat voor jou belangrijk is als het gaat om een alarmsysteem. Om tot een goede keuze te komen, heb ik een aantal tips voor je!
Eenvoudig te bedienen
Het lijkt verleidelijk; veel opties op een alarmkastje. Toch kun je er beter voor kiezen om een simpel te bedienen alarmsysteem aan te schaffen. Misschien vind je het zelf leuk om een geavanceerd systeem te hebben, maar ook je andere gezinsleden moeten er mee om kunnen gaan
Bedrading of draadloos
Over het algemeen is een draadloos systeem gemakkelijker te installeren dan een systeem met bedrading. Het voordeel van een draadloos systeem is bovendien dat je flexibel bent in waar je wat op kunt hangen. In dit geval ben je niet afhankelijk van stopcontacten waar je iets op aan moet sluiten. Om leegraken van je batterijen te voorkomen, zou je ervoor kunnen kiezen om deze periodiek te vervangen, ook als deze op dat moment nog niet leeg zijn, hiermee bouw je zekerheid in.
Een voordeel van een systeem dat werkt met bedrading, is dat je nooit bang hoeft te zijn dat de batterijen op zijn. Je kunt hierbij overigens ook kiezen voor een alarmsysteem dat een eigen noodaccu heeft, waardoor het ook nog werkt als de netspanning wegvalt.
Type sensoren
Je kunt kiezen voor verschillende type sensoren; magneetcontacten, glasbreuksensoren en bewegingsmelders. Jouw wensen en eisen bepalen welke sensoren er nu het beste bij jouw situatie passen. Wil je bijvoorbeeld pas een alarm af laten gaan als iemand een ruit breekt? Kies dan voor glasbreuksensoren. Liever geen glasschade bij inbraak? Kies dan juist voor magneetcontacten. Wil je beweging direct detecteren en hiermee inbraken in zijn geheel kunnen voorkomen? Dan zijn bewegingssensoren ideaal. Aanvullend kun je er ook voor kiezen om detectoren aan te brengen die bijvoorbeeld koolmonoxide en rook kunnen detecteren.
Aansluiting op een meldkamer
Je kunt ervoor kiezen om een meldkamer aan te sluiten op je alarmsysteem. Het voordeel hiervan is dat er altijd actie wordt ondernomen. Ben je veel op reis? Dan is een meldkamer echt aan te raden. Ook als je bijvoorbeeld veel in het buitenland zit, weet je zeker dat inbrekers niet veel tijd zullen krijgen om je spullen weg te halen. Door stickers op je hek, deuren en ramen te plakken van deze meldkamer, heeft dit ook nog eens een preventieve werking. Een meldkamer staat altijd in nauw contact met de politie, als er onraad is terwijl je niet aanwezig bent, kan er besloten worden door de meldkamer om een politieauto langs te sturen. Ook als je wel thuis bent en je reageert niet, kan een meldkamer actie ondernemen. Denk hierbij aan een noodsituatie zoals een gijzeling.
Alarmsysteem dat je uit kunt breiden
Wil je eventueel op een later moment ook nog detectoren voor rook en koolmonoxide gaan toevoegen? Als je een alarmsysteem koopt dat je uit kunt breiden, kun je in de toekomst nog alle kanten op. Ook handig als je bij een verhuizing je alarm mee wilt nemen. Ga je verhuizen naar een grotere woning? Geen probleem, in dit geval kun je het alarmsysteem niet alleen meenemen, maar ook ter plekke nog uitbreiden.
De beste alarmsystemen die je zelf kunt installeren
Gigaset Alarmsysteem Medium
Met de Gigaset Alarmsysteem Medium (Bol.com) kies je voor zekerheid. Je kunt het alarm eenvoudig bedienen met je smartphone of tablet. Handig, als je niet thuis bent en wel precies wilt weten wat er aan de hand is als het alarm afgaat. Ook kun je hiermee op afstand je alarm in- en uitschakelen. Je kunt met dit alarmsysteem op een simpele manier contactpersonen toevoegen die op de hoogte gesteld worden als het alarm afgaat. Je kunt onder andere bewegingssensoren en deursensoren met elkaar verbinden, daarnaast leent het systeem zich er uitstekend voor om te communiceren met andere slimme apparaten. Als het alarm afgaat, is er een alarmsignaal te horen van meer 100 decibel. Het systeem is bovendien eenvoudig zelf te plaatsen.
Woonveilig Alarm-03 met Philips Hue Starter Pack
Het WoonVeilig ALARM-03 + Philips Hue Starter Pack (Coolblue) is een uniek alarmsysteem, omdat WoonVeilig en Philips de handen voor dit alarm ineen hebben geslagen. Dit systeem heeft een bedieningspaneel, maar beschikt ook over een afstandsbediening. Er is een back-up batterij toegevoegd aan het systeem, waardoor het nog acht uur in bedrijf kan blijven zonder stroom. Het systeem beschikt over twee radiofrequenties, waardoor deze altijd blijft werken. Het alarm gaat niet af als er huisdieren tot 25 kilogram langslopen, hier is het systeem op ingesteld. Het systeem beschikt over bewegingsmelders en deur/raam sensoren. Daarnaast worden er Hue White and Color lampen meegeleverd van Philips. Deze Philips lampen kun je fel laten knipperen op het moment dat het alarm afgaat. Zowel het systeem als de lampen, kun je ook met je smartphone of tablet bedienen.
Ring Alarm Beveiligingsset + Indoor Camera
Het Ring Alarm Beveiligingsset met Indoor Cam (Coolblue) werkt op basis van bewegingssensoren die alarm slaan als er inbrekers binnen willen komen. Het systeem is te bedienen via je smartphone of tablet, waar je ook alles op kunt volgen wat er in en rondom je huis gebeurt. De back-up batterij werkt nog 24 uur door als de stroom uitvalt. Het systeem werkt via de WIFI, waardoor je geen netwerkkabel nodig hebt om het systeem te laten functioneren. Voordeel van dit alarm is dat je het eenvoudig kunt uitbreiden met andere sensoren. Ook koppel je het eenvoudig aan andere apparaten zoals een slimme deurbel.
Samenvatting
Het plaatsen van een alarmsysteem is zeer eenvoudig. Zeker als je kiest voor bijvoorbeeld de Gigaset Alarmsysteem Medium, een degelijk alarmsysteem die je snel en gemakkelijk zelf installeert. Het WoonVeilig ALARM-03 + Philips Hue Starter Pack is ook een alarmsysteem dat je gemakkelijk zelf kunt plaatsen. Dit systeem is opvallend door de Philips lampen die fel gaan knipperen als er een alarm afgaat. Het Ring Alarm Beveiligingsset met Indoor Cam plaats je ook gemakkelijk zelf. Dit systeem valt op door zijn vele mogelijkheden, maar zeker ook door het feit dat je het gemakkelijk kunt uitbreiden en koppelen aan andere slimme apparaten.