Is Sao Paulo een veilige stad?


Als je van plan bent om naar Sao Paulo te reizen, vraag je je wellicht af hoe veilig deze stad is. Sao Paulo is de grootste stad van Brazilië en heeft net als andere grote steden te maken met veiligheidsuitdagingen. In dit artikel geven we je uitgebreid inzicht in de veiligheid van Sao Paulo en geven we tips om veilig te blijven tijdens je verblijf.

Veiligheid in Sao Paulo

Sao Paulo heeft een hoge criminaliteitsgraad en staat bekend als een van de gevaarlijkste steden van Brazilië. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de veiligheidsrisico’s. De stad heeft te maken met veel vormen van criminaliteit, van kleine diefstallen tot gewelddadige overvallen en moorden.

Een van de grootste veiligheidsrisico’s in Sao Paulo is diefstal en berovingen op straat. Dit komt vooral voor in drukke toeristische gebieden en in het openbaar vervoer. Toeristen worden vaak gezien als gemakkelijke doelwitten omdat ze vaak niet bekend zijn met de omgeving en waardevolle spullen bij zich hebben. Toeristen worden bijvoorbeeld beroofd van hun telefoons, camera’s, tassen en sieraden. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op je omgeving en waardevolle spullen niet in het zicht te dragen.

Het klinkt wellicht wat overdreven, maar mijn advies is om simpele kleding te dragen en geen sieraden te dragen. Dus geen kettingen en oorbellen tijdens je bezoek aan Sao Paulo. Lokale bevolking houdt hier ook rekening mee wanneer ze buiten op straat lopen. Overigens maakt het wel uit in welk deel van de stad je rondloopt.

Naast diefstal en berovingen op straat is er ook sprake van gewelddadige criminaliteit, zoals carjacking en gewapende overvallen. Dit soort geweldsmisdrijven komt vooral voor in de buitenwijken van de stad. Zorg dat je weet in welke buurten je relatief veilig bent, en waar je beter niet naartoe kan reizen. Je kan dit bijvoorbeeld vragen aan het personeel van je hotel.

Een ander veiligheidsrisico in Sao Paulo is het verkeer. Sao Paulo staat bekend om zijn chaotische verkeerssituatie, met veel files en roekeloos rijgedrag. Dit kan extra risico’s met zich meebrengen voor toeristen die niet bekend zijn met de weg. Persoonlijk heb ik het rijden in Sao Paulo niet heel onaangenaam ervaren, al moet ik wel zeggen dat ik veel ervaring heb en autorijden leuk vind. Wanneer je wat minder zelfverzekerd in het verkeer bent, kan je de stad misschien beter vermijden. Buiten de stad is het verkeer in Brazilië heel goed te doen.

Tips voor een veilige vakantie in Sao Paulo

Hoewel Sao Paulo te maken heeft met veiligheidsproblemen, voel ik me zeker niet constant onveilig. Er zijn gewoon een aantal zaken waar je rekening mee dient te houen. Zo zijn er manieren om veilig te blijven tijdens je verblijf. Hier zijn enkele tips:

 1. Wees alert op je omgeving en vermijd het dragen van waardevolle spullen in het zicht. Draag je tas bijvoorbeeld aan de voorkant van je lichaam en houd je telefoon uit het zicht. Draag ook geen opvallende sieraden, zelfs als ze nep zijn.
 2. Vermijd het reizen met het openbaar vervoer. Ik raad je aan om een Uber te nemen als je ’s avonds laat reist. Overdag is de metro van Sao Paulo ook een goed en veilig vervoersmiddel. Voorkom echter dat je in een onbekende buurt van het metrostation naar je eindbestemming moet lopen, vooral in de avonduren.
 3. Probeer zoveel mogelijk te reizen in groepen en vermijd afgelegen gebieden en straten.
 4. Als je met de auto reist, houd dan de ramen gesloten en de deuren op slot, vooral in drukke gebieden. In sommige buitenwijken wordt in de late avonduren door rood gereden, om te voorkomen dat je stil komt te staan voor het stoplicht. Zie je veel auto’s langzaam door rood rijden? Dan kan je dit zelf ook het beste doen.
 5. Zoek naar accommodaties in veilige gebieden, bijvoorbeeld in de buurt van drukke straten en bezienswaardigheden. Ik zal verderop in dit artikel nog een aantal buurten benoemen waar je met een gerust hart een hotel of andere accommodatie kan boeken.
 6. Laat geen waardevolle spullen achter in je hotelkamer en gebruik altijd de kluis als die beschikbaar is. Dit is wel een uitdaging, omdat je natuurlijk ook geen waardevolle spullen mee op straat wilt nemen.
 7. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je paspoort en bewaar deze op een veilige plek, los van de originelen.
 8. Als je slachtoffer wordt van een misdrijf, doe dan meteen aangifte bij de politie.
 9. Leer een paar woorden Portugees, dit kan helpen om jezelf beter te begrijpen en in moeilijke situaties te communiceren. Brazilianen vinden het over het algemeen erg leuk om te merken dat je wat Portugees probeert te praten.

Hoewel de veiligheidssituatie in Sao Paulo uitdagend kan zijn, betekent dit niet dat je je verblijf moet annuleren. Door je bewust te zijn van de risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je nog steeds genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft. Ik ben meerdere keren in Sao Paulo geweest en geniet iedere keer weer enorm!

Veilige buurten in Sao Paulo voor een hotel

Voordat je naar Sao Paulo gaat, is het goed om je te verdiepen in welke buurten veilig zijn en welke buurten je beter kan vermijden. In eerste instantie natuurlijk voor het boeken van een hotel of andere acommodatie, maar ook al sje ter plaatse bent en wilt gaan reizen.

Hou er rekening mee dat een buurt vrij snel van veilig naar onveilig kan overslaan. Daarmee bedoel ik dat je misschien aan het begin van een lange straat in een veilige buurt zit, terwijl je 500 meter verderop in een onveilige buurt zit met veel drugoverlast en dakloosheid. Zeker in de avonduren is het belangrijk om te weten waar je wel en niet rond zou moeten lopen. Persoonlijk neem ik in de avonduren altijd een Uber.

Sao Paulo is gigantisch en niet te vergelijken met een stad in Europa. In Sao Paulo grootstad wonen meer mensen dan in heel Nederland. Er zijn dus ook grote verschillen binnen de stad zelf.

 1. Avenida Paulista: Dit is de grootste en bekendste straat van Sao Paulo. Rondom de straat zijn veel kantoren, winkels en hotels. Het gebied rondom de metrostations Consolacao, Trianon en Brigadeiro is veilig, welvarend en gemakkelijk te bereiken en in mijn ogen een van de beste locaties voor een hotel.
 2. Pinheiros: Pinheiros is een populaire wijk in Sao Paulo. Je hebt er vele restaurants en een bruisend nachtleven. Het is ook een stuk goedkoper dan Vila Madalena.
 3. Vila Madalena: Dit is een trendy buurt die populair is bij kunstenaars en jonge professionals. Het is een veilige buurt met veel restaurants, bars en winkels.
 4. Vila Mariana: Deze buurt zal je niet vinden in de standaard lijstjes, maar ik heb het als erg prettig ervaren en ook de locals gaven deze buurt als tip. Ik verbleef vlak bij het metrostation van Vila Mariana.
 5. Jardins: Deze buurt is populair onder de rijken Brazilianen. Dat is ook terug te zien in het soort winkels, van bekende internationale merken. Prijzen liggen in deze buurt wel een stuk hoger.

Naast het lijstje met goede plekken, zijn er uiteraard ook genoeg plekken om te vermijden. Een korte, maar zeker niet volledige opsomming om te vermijden:

 • Centro: Het oude centrum van Sao Paulo is mooi om te bezoeken, maar niet erg veilig en moet in de avond zeker vermeden worden. Er is veel overlast van drugsverslaafden en daklozen.
 • Republica: Eigenlijk hetzelfde als bovenstaande
 • Buitenwijken: Zoals aangegeven is Sao Paulo zo extreem groot dat het lastig is om op te sommen welke buurten oke zijn en welke niet. Ik zou er niet voor kiezen om een hotel te boeken buiten het centrum. Het gaat dan om de gebieden te noorden van Centro of ten zuiden van Vila Mariana.

Wat te doen bij een noodsituatie?

Hoewel ik hoop dat je reis naar Sao Paulo zonder problemen verloopt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen in geval van nood. Hier zijn enkele belangrijke contactgegevens en informatie die je nodig hebt:

 1. Bel in geval van een noodgeval het algemene alarmnummer in Brazilië: 190. Dit nummer verbindt je door met de politie.
 2. Als je medische hulp nodig hebt, bel dan het alarmnummer voor ambulances: 192.
 3. Als je je paspoort verliest of als het gestolen is, doe je zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie en neem je contact op met de ambassade of het consulaat van Nederland in Brazilië.
 4. Als je slachtoffer wordt van een misdrijf, doe je direct aangifte bij de politie en vraag om hulp van lokale autoriteiten.
 5. Weet je niet zeker of een bepaalde buurt veilig is, of of een bepaald persoon te vertrouwen is? Blijf er dan van weg.

Conclusie

Sao Paulo is een levendige stad vol cultuur, architectuur, winkels, restaurants en bars. Het is een van de grootste steden ter wereld en heeft een bevolking van meer dan 12 miljoen mensen. Net als bij elke grote stad zijn er risico’s verbonden aan reizen naar Sao Paulo, maar door voorzorgsmaatregelen te nemen en bewust te zijn van de veiligheidssituatie, kun je nog steeds genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft.

Ik hoop dat dit artikel nuttig is geweest bij het plannen van je reis naar Sao Paulo en dat je een veilige en plezierige reis zult hebben. Onthoud altijd dat je veiligheid natuurlijk de hoogste prioriteit heeft, maar dat het vooral een prachtige stad is waar je enorm van kan genieten. Laat je niet afschrikken door alle verhalen die je hoort, want deze stad wil je absoluut niet missen!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content