5 Tips om je schutting te beveiligen tegen inbraak


Inbraak is één van de vervelendste dingen die er is. Naast het feit dat het gedoe met de verzekering oplevert, heeft het vooral ook een emotionele impact. Het idee dat iemand in jouw woning is geweest is enorm naar.

Één van de manieren om inbrekers uit je tuin te houden, en de kans op inbraak aan de achterzijde te verkleinen, is door jouw schutting goed te beveiligen. In dit blogartikel geef ik je tips voor het beveiligen van je schutting.

Hoe beveilig je een schutting tegen inbraak?

De meest effectieve manier van inbraakbeveiliging rondom je schutting is het gebruik van antiklimbeveiliging, goede verlichting en het voorkomen van opstapjes zoals een vuilcontainer.

1 – Antiklim beveiliging op je schutting

De eerste (en wellicht meest voor de hand liggende) manier om je schutting beter te beveiligen is het gebruik van antiklim beveiliging. Dit zijn strips die je op je schutting kan aanbrengen, die voorzien zijn van scherpe punten. Het zorg ervoor dat inbrekers veel moeilijker over je schutting heen klimmen, omdat ze zich kunnen bezeren aan deze scherpe strips.

Het grote voordeel is dat je antiklim beveiliging heel eenvoudig zelf kan monteren. Je kan het simpelweg op je schutting schroeven. Zorg er wel voor dat je roestvaste schroeven gebruikt zodat het geheel niet bij de eerste regen of sneeuwbui wegroest.

Een bijkomend voordeel van deze antiklim strips is dat ze ook katten buiten de tuin houden. Dit heeft niet zo veel met beveiliging te maken, maar is wel een vaak gehoorde overlast die je meteen oplost!

Antiklim beveiligingssprits zijn gelukkig vrij goedkoop en dus zelf te monteren. Voor een paar tientjes kan je zelf al aan de slag! Zelf heb ik positieve ervaring met de antiklimstrips van Fixman (te koop bij Bol).

Bron: Brand Solide

2 – Goede verlichting met bewegingssensor

Een andere manier om inbrekers buiten je tuin te houden is het gebruik van goede verlichting met bewegingssensor. Dit zorgt ervoor dat de verlichting gaat branden wanneer er iemand over de schutting of poort klimt.

Ik zou in ieder geval adviseren om een degelijke lamp bij de poort te plaatsen. De deurklink wordt vaak als opstapje gebruikt en dit is de ideale plek voor een inbreker om over de schutting te klimmen (of door de poort te komen als deze niet op slot zit).

Zelf ben ik erg enthousiast over deze beveiligingslamp met bewegingssensor (Bol.com) omdat hij een eventuele inbreker echt goed in het licht zet.

Een nadeel is dat je natuurlijk zelf ook vol in het licht komt te staan wanneer je in de avond de tuin binnen komt, maar dat neem ik voor lief. Let wel even op dat je deze lamp onder een afdakje plaatst, want hij is niet bestand tegen grote hoeveelheden regen. Wanneer dit niet mogelijk is raad ik je aan om naar een ander gelijksoortig model te kijken.

3 – Laat geen losse voorwerpen rondom je huis staan

Een andere belangrijke tip is om losse voorwerpen rondom je huis (met name aan de buitenkant van je tuin) weg te halen. Inbrekers maken maar al te graag gebruik van een losse tuinstoel of vuilcontainer om over je schutting of op je platte dak te klimmen.

Er zijn zelfs mensen die ladders in de tuin bewaren. Logisch, want zo’n grote ladder past natuurlijk niet in huis. Maar je maakt het inbrekers ook wel erg makkelijk op die manier!

Mijn tip zou zijn om een ladder met een goed kettingslot vast te leggen, zodat een inbreker niet jouw eigen ladder gebruikt om in je huis in te breken. Geloof me, het gebeurt echt!

4 – Draadloze terreinbeveiliging

Ik kwam deze vorm van beveiliging voor het eerst tegen tijdens mijn vakantie in Brazilië. Ik verbleef in een huis met een vrij lage schutting en poort, waar criminelen gemakkelijk overheen konden springen.

Terreinbeveiliging (of ook wel buitendetectie) is een soort van laserstraaltje wat door je tuin heen loopt. Deze laserstraal wordt van punt A (een paal) naar punt B (een paal of reflector) gestuurd. Wanneer iemand door deze straal heen loopt gaat er een alarm of bel klinken.

Het voordeel hiervan is dat het vrijwel onzichtbaar is. Het nadeel is dat een dergelijk alarm ook gemakkelijk valse meldingen kan geven. Denk aan de kat van de buren of een hoopje bladeren wat door de laser heen waait.

Wanneer je met terreinbeveiliging aan de slag gaat zou ik je adviseren om een professionele installateur in te schakelen. Zij zijn hierin gespecialiseerd en kennen de kneepjes van het vak.

5 – Beveiligingscamera’s

Een laatste punt van beveiliging zijn beveiligingscamera’s. Je kan deze in de hoeken van je tuin op een pilaar plaatsen om zo de gehele tuin en schuttingen te bestrijken.

Een beveiligingscamera heeft als doel om een inbreker af te schrikken, en om jou als huiseigenaar in de tuin te laten kijken. Mijn ervaring is wel dat niet iedere crimineel zich laat afschrikken door camera’s. Ze trekken simpelweg iets over hun hoofd en gaan gewoon aan de slag. Je bent ook niet constant zelf op de camera’s aan het kijken.

Wanneer je gebruik maakt van beveiligingscamera’s in de tuin zou ik je aanraden om dit te combineren met bewegingssensoren. Zo krijg je een seintje als er mogelijk iets aan de hand is, zodat je op dat moment via de camera mee zou kunnen kijken.

Conclusie; je schutting beveiligen

We kunnen concluderen dat er verschillende manieren zijn om je schutting te beveiligen. Van een relatief eenvoudige antiklim strip tot een geavanceerd systeem met treinbeveiliging en beveiligingscamera’s. Welke opties voor jou het best geschikt zijn kan je het best zelf bepalen. De basis begint in mijn ogen bij goede verlichting en het verwijderen van losse objecten rondom de woning. Succes!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content