5 Tips voor goede tuinbeveiliging


Je kunt je tuin prima beveiligen met een camerasysteem. Met dit systeem kun je alles registreren en bijvoorbeeld ook een licht aan laten springen als er beweging is. Naast dit camerasysteem is het belangrijk om je deuren die toegang geven op je tuin, te voorzien van goede sloten. Een deurslot met Politiekeurmerk is bestand tegen verschillende inbraaktechnieken.

Hoe kan ik mijn tuin beveiligen?

Je wilt natuurlijk ongestoord genieten van je tuin. Zonder dat je iedere nacht wakker hoeft te liggen, omdat je bang bent dat er ieder moment inbrekers binnen kunnen sluipen. Ook als je er niet bent, mag het nooit zo zijn dat inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan. Je wilt voorkomen dat ze bij je woning kunnen komen, maar ook dat ze zaken uit je tuin meenemen.

Zonder dat je het wellicht in de gaten hebt, bevinden zich vaak kostbare spullen in de tuin. Denk hierbij aan een grasmaaier die onder een afdakje staat of een gereedschapskist in een open schuurtje. Daarnaast wordt er regelmatig ingebroken via de achterzijde van woningen, via de tuin dus.

Je kunt je tuin op verschillende manieren beveiligen, de ideale manier om jouw tuin te beveiligen, staat hier zeker bij.

Tip 1: Sloten met Politiekeurmerk

Sloten met Politiekeurmerk geven mij altijd een goed gevoel. Deze sloten zijn namelijk getest op basis van een aantal inbraaktechnieken, waar deze sloten tegen bestand zijn. De strenge eisen die er worden gesteld aan dit type sloten, geven je de zekerheid dat inbrekers de grootst mogelijk moeite zullen hebben om je tuin binnen te komen.

Heb je een poort in je hekwerk? Voorzie deze van sloten met een Politiekeurmerk, dat geldt ook voor sloten op een schuurdeur of tuinhuisje.

Het Axa Deurslot Penslot met 3 identieke sleutels SKG (Bol.com) is bijvoorbeeld een slot met het politiekeurmerk Veilig Wonen. Breng dit slot aan op de deuren die toegang geven op je tuin, dan weet je zeker dat je optimaal beschermd bent.

Tip 2: Bewakingscamera’s

Inbrekers hebben er een hekel aan, als er een camera op ze gericht wordt. Het schrikt ze af, waardoor de kans groot is dat ze niet eens zullen proberen om binnen te komen. Doordat inbrekers herkend kunnen worden op camerabeelden, zullen ze er alles aan moeten doen om onherkenbaar te blijven, waardoor het inbreken zelf erg lastig wordt.

Door bijvoorbeeld stickers aan de buitenkant van je tuin op te hangen waarop duidelijk te zien is dat je camerabewaking hebt, laten inbrekers het ook wel om binnen te dringen. Deze betaalbare buitencamera (Bol.com) is een veel verkochte buitencamera, waarmee jij letterlijk altijd zicht hebt op je tuin.

Je kunt er ook voor kiezen om dit te combineren met verlichting met bewegingssensor.

Tip 3: Bewegingssensor met licht

Inbrekers houden niet van licht. In het licht vallen ze namelijk op en als het tegenzit worden ze ook nog herkend. Als je in je tuin bewegingssensoren met licht aanbrengt, heeft dit een preventieve werking. Ideaal, als je regelmatig van huis bent en je tuin is door buren of passanten niet te zien. Bijvoorbeeld als je een tuin hebt dat omringd is door bomen of een hoge schutting, kunnen andere mensen inbrekers bij jou niet betrappen. Met een bewegingssensor met licht zullen inbrekers schrikken zodra ze je tuin betreden en waarschijnlijk meteen vertrekken.

Tip 4: Bewegingssensor met geluid

Het voordeel van geluid is dat het meteen opvalt. Bij een alarm hoor je altijd een penetrant, afwijkend geluid, waarbij mensen meteen weten dat er iets aan de hand is. Niet alleen bij jouw gezin, maar ook bij buren en passanten zal dit geluid opvallen. Inbrekers houden niet van geluid, ze weten dat er iemand op af zal komen en dat ze het beste kunnen vertrekken. Ideaal, als je niet al te ver van je buren afwoont en zij dit alarm ook kunnen horen.

Tip 5: Opklim beveiliging

Goede opklimbeveiliging is niet alleen ideaal om vogels en katten mee uit je tuin te houden, ook inbrekers hebben er een hekel aan. Als je bijvoorbeeld strips met punten aanbrengt op je schutting, zal dit ervoor zorgen dat inbrekers niet graag binnendringen. Ze moeten namelijk veel moeite doen om in je tuin te komen en daar houden ze niet van. Bovendien kunnen inbrekers geblesseerd raken tijdens het inbreken, wat ook als bewijsmateriaal kan dienen als ze worden opgepakt. Breng opklim beveiliging altijd duidelijk zichtbaar aan, zodat inbrekers van veraf al kunnen zien wat ze kunnen verwachten.

Preventieve maatregelen om je tuin te beveiligen

Een natuurlijke omheining om je tuin is altijd verstandig. Het zorgt ervoor dat inbrekers niet weten of er iets te halen valt, bovendien moeten ze hun best doen om binnen te dringen. Als je er ook nog voor kiest om bijvoorbeeld een heg met prikkers te planten, wordt het nog minder verleidelijk om een poging te wagen.

Een waakhond is altijd een goed idee. Een waakse hond is altijd scherp op vreemde geluiden en zal als hij deze hoort, beginnen te blaffen. Het werkt feitelijk hetzelfde als een alarm met geluid. Iedereen is meteen wakker en ben je bijvoorbeeld niet thuis, dan zullen ook de buren snel door hebben dat er iets aan de hand is. Heb je een groot terrein, waarbij een hond zelf in en uit zijn verblijf kan lopen? Dan is een waakhond de ideale manier om je tuin bewaken.

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar het gebeurt lang niet altijd; het op slot doen van je deuren. Heb je een poort in je hek die je af kunt sluiten? Een tuinhuis die je af kunt sluiten? Sluit altijd alles af. Het lijkt soms verleidelijk; even een boodschap doen of even ergens iets ophalen. Maar inbrekers hebben maar een paar minuten nodig om jouw dure tuinbank of grasmaaier mee te nemen. Sluit dus alles altijd af.

Berg alles van waarde op en laat niets slingeren. Inbrekers nemen altijd eerst polshoogte, voordat gaan inbreken. Ze wandelen een keer langs of rijden voorbij met de auto. Ze onderzoeken of wat er te halen valt, het liefste op een zo snel en gemakkelijk mogelijke manier. Als ze van veraf al zien dat er een dure grasmaaier in de tuin staat, of een exclusieve tuinbank, dan zullen ze waarschijnlijk wel een poging wagen. Ben je niet thuis of ga je op vakantie? Zorg dat je alles van waarde opbergt en dat uit het zicht staat. Heb je een tuinhuisje met ramen? Zorg dat waardevolle spullen nooit in het zicht staan, hierdoor zien inbrekers ze niet staan en is de kans klein dat ze in zullen breken.

Geef altijd de indruk dat er iemand thuis is of bijna thuiskomt. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een lampje te laten branden in het tuinhuisje, of door een kruiwagen in de tuin te zetten. Dit maakt een levendige indruk, waardoor inbrekers waarschijnlijk geen poging gaan wagen om binnen te dringen. Ze willen namelijk niet het risico lopen dat ze gestoord worden tijdens het inbreken.

Samenvatting; hoe kan je je tuin goed beveiligen

Om je tuin goed te beveiligen zijn er verschillende opties. Welke het beste bij jou past, hangt sterk af van jouw specifieke omstandigheden. Je kunt onder andere kiezen voor een camerasysteem, sensoren waarbij er licht aanspringt of voor een alarm dat geluid produceert, ook kun je kiezen voor een strip met scherpe punten bovenop je schutting. Naast deze methoden doe je er goed aan om ook preventieve maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door altijd je deuren op slot te doen en niets van waarde in het zicht te zetten.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content