Ben je in een auto veilig bij onweer (bliksem)?


Krijg je op een zomerse dag te maken met onweer? Dan wil je natuurlijk graag weten waar je veilig bent. Een auto kan in zo’n geval een goede keuze zijn om veilig te blijven. Waarom dat zo is, en aan welke voorwaarden je moet voldoen, lees je in dit blogartikel.

In een auto ben je veilig voor blikseminslag tijdens onweer. De auto vormt een zogenoemde Kooi van Faraday en geleid de elektriciteit via de carrosserie naar de grond. Het is belangrijk dat alle deuren, ramen en het (schuif)dak gesloten zijn. Na een onweersbui is het niet nodig om de auto te ontladen.

Rubberen banden of de Kooi van Faraday?

In een auto ben je dus veilig tijdens een onweersbui. Maar hoe komt dat eigenlijk? Voorheen dacht men vaak dat dit komt door de rubberen banden van een auto. Deze geleiden moeilijk elektriciteit. Dit is echter niet de reden dat een auto veilig is. Het spanningsverschil tussen de auto en de grond is namelijk zo groot, dat de stroom gewoon door de banden heen kan lopen. Het komt zelfs voor dat de banden knappen doordat ze zo heet worden. In de meeste gevallen springt de spanning echter van de carrosserie over naar de grond op het punt waar de auto het laagst bij de grond hangt.

Dat een auto veilig is komt door de Kooi van Faraday. Dit is een kooivormige constructie van elektrische geleidend materiaal, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen.

Een auto is niet bewust als Kooi van Faraday gebouwd, maar voldoet wel aan alle voorwaarden. Een auto is vrijwel altijd van metaal gemaakt, wat elektriciteit goed geleid. Ook is een auto (met dak) een ronde kooi waar je je als persoon in kan bevinden. Wanneer je alle ramen, deuren en het dak van de auto sluit, is dit dus de ideale Kooi van Faraday. Zorg er wel voor dat je geen metalen onderdelen van de auto aanraakt.

Zo ziet een blikseminslag op een auto er uit

Is een cabrio ook veilig tijdens een onweersbui?

Een cabrio is een iets ander geval. Wanneer je het dak van een cabrio open hebt, is er geen volledige kooi aanwezig. Het is dus verstandig om het dak van de cabrio te sluiten. Kan dit niet omdat je het dak niet bij je hebt? Zorg er dan voor dat je de cabrio ergens binnen parkeert. Een afdakje biedt niet voldoende bescherming.

Vrijwel alle cabrio daken zijn voorzien van een metalen constructie om het dak open en dicht te vouwen. Heb je een wat oudere cabrio waar je handmatig het dak dicht moet doen? Ga dan na of er metaal in het dak verwerkt is wat de elektrische lading kan geleiden.

Ook bij een cabrio blijft het belangrijk om de deuren en ramen gesloten te laten. Bliksem is gevoelig voor tocht en kan eventueel door een open raam naar binnen komen.

Zijn elektrische auto’s veilig bij blikseminslag?

Ook een elektrische auto is veilig tijdens een onweersbui. De Kooi van Faraday is immers nog altijd intact. Het verschil is dat er batterijen in de auto verwerkt zitten.

Wel kan het voorkomen dat een elektrische auto schade oploopt door blikseminslag. Het is dus een veilige plek om te schuilen tijdens een onweersbui, maar ik kan je niet garanderen dat je auto er ook ongeschonden uit zal komen.

Moet je een auto ontladen na een blikseminslag?

Een van de meest voorkomende fabels is het ontladen van een auto na blikseminslag. Men zegt dat je de auto eerst moet ontladen door tegen iets van metaal aan te rijden. Bijvoorbeeld door de bumper tegen een vangrail te duwen. Dit is niet correct.

Ondanks dat de rubberen banden niet goed stroom geleiden, wordt de stroom direct naar de grond doorgevoerd. Je auto blijft dus niet onder spanning staan. Daar komt bij dat veel autobumpers van kunststof gemaakt zijn, en het aantikken van een metalen object helemaal geen zin zou hebben.

Is blikseminslag verzekerd?

Of blikseminslag verzekerd is ligt aan je verzekeringsmaatschappij en het soort polis dat je hebt. Ik kan alleen in algemene termen spreken, kijk voor de zekerheid altijd je eigen polis na.

Over het algemeen is blikseminslag niet verzekerd wanneer je een WA verzekering hebt. Een WA verzekering vergoed alleen schade aan anderen, maar geen schade aan je eigen voertuig.

Bij een WA+ of All-Risk verzekering is blikseminslag vaak wel opgenomen in de polis. In die gevallen is schade na een blikseminslag dus verzekerd.

Overigens is de kans dat je auto door de bliksem geraakt wordt extreem klein. Zeker wanneer je tussen gebouwen of bomen staan. Sta je tijdens een fikse onweersbui midden op een open veld? Dan is de kans op blikseminslag aannemelijker.

Stappenplan: Dit moet je doen in je auto tijdens een hevige onweersbui

Kom je terecht in een hevige onweersbui en wil je zo veilig mogelijk blijven? Volg dan deze stappen:

  1. Breng de auto tot stilstand. Parkeer niet onder een boom of naast/in het water.
  2. Sluit alle ramen en deuren. Zo maak je de kooi steviger en voorkom je tocht. Bliksem kan gevoelig zijn voor tocht.
  3. Heb je en cabrio of een schuifdak? Sluit dan ook het dak. Voor een cabrio geldt dat dit enkel werkt wanneer er metaal in de constructie van het dak verwerkt zit. Bij de meeste moderne cabrio’s is dit het geval.
  4. Blijf in de auto en raak geen metalen onderdelen (van de carrosserie)
  5. Wacht totdat de onweersbui overtrekt. De kans om geraakt te worden is enorm klein.
  6. Wordt je auto toch geraakt door de bliksem? Dan is het niet nodig om de auto te ontladen en kan je in theorie direct uitstappen. Onthoud echter dat er altijd nog een tweede blikseminslag zou kunnen plaatsvinden.

Veelgestelde vragen

Moet je na blikseminslag even wachten met het openen van de deuren?

Nee, dat is niet nodig. De elektrische lading wordt direct naar de grond afgevoerd en je hoeft dus niet te wachten met het openen van de deuren.

Moet je na blikseminslag de auto ontladen?

Nee, dit is een fabel. Je hoeft de auto niet te ontladen door tegen een metalen object te rijden. De lading wordt direct door de banden naar de grond weggevoerd.

Kan je beter stilstaan of rijden tijdens een onweersbui?

Voor het wegvoeren van de elektrische lading maakt het niet uit of je stilstaat of rijdt tijdens een blikseminslag. Je kan echter wel flink schrikken van de inslag. Daarom is het aan te raden om bij hevige onweer met kans op inslag stil te gaan staan.

Is een caravan ook veilig tijdens een onweersbui?

Een caravan is minder veilig dan een auto. Dat komt doordat de caravan niet van metaal is gemaakt en er dus geen Kooi van Faraday aanwezig is.

Is een cabrio veilig bij blikseminslag?

Een cabrio is veilig wanneer het dak, de deuren en de ramen gesloten zijn. Dit geldt wel alleen voor cabrio’s waar metaal in de dakconstructie verwerkt is.

Is een elektrische auto veilig tijdens onweer?

Een elektrische auto is veilig tijdens blikseminslag. Ook een elektrische auto voldoet aan de Kooi van Faraday. De elektrische installatie in de auto kan wel schade oplopen van een eventuele blikseminslag.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content