Beste alarm voor camper of caravan


Wanneer je een alarm zoekt voor specifiek een camper of caravan, adviseer ik een alarmsysteem op basis van bewegingsdetectie. Het Preventief alarmsysteem Secure Sleep 1 (Bol.com) is speciaal gemaakt voor campers en caravans en is een prima alarmsysteem dat werkt op basis van bewegingsdetectie. Ook de Olympia Alarminstallatie Veilig AS 605 (Bol.com) is specifiek gemaakt voor campers en caravans en is ook uitermate geschikt om je camper of caravan mee te beveiligen.

Alarmsystemen voor camper of caravan

Inbraken in campers en caravans; ze vinden helaas ieder jaar weer plaats. Toch zijn er manieren om de kans op inbraken aanzienlijk te verkleinen. Een prima manier om je camper of caravan te beveiligen, is het aanbrengen van een goed alarmsysteem.

Bewegingsdetectie

Een alarmsysteem dat afgaat op basis van bewegingsdetectie heeft als voordeel dat inbrekers snel worden opgemerkt. Als ze zich bij een deur of raam ophouden, worden ze opgemerkt en gaat het alarm af. Voordeel van dit alarmsysteem is dat er meestal ook geen inbraakschade wordt veroorzaakt door inbrekers, ze schrikken van het alarm en vluchten dan weg.

Veel alarmsystemen laten bijvoorbeeld constant een rood knipperend lampje zien, wat preventief werkt. Als inbrekers dit lampje zien knipperen, zullen ze veelal besluiten om af te zien van een poging tot inbraak. Ook stickers op de deuren en de ramen werkt preventief. Inbrekers lopen vaak vooraf langs om te kijken waar ze het beste in kunnen breken. Campers en caravans met alarmsystemen staan meestal niet hoog op hun verlanglijstje.

Je kunt de bewegingsmelder qua afstand instellen zoals je dit zelf wilt. Je kunt deze afstand wat ruimer zetten zodat je een groter gebied rondom je camper of caravan kunt detecteren, je kunt deze ook wat strakker afstellen. Bang voor valse alarmen hoef je niet te zijn. Dit alarmsysteem kan onderscheid maken tussen bijvoorbeeld een vogel en een inbreker. Door een dergelijk alarmsysteem te koppelen aan je smartphone heb je altijd verbinding met het systeem en weet je altijd en overal wat er gebeurd.

Het Preventief alarmsysteem Secure Sleep 1 (Bol.com) heeft naast een alarmfunctie, ook een preventieve werking. Als mensen te dichtbij de camper of caravan komen, gaan er eerst lichten heftig knipperen. Op dat moment dat dit licht heftig knippert, zal de inbreker hoogstwaarschijnlijk schrikken en weggaan. Voordeel van deze knipperende lichten is ook, dat dit op zal vallen bij de buren op de camping. Handig, als je een keertje ’s avonds uit eten gaat en iemand probeert in te breken. Zet de inbreker door en probeert hij alsnog binnen te dringen ondanks de felle lichten, dan gaat het alarm af. Installeren van het systeem is eenvoudig en heb je zo gedaan.

De Olympia Alarminstallatie Veilig AS 605 (Bol.com) is ook een aanrader. Dit alarmsysteem is speciaal gemaakt voor campers en caravans. Je kunt dit alarmsysteem op je mobiele telefoon aansluiten, waardoor je altijd grip houdt op de beveiliging. Het systeem heeft een noodstroomvoorziening, waardoor het alarmsysteem nog zesendertig uur door kan draaien zonder vaste stroomverbinding. Het systeem is gemakkelijk uit te breiden met extra sensoren, handig als je nog wat extra beveiligingspunten aan wilt brengen.

Deur- en raamsensoren

Je kunt op de deuren en ramen van je camper/caravan ook contactsensoren plaatsen. Deze contactsensoren stel je in op een bepaalde maximale afstand. Wordt er een deur of raam opengedaan en wordt deze afstand groter dan de maximale ingestelde afstand, dan gaat het alarm af. Hiermee heb je altijd de zekerheid dat als er iemand binnenkomt via de deur of het raam, dat het alarm afgaat. Het voordeel van sensoren is dat inbrekers nooit ’s nachts je caravan of camper kunnen betreden zonder dat het alarm afgaat.

Gasdetectie in caravan of camper

Inbrekers kunnen ook een camper of caravan binnendringen door middel van het spuiten van gas. Bewoners van de camper of caravan worden bedwelmd door dit gas en inbrekers kunnen gemakkelijk hun slag slaan.

Om gas snel op te merken kun je ervoor kiezen om een alarmsysteem aan te schaffen dat gas detecteert. Op het moment dat het systeem dit detecteert, gaat er een alarm af, waardoor je snel in kunt grijpen. Als het alarmsysteem een klein beetje gas detecteert, gaat deze al af, waardoor je nog niet bedwelmd bent en inbrekers geen kans krijgen om in te breken. De detectoren voor gas moet je altijd laag bij de grond aanbrengen, gas zakt namelijk altijd naar beneden.

Extra beveiligingsmaatregelen camper of caravan

Sloten

Naast de standaardsloten die je op deuren en ramen hebt in een camper of caravan, raad ik aan om extra sloten toe te voegen. Doe dit voornamelijk op plekken waar inbrekers graag binnenkomen. Denk hierbij aan extra sloten op het dakluik of op zijramen, waar het sluitwerk wellicht wat minder is als op de hoofdingang.

Je kunt er ook voor kiezen om een versnellingsbakslot aan te schaffen. Het woord zegt het al; dit slot zorgt ervoor dat je versnellingsbak is beveiligd en dieven niet met je camper weg kunnen rijden. Er zijn verzekeraars die dit verplicht stellen als je jouw camper daar wilt verzekeren. Dit slot adviseer ik op het moment dat het vaak voorkomt dat er niemand in de camper aanwezig is.

Er zijn mensen die bijvoorbeeld erg van fietsen houden en soms de hele dag weg zijn. Ook als je van wild kamperen houdt en je camper staat regelmatig op afgelegen plekken, is dit slot een aanrader.

Wielklem

Een wielklem is een zeer effectief middel om inbrekers af te schrikken. Een wielklem heeft als voordeel dat dieven de klem meteen zien zitten. Als ze uit zijn om je camper of caravan te stelen, zal dit meteen afschrikken. Als ze toch een poging willen doen om je camper of caravan te stelen, kost het ze veel moeite om de wielklem los te maken.

De tijd die dit kost, heeft als voordeel dat mensen het op zal vallen als ze deze klem eraf proberen te slijpen. Een wielklem is ideaal als je op afgelegen plekken kampeert en regelmatig niet in je camper of caravan aanwezig bent.

Voertuigvolgsysteem

Een voertuigvolgsysteem zorgt ervoor dat je altijd en overal kunt zien waar je camper of caravan is. Hierbij wordt er een kastje ingebouwd op een geheime plek in je camper / caravan. De locatie van dit kastje kan op ieder moment worden opgezocht, hiermee maken dieven geen schijn van kans. Dit systeem wordt veel toegepast bij wat duurdere campers en caravans die gewild zijn bij dieven.

Preventieve maatregelen om diefstal van/uit een caravan of camper te voorkomen

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt treffen, waarmee je inbraak in je camper of caravan kunt voorkomen. Overnacht bij voorkeur altijd op een beveiligde plek, bijvoorbeeld op een camping. Inbrekers houden ervan om in te breken op plekken waar geen toezicht is en bij voorkeur ook geen camera’s. Gratis, afgelegen plekken lijken aantrekkelijk, maar je loopt hier een hoger risico dat er ingebroken wordt.

Ga je een dagje weg, zorg dat je dan alles goed afsluit. Denk hierbij aan deuren, ramen en verder alles waar een inbreker door naar binnen zou kunnen komen. Neem waardevolle spullen mee of bewaar deze op een plek waarvan de kans groot is dat inbrekers daar niet gaan zoeken. Inbrekers zijn ervaren en weten waar ze moeten zoeken, dus zorg dat je creatief bent als het gaat om je verstopplekken.

Geef inbrekers het idee dat er iemand aanwezig is in de camper of caravan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld campingstoelen en de campingtafel te laten staan. Door deze te dekken met bordjes en bestek, lijkt het alsof er elk moment mensen aan kunnen schuiven. Ook kun je juist wat (niet waardevolle) spullen achterlaten voor je camper of caravan, denk hierbij aan badmintonrackets of een strandbal. Als je alles opruimt en inklapt, zien inbrekers meteen dat er niemand thuis is.

Ook kun je een paar lichten laten branden, bijvoorbeeld een licht in een slaapkamer en eentje in het toilet. Als je na een aantal dagen een band hebt opgebouwd met de buren op de camping, kun je natuurlijk altijd vragen of zij ook een oogje in het zeil willen houden als je er niet bent. Je kunt ook afspreken dat als je een dagje weg bent, dat de buren hun auto / fietsen voor jouw camper of caravan neerzetten, om inbrekers de indruk te geven dat er iemand thuis is.

Kies altijd voor een staanplaats voor je camper of caravan waar veel licht is en altijd zicht is op de camper of caravan. Een beschut plekje tussen de bomen lijkt aantrekkelijk, maar is dat voor inbrekers ook. Als inbrekers tijdens het inbreken zich kunnen verschuilen achter een boom of wat bosjes, vinden ze dat ideaal.

Ook plekken waar geen licht van lantaarnpalen schijnt, is ideaal voor inbrekers. Hier kunnen ze ongezien hun slag slaan en hebben ze ook geen last van oplettende buren. Op een camping zijn doorgaans vierentwintig uur per dag mensen actief en kunnen passanten ook inbrekers betrappen. Dit wordt lastiger als je camper of caravan op een afgelegen plek staat, daar lopen namelijk geen mensen rond.

Samengevat; beveiligen van je caravan of camper

Het beste alarm voor de camper of caravan is wat mij betreft een alarm wat beweging signaleert. Hierbij weet je zeker dat voordat een inbreker binnenkomt, er een alarm af zal gaan.

Op het moment dat de inbreker meteen vertrekt, heeft dit ook nog eens als voordeel dat je geen inbraakschade hebt. Het Preventief alarmsysteem Secure Sleep 1 (Bol.com) is naar mijn idee een prima alarmsysteem, ook omdat het speciaal ontworpen is voor campers en caravans.

De Olympia Alarminstallatie Veilig AS 605 (Bol.com) is eveneens speciaal gemaakt voor campers en caravans en vind ik ook een aanrader. Een systeem dat je gemakkelijk aan kunt sluiten op je telefoon waardoor je altijd in verbinding staat met je alarmsysteem.

Zorg dat je ook preventieve maatregelen neemt, waardoor je inbrekers ontmoedigt om hun slag te slaan. Zorg bijvoorbeeld dat je camper of caravan altijd goed in het zicht staat, sluit alles goed af als je weggaat en vraag of de buren of ze een oogje in het zeil willen houden als je er niet bent.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content