Caravan beveiligen met disselslot of wielklem


In Nederland worden ieder jaar honderden caravans gesloten. Veel caravans worden aan huis vanaf de oprit of de straat gestolen, maar er zijn ook verhalen van caravans die onderweg bij een tankstation gestolen worden.

Het is aan te raden om je caravan te beveiligen met een disselslot of een wielklem. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende opties om je caravan te beveiligen tegen diefstal.

Waarom een caravan beveiligen belangrijk is

Het beveiligen van een caravan lijkt misschien wat overdreven, maar helaas worden er jaarlijks honderden caravans gestolen.

Onze caravan is gelukkig nooit gestolen, maar we zorgen er wel degelijk voor dat onze caravan altijd goed op slot staat. We zullen niet de eerste zijn waarvan een caravan van eigen oprit gestolen wordt.

Ik ken zelfs verhalen van caravans die gestolen werden bij een tankstation of op de camping. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar toch is het helaas een fenomeen wat geregeld voorkomt.

Wel blijkt dat het aantal caravan diefstallen de afgelopen 25 jaar steeds verder daalt. Er is dus gelukkig sprake van een dalende trend. Desalniettemin vind ik honderden gestolen caravans per jaar (in Nederland) enorm veel!

Twee soorten sloten; een disselslot en een wielklem

In dit artikel hebben we het puur over het beveiligen van je caravan tegen diefstal van de caravan zelf. Ik heb het dus niet over de beveiliging tegen diefstal uit je caravan.

Het gaat puur om de situaties waarbij mensen in de ochtend wakker worden en de caravan van de oprit verdwenen is.

Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van een disselslot of een wielklem. Beide hebben als doel om het moeilijker te maken om de caravan mee te nemen.

Disselslot voor je caravan

Een disselslot voorkomt dat jouw caravan op de trekhaak van een trekkend voertuig past. De naam zegt het eigenlijk al, je zet de dissel op slot.

Ondanks het feit dat alle disselsloten dezelfde functie hebben, verschillen ze wel in werking. In grote lijnen kunnen we eigenlijk spreken over 3 soorten disselsloten.

Overdekslot: De goedkoopste disselsloten zijn vaak overdeksloten. Ik heb zelf ook jaren lang gebruik gemaakt van zo’n slot, in combinatie met een wielklem. Je schuift het slot over de dissel en zet hem vervolgens op slot met een discusslot. In mijn ogen een prima oplossing, maar dit soort (goedkopere) sloten worden niet door iedere verzekeraar goedgekeurd.

Een voorbeeld van een veel verkocht overdekslot is dit disselslot inclusief discusslot (Bol.com).

Koppelingsslot: Een koppelingsslot wordt vaak wel goedgekeurd door de verzekeringsmaatschappij, maar is wat duurder. Dit slot zorgt ervoor dat je de hendel van de koppeling niet omhoog kan halen, en daardoor de koppeling dus niet kan openen. Het voordeel is dat dit slot ook te gebruiken is wanneer je de caravan aan je auto bevestigd hebt. Zo voorkom je bijvoorbeeld diefstal tijdens een pauze bij een tankstation.

Een voorbeeld van een betaalbaar universeel slot is de het ProPlus Koppelingsslot (Bol.com).

Beveiligingsbal: Een laatste mogelijkheid is om gebruik te maken van een beveiligingsbal. Deze bal plaats je in de koppeling van je caravan, wat ervoor zorgt dat de caravan niet aan een voertuig gekoppeld kan worden.

Een voorbeeld van zo’n beveiligingsbal is het aanhangerslot van Deuba (Bol.com).

Wielklem voor je caravan

Een tweede optie is om gebruik te maken van een wielklem. Een wielklem zorgt ervoor dat je caravan niet verplaatst kan worden. Het is dus een ander soort slot dat een disselslot, maar dient wel hetzelfde doel.

Het voordeel van een wielklem is dat je caravan echt op z’n plaats blijft staan, men kan de caravan dus ook niet van z’n plaats duwen zoals bij een disselslot. Daartegenover staat wel dat je een wielklem niet kan laten zitten tijdens het rijden. Je dienst dit slot dus iedere keer opnieuw te bevestigen.

De meest verkochte wielklem is deze wielklem van IVOL op Bol.com. Het is een eenvoudig model en past op de meeste caravans. Het is net wat steviger dan de goedkopere wielklemmen die geen gebruik maken van een stalen schijf.

Zelf heb ik mijn wielklem altijd gebruikt in combinatie met een disselslot. Dit om te voorkomen dat de caravan van de oprit van mijn woning gestolen werd. Ook op de camping kan je de caravan op deze manier beveiligen.

Wielklem, disselslot, of beide?

Ik heb altijd gebruik gemaakt van een combinatie van een disselslot en een wielklem. Thuis op de oprit heb ik altijd beide sloten op de caravan geplaatst. Dit is toch de locatie waar veel caravans in de nacht gestolen worden, dus better safe than sorry.

Onderweg kan je het disselslot laten zitten. Zo kan je caravan ook niet bij een tankstation gestolen worden. Ik vond het op die manier ook een prettiger idee om in een wegrestaurant langs de Route du Soleil wat te gaan eten, zonder dat ik constant mijn caravan in de gaten hoef te houden.

Eenmaal op de plaats van bestemming gebruikte ik wederom weer een combinatie van het disselslot en de wielklem. Beide sloten kan je gewoon in de disselbak van je caravan meenemen, zo heb je ze altijd binnen handbereik. Het plaatsen van de sloten duurt misschien twee minuten, maar je voorkomt er een hoop gedoe mee.

De meeste wielklemmen zijn overigens geel van kleur. Dat is zodat ze goed opvallen. Niet alleen voor de potentiële dievengilde, maar ook voor jezelf! Je zal niet de eerste zijn die met wielklem en al probeert weg te rijden, met alle schade van dien.

Een GPS tracker voor je caravan

Heb je een zeer kostbare caravan of ben je erg bang dat de caravan gestolen gaat worden? In dat geval zou je ook nog een GPS tracker in je caravan in kunnen bouwen.

Je kan dit door een gespecialiseerd bedrijf laten doen, maar het is ook mogelijk om zelf een GPS tracker te plaatsen. Het voordeel van een gespecialiseerd bedrijf is dat zij precies weten hoe ze de tracker moeten installeren en wegwerken. Het nadeel is dat dit vaak vrij kostbaar is.

Ik heb zelf geen ervaring met GPS trakcers, maar heb wel goede verhalen gehoord over de Tracemaster GPS tracker met magneet (Bol.com).

Deze GPS tracker kan je zelf met een magneet vastzetten aan de caravan, bij voorkeur ergens uit het zicht. Je kan de caravan via een speciale app volgen. Houd er wel rekening mee dat deze GPS tracker gebruik maakt van een accu, er zit immers niet standaard een grote accu in je caravan. De accu van de GPS tracker zorgt ervoor dat je ongeveer 90 dagen de tracker kan volgen.

Dit moet voldoende zijn voor de periode dat de caravan op de oprit staat, of voor tijdens je vakantie. De tracker is eenvoudig tussendoor op te laden als dit mogelijk mocht zijn.

Is een disselslot of wielklem verplicht voor de verzekering van caravans?

Het is niet verplicht om je caravan te beveiligen met een wielklem of een disselslot, net zoals het niet verplicht is om je fiets op slot te zetten. Wanneer je je caravan verzekerd tegen diefstal kan het wel mogelijk zijn dat de verzekeringsmaatschappij eist dat de caravan voorzien is van een disselslot of wielklem.

Let hierbij goed op de minimale vereisten, het kan mogelijk zijn dat jouw verzekeringsmaatschappij een bepaalde typegoedkeuring voor het slot eist. Vaak gaat het dan om de zogenaamde SCM sloten, welke aan strengere eisen moeten voldoen. Je ziet dit wel vaker bij verzekeringen, zo moet mijn motor bijvoorbeeld op slot staan met minimaal een ART 4 slot.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content