Hoe kun je een fietskar op slot zetten


De fietskar is geliefd in Nederland, maar helaas ook bij dieven. Een onbewaakt ogenblik is al genoeg voor dieven om jouw fietskar te stelen. Je kunt dit voorkomen door een aantal eenvoudige maatregelen te nemen, zodat jouw fietskar optimaal beschermd is.

Mijn advies is om minimaal twee sloten te gebruiken voor je fietskar. Zo kan je de fietskar aan je fiets én aan een vast object vastmaken. Hiervoor gebruik je het best goedgekeurde kettingsloten of beugelsloten.

Bron: Marktplaats

Verschillende sloten voor je fietskar

Je bepaalt zelf of jouw fietskar interessant is voor dieven of niet. Hierbij spelen sloten een grote rol. Dieven nemen vaak eerst een kijkje bij een fietskar, voordat ze eventueel toeslaan.

Waar je ook naar toegaat, zet je fietskar altijd op slot. Ook dieven weten dat het verleidelijk is om de fietskar niet op slot te zetten als je even in en uit gaat bij de supermarkt. Juist deze korte, onbewaakte momenten zijn geliefd bij dieven om een fietskar te stelen. Wij hebben een aantal verschillende sloten voor je op een rijtje gezet, die je zou kunnen gebruiken voor je fietskar.

Cijferslot

Ideaal voor mensen die regelmatig hun sleutels kwijtraken. Een cijferslot krijg je open met een geheime code die je zelf kunt bepalen. Hierbij raad ik aan om een cijferslot aan te schaffen, waarbij je zelf de code in kunt stellen.

Het voordeel van een cijferslot is dat je alleen maar de code hoeft te onthouden en nooit bang hoeft te zijn dat je een sleutel kwijtraakt. Zeker omdat je waarschijnlijk niet dagelijks op pad gaat met je fietskar, is het handig als je alleen maar een code hoeft te onthouden.

Beugelslot

Een beugelslot kun je het beste omschrijven als een hangslot met een grote beugel. Het beugelslot heeft meestal een staafvormig gedeelte en een losse beugel. Deze twee onderdelen worden verankerd in het sluitgedeelte. De twee delen komen samen, wanneer je het beugelslot op slot doet. Het voordeel van een beugelslot is dat je deze duidelijk zichtbaar aan kunt brengen op de fietskar, zodat dieven van veraf al zien dat de fietskar beveiligd is. Dat vind ik zelf een groot voordeel van het beugelslot, het heeft hiermee namelijk ook een preventieve werking.

Het Abus Granit X Plus beugelslot (Bol.com) is wat mij betreft een aanrader. Het slot is dertig centimeter lang en is hierdoor duidelijk zichtbaar voor dieven. Daarnaast is het gemaakt van hardstaal en wordt het geleverd met twee sleutels. Het slot heeft een ART3-goedkeuring, waarmee het ook nog eens voldoet aan de kwaliteitseisen van veel verzekeraars. Dit slot is echt een aanrader, zeker omdat er ook nog een houder wordt meegeleverd waarmee je het slot kunt bevestigen aan je fietskar. Het neemt hierdoor geen ruimte in beslag en is daarmee handig om te vervoeren. De cilinder zorgt ervoor dat het slot beschermd is tegen roest en vuil. Eén van de meegeleverde sleutels is voorzien van ledverlichting, wat erg handig is voor in het donker.

Kettingslot

Een kettingslot bestaat uit een ketting en een sluiting. Je kunt hierbij kiezen voor een slot dat vastzit aan een uiteinde van het kettingslot of eentje waarbij het slot en de ketting uit twee losse delen bestaan. Bij de laatste variant moet je dus de twee uiteindes van het kettingslot in het slot steken. Je kunt het kettingslot, als je deze niet gebruikt, bijvoorbeeld om een stang van de fietskar draaien, zodat deze weinig ruimte in beslag neemt tijdens het vervoer. Het grote voordeel van een kettingslot is dat je jouw fietskar bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal of hek vast kunt zetten. Een lang kettingslot is hierbij aan te raden, zodat je flexibel bent in de afstand die je af wilt kunnen leggen tussen je fiets en bijvoorbeeld een lantaarnpaal of hek.

Het Abus Ionus 8800 Kettingslot (Bol.com) voldoet naar mijn idee aan alle eisen die je maar kunt stellen aan een kettingslot voor je fietskar. Met een dikte van zeven millimeter en lengte van honderdtwintig centimeter is dit een serieus slot waar dieven de grootste moeite mee zullen hebben. Doordat het een lang kettingslot is, kun je deze gemakkelijk om een paal heen leggen of tussen twee spijlen van een hek doorsteken. Het slot heeft ook nog eens een hoes waardoor de fietskar niet beschadigd kan raken.

Maak je fiets of kar altijd met het wiel én het frame vast aan een vast object om dit soort situaties te voorkomen

Tips om diefstal fietskar te voorkomen

Naast het gebruik van goede sloten heb ik nog een aantal tips voor je, waarmee je diefstal van je fietskar kunt voorkomen.

Gebruik twee sloten op je fietskar

De belangrijkste tip die ik je mee wil geven, is om altijd twee sloten te gebruiken voor je fietskar. Dieven zijn doorgaans gespecialiseerd in één specifiek slot en nemen hiervoor ook specifiek gereedschap mee. Als ze (het liefste al van veraf) zien dat je twee verschillende sloten op je fietskar hebt, is de kans groot dat ze meteen al afhaken. Vandaar mijn advies om voor twee sloten te kiezen; in dit geval adviseer ik het beugelslot en het kettingslot.

Maak hem vast aan een vast object

Zet de fietskar altijd vast aan de zogenaamde ‘vaste wereld’. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een fietsenrek gebruiken, een brug of een stevig hek. Dieven vinden het prettig om een fietsenkar mee te nemen naar een rustige plek, waar ze deze ongezien en in alle rust kunnen ontdoen van het slot. Dieven doen dit door de fietskar naar een donker steegje te verplaatsen of door deze achterin een bus te plaatsen. Als deze fietskar verbonden is met de vaste wereld, wordt dit meenemen een stuk lastiger. Normaal gesproken zullen dieven in dit geval kiezen voor een gemakkelijker object.

Zet je fietskar altijd op een plek neer, waar veel mensen op uitkijken. Het lijkt aantrekkelijk; een rustig hoekje achterin een stalling. Toch is het tegendeel waar. Een fietskar die in het zicht staat, is niet populair om te stelen. Zeker als je gebruik maakt van twee sloten, zullen dieven veel werk hebben om je fietskar te pakken te krijgen. Het zal mensen opvallen als er ‘gerommeld’ wordt aan je fietskar, als mensen dieven hierop aanspreken, zullen ze normaal gesproken meteen vertrekken.

Plaats de sloten niet dicht bij de grond

Maak sloten altijd zo hoog mogelijk vast. Dieven vinden het fijn als ze bijvoorbeeld de straat kunnen gebruiken als ondergrond om een slot kapot te krijgen. Als een slot hoog hangt, is dit niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor dieven die een betonschaar gebruiken, als het slot in de lucht hangt, wordt het lastig om deze open te krijgen.

Maak de fietskar aan je fiets vast

Ik zou de fietskar persoonlijk met één slot aan de fiets vastmaken, en met het tweede slot aan een vast object. Zo is je fietskar in ieder geval altijd verbonden aan je fiets. Als je dan toch even snel weg loopt, zou je alleen je fiets aan een object vast kunnen zetten.

Dit is natuurlijk niet ideaal, maar in dat geval kunnen dieven de fietskar in ieder geval niet los halen van de fiets. Je doet dit het best door het kettingslot te gebruiken tussen de kar en de fiets, en het beugeslot om de kar aan een vast object vast te maken.

Samenvatting; zo zet je jouw fietskar veilig op slot

Geef dieven geen kans om je fietskar te stelen. Gebruik hiervoor altijd twee verschillende type sloten. Ik adviseer hierbij de combinatie tussen een beugelslot en een kettingslot. Het Abus Granit X Plus beugelslot (Bol.com), is een slot dat door zijn grootte meteen opvalt. Voordeel van dit slot is ook dat er een houder bij geleverd wordt waar je het slot aan op kunt hangen.

Als kettingslot adviseer ik het Abus Ionus 8800 Kettingslot (Bol.com). Dit hangslot is lang (honderdtwintig centimeter) en oersterk. Daarnaast heeft het slot als voordeel dat er bescherming omheen zit, waardoor je fietskar niet beschadigd wordt.

Naast het gebruik van sloten is het belangrijk om je fietskar altijd en overal op slot te zetten, hoe verleidelijk het ook is om dat af en toe niet te doen. Plaats je fietskar bovendien altijd op een plek waar deze goed in het zicht van mensen staat.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content