Hoe veilig is een mesh doorwaai motorjas?


Motor rijden in warm weer kan nogal uitdagend zijn. Zeker op warme zomerdagen lopen de temperaturen in je motorjas hoog op. Zelf heb ik het snel warm en ik zweet ook vrij snel. Daarom werd ik afgelopen zomer helemaal gek toen ik met temperaturen van 30 graden op mijn motor rond reed. Tijd voor verandering! Ik besloot om te kijken naar een alternatief voor mijn leren motorjas.

Na wat Googlen kwam ik doorwaai jassen (of mesh jassen) tegen. Het leek de perfect oplossing, maar ik vroeg me wel af of ze wel veilig genoeg zijn. Je kan vaak letterlijk door de jas heen kijken en dat voelde niet erg veilig. Ik heb onderzocht hoe veilig ze zijn en wil mijn conclusies graag met jullie delen.

Hoe veilig zijn doorwaai motor jassen?

Professionele doorwaai jassen houden je relatief veilig tijdens een val. Ze zijn ontworpen om je te beschermen terwijl je over het asfalt glijdt. Sommige doorwaai jassen zijn zelfs slijtvaster dan textiele jassen. Sommige doorwaai jassen hebben ruimte voor extra bescherming in de schouders en ellebogen.

Wat is een doorwaai jas

Mesh doorwaai jassen zijn gemaakt voor motorrijders die tijdens warme zomerdagen graag zo koel mogelijk willen blijven. Ze zijn gemaakt van een soort gaas wat de luch aan de voor- en achterkant doorlaat. Hierdoor waait de frisse wind letterlijk door je jas heen, waardoor je het minder heet zal hebben.

Zorg ervoor dat je doorwaai jas goed past. Hij moet strak op het lichaam passen en geen extra overtollige stof hebben. Deze stof kan namelijk in de wind gaan wapperen, wat erg oncomfortabel is. Een doorwaai jas kan gecombineerd worden met een doorwaai broek of een motorjeans. Ik combineer hem graag met mijn kevlar motorjeans.

Is een doorwaai jas echt zoveel koeler dan een textiele of leren jas?

Vaak vragen mijn motorvrienden of een doorwaai jas nu echt zoveel verschil maakt. Sommige denken dat het vooral een marketing truc is. Hun eigen jas heeft immers ritsen om extra lucht door te laten, een doorwaai jas zal niet veel verschil maken toch?

Nou, ik kan je vertellen; Een doorwaai jas maakt een wereld van verschil! Ik draag mijn doorwaai jas vanaf een temperatuur van 25 graden. Enkel op lange ritten over de snelweg wil ik nog wel eens naar mijn leren jas grijpen met deze temperaturen.

Het enige probleem wat ik met de doorwaai jas heb, is dat hij soms juist wat te koud kan zijn. Boven de 25 graden is de jas perfect. Onder de 20 graden wordt het echter vrij koud. Soms rij je overdag met 30C naar familie en moet je in de avond met 18C terug naar huis. Op dat soort dagen kan het soms wat fris zijn.

Al met al ben ik super blij met mijn aankoop! Ik heb zelf de REV’IT GT Air 2 doorwaai jas (Motorkledingcenter) aangeschaft. Ik ben een groot fan van de REV’IT kleding, omdat het mij goed past en het van hoge kwaliteit is. Wist je trouwens dat REV’IT Nederlands is? Het hoofdkantoor zit in het Brabantse Oss!

Combineer je doorwaai jas met een koelvest

Is het echt extreem warm weer? Dan kan je overwegen om je doorwaai jas te combineren met een koelvest. Een koelvest houdt water vast en zorgt ervoor dat je lichaam niet oververhit raakt.

Je legt het koelvest in het water en wringt hem vervolgens uit. In sommige gevallen kan je hem eenvoudig in je doorwaai jas ritsen. Wanneer de wind tegen het vest waait, zal het water in het vest langzaam verdampen. Dit zorgt voor een aangename temperatuur tussen je lichaam en je doorwaai jas. Wanneer het koelvest uitgedroogd is (vaak pas na enkele uren), kan je hem eenvoudig opnieuw nat maken en je bent weer klaar voor de aankomende uren.

Mijn REV’IT jas kan gecombineerd worden met een koelvest. Je kan het koelvast in de doorwaai jas vast maken, waardoor je ze gemakkelijk samen aan en uit kan trekken. Super handig dus!

Mijn doorwaai jas is zo dun dat je er zelfs doorheen kan kijken

Hoe veilig is een doorwaai jas tijdens een val?

Sommige mensen denken dat een doorwaai jas van gaas gemakkelijk doorslijt. Het antwoord is nee, dat doen ze niet. Als je een goede doorwaai jas van een bekend merk koopt, is hij ontworpen om niet kapot te slijten tijdens een val. Het gaas is gemaakt van polyester en zal niet zomaar kapot gaan. Het is natuurlijk niet zo veilig als een leren jas, maar voor mij is het het wel waard.

Het nadeel van een doorwaai jas is wel, dat ze maar één keer een val overleven. Een leren jas kan je in veel gevallen nog wel bijwerken, dat gaat met een doorwaai jas niet lukken.

  • Leren jassen zullen tijdens een val geschaafd zijn, maar de jas is als het goed is niet door en door kapot. In sommige gevallen kan je de leren jas zelfs oplappen en gewoon blijven gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je veel op circuit rijdt en af en toe een schuiver maakt.
  • Een textile jas is gemaakt om een impact en schuifpartij te overleven. In de meeste gevallen betekend dit wel het einde van je textiele jas. Je kan ze niet bijwerken en opnieuw gebruiken.
  • Een doorwaai jas zijn gemaakt voor eenmalige protectie. Als je eenmaal een schuiver hebt gemaakt, kan je de jas het best gewoon weggooien. Ik gebruik de jas daarom voornamelijk voor korte ritjes in de stad.

Is het aan te bevelen om extra protectie in een doorwaai jas aan te brengen?

Sommige doorwaai jassen hebben de optie om extra bescherming toe te voegen. Mijn REV’IT GT Air 2 jas werd geleverd met flexibele protectie in de schouders en ellebogen. Daarnaast heb ik zelf nog een extra backprotector toegevoegd, zodat ook mijn rug optimaal beschermd is. Ik rij liever een stukje minder comfortabel, dan dat mijn rug open en bloot ligt tijdens een ongeval. En als ik heel eerlijk ben, merk ik de backprotector nauwelijks.

Hier voeg ik een rugprotector toe aan mijn doorwaai jas

Volledig doorwaai of slechts panelen?

Er zijn verschillende soorten doorwaai jassen verkrijgbaar. Sommige zijn van top tot teen voorzien van gaas, terwijl andere ook delen van textiel of leer zijn.

Mijn jas heeft op de buitenkant van de armen en de shouders geen gaas, maar textiel. Tijdens het kopen heb ik daar niet op gelet, maar eigenlijk vind ik dat wel  heel erg prettig. De jas is voldoende verkoelend en zo heb ik toch nog wat protectie op de impact zones.

De jassen die volledig uit gaas bestaan zijn wellicht nog verkoelender, maar deze jas voldoet voor mij prima. Het wordt in Nederland immers geen 40 graden.

Is een leren jas veiliger dan een doorwaai jas?

Vele zeggen dat er niets boven leer gaat en wat betreft veiligheid moet ik daar wel aan toegeven. Heb je ooit Valentino Rossi in een doorwaai jas over het circuit zien rijden? Nee, waarschijnlijk niet..

Comfort is echter ook wat waard. Wanneer ik in een leren pak rijdt heb ik het MEGA warm en is het alleen maar lastiger en lastiger om je op de weg te concentreren. In dat opzicht zorgt een doorwaai jas er dus voor dat ik scherper blijf en beter kan opletten. Voor mij is een doorwaai jas dus de beste optie bij warm weer.

Wat is de beste doorwaai motor jas?

Er is tegenwoordig enorm veel keus in doorwaai jassen. Mijn REV’IT doorwaai jas is voor mij echter de beste koop als we kijken naar prijs/kwaliteit. De kosten voor deze jas vallen mee en je krijgt erg goede kwaliteit. Ben je ook op zoek naar een doorwaai jas? Bekijk mijn doorwaai jas dan bij Motorkledingcenter.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content