Hittemelder of Rookmelder in de Keuken?


Rookmelders besparen levens, daar kunnen we het met z’n alle wel over eens zijn. Helaas is het niet altijd mogelijk om overal rookmelders op te hangen, omdat ze in bepaalde ruimtes vaak een vals alarm geven. Daarom kan je in sommige situaties gebruik maken van hittemelders.

Rookmelder of hittemelder in de keuken?

Tijdens het koken komen in de keuken waterdamp deeltjes vrij. Deze deeltjes worden door rookmelders ten onrechte als rookdeeltjes gezien. Gebruik daarom een hittemelder in plaats van een rookmelder in de keuken.

Waarom rookmelders niet altijd geschikt zijn

Zoals ik hierboven al aangaf zijn veel rookmelders zo gebouwd, dat ze het verschil tussen waterdamp en rookdeeltjes niet kunnen zien. Deze deeltjes zijn namelijk ongeveer even groot.

Optische rookmelders werken op basis van infrarood. In de rookmelder zit een lichtgevoelige cel, die reageert op verstoringen. Op het moment dat deze cel een verstoorde lichtbundel ontvangt, betekent dit dat er rook is, vervolgens zal het alarm afgaan.

Ruimtes waar vaak waterdamp rondhangen zijn de badkamer en de keuken. De keuken is echter ook de ruimte waarin heel vaak brand onstaat, je wilt deze dus wel goed beveiligen.

Daarom is het aan te raden om in de keuken gebruik te maken van een hittemelder in plaats van een rookmelder.

Bekijk hier voorbeelden van hittemelders op Bol.com

Wat is een hittemelder

Een hittemelder is net als een rookmelder bedoelt om mensen te waarschuwen voor brand. In plaats van rook, reageert de hittemelder op warmte.

Wanneer de temperatuur rondom de hittemelder oploopt zal hij alarm slaan. Hittemelders worden dus met name in keukens gebruikt, maar ook in badkamers en garages kan je ze terugvinden.

Waarom niet overal hittemelders?

Je zou je misschien afvragen waarom we niet gewoon overal hittemelders gebruiken in plaats van rookmelders. Als ze in de keuken werken, werken ze ook in andere ruimtes toch?

Toch is een rookmelder in veel andere ruimtes een betere keuze. Niet de hitte, maar de rook is namelijk de grootste reden dat mensen overlijden bij branduitbraak.

Wanneer er iets in de overloop in brand staat, zal de hittemelder in de slaapkamer geen alarm slaan. Bij een rookmelder is dit anders. Zodra de rook de slaapkamer binnen komt, zal de rookmelder wel alarm slaan.

Als je gebruik wilt maken van hittemelders zou je dus in werkelijk alle hoeken van het huis melders moeten hangen zodat je zeker weet dat er altijd een melder in de buurt van het vuur hangt.

Niet heel erg praktisch, daarom hebben rookmelders in de meeste gevallen de voorkeur. Gebruik dus rookmelders, en maak gebruik van hittemelders in ruimtes waar een rookmelder niet mogelijk is.

Hittemelders met bedrading of batterij?

Hittemelders met bedrading hebben als voordeel dat je niet constant de batterij hoeft te vervangen. Ze zijn aangesloten op het stroomnet en worden dus constant van stroom voorzien. Daarnaast zijn ze vaak ook voorzien van een back-up batterij voor wanneer de stroom zou uitvallen.

Nadeel is natuurlijk wel dat je ze moet aansluiten op het stroomnetwerk en dat daar een heel installatieproces aan vooraf gaat.

Mijn voorkeur gaat uit naar hittemelders met batterij. Er zijn hittemelders en rookmelders met een batterij die tot wel 10 jaar mee gaat. Vaak zijn deze batterijen niet vervangbaar, dat is wel een klein nadeel. Maar je bent dan voor een euro of twintig voorzien van 10 jaar veiligheid en hoeft niet ieder jaar op zoek te gaan naar 9V batterijen in de lokale doe-het-zelf zaak.

Samengevat: wanneer een hittemelder?

Gebruik bij voorkeur dus rookmelders, en hittemelders wanneer rookmelders niet mogelijk zijn.

  • Keuken: hittemelder
  • Badkamer: hittemelder
  • Garage: hittemelder
  • Woonkamer: rookmelder
  • Slaapkamer: rookmelder
  • Zolder: rookmelder

Op zoek naar een hittemelder voor je keuken, badkamer of garage? Op Bol.com kan je tientallen hittemelders vinden. Ze kosten vaak een euro of twintig en kunnen levens redden!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content