Dat winterbanden in winters weer voor meer veiligheid zorgen weten we allemaal wel. Zeker bij losse sneeuw bieden winterbanden meer grip. Maar wist je dat winterbanden in sommige landen onder sommige omstandigheden ook verplicht zijn?
In het ene land zijn ze in specifieke maanden verplicht, terwijl ze in het andere land onder specifieke weersomstandigheden verplicht zijn. In dit artikel nemen we je mee in de regelgeving voor veel populaire Europese bestemmingen.
- België
- Denemarken
- Duitsland
- Finland
- Frankrijk
- Italië
- Kroatië
- Luxemburg
- Nederland
- Noorwegen
- Oostenrijk
- Polen
- Slovenië
- Spanje
- Tsjechië
- Zweden
- Zwitserland
België: winterbanden zijn niet verplicht
In België is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. Onder sommige omstandigheden is het niet toegestaan om met winterbanden in de maanden mei t/m september te rijden.
Daarnaast is het niet altijd toegestaan om het hele jaar door met winterbanden te rijden. Dit is afhankelijk van het soort band.
Als je auto is voorzien van M+S en 3PMSF gemaarkeerde banden met een snelheidsindex die lager is dan de maximum snelheid van de auto, mag je de banden het hele jaar door gebruiken. Als je dat doet, moet er een sticker geplakt worden met de maximale snelheidsindex van de banden. Deze sticker moet goed zichtbaar zijn voor de bestuurder.
Als je auto banden heeft met de M+S markeringmaar geen 3PMSF markering, waarbij de snelheidsindex lager is dan de maximale snelheid van de auto, mogen de banden niet het hele jaar gebruikt worden. Deze banden mag je enkel van 1 oktober tot 30 april gebruiken. Ook dient er in dit geval een goed zichtbare sticker met de maximumsnelheidsindex geplakt te worden.
Heb je M+S banden, met of zonder 3PMSF markering, waarbij de snelheidsindex gelijk of hoger is dan de maximumsnelheid van de auto? Dan mogen de banden het hele jaar worden gebruikt en hoeven er geen sticker geplakt te worden.
Sneeuwkettingen in België
Ook sneeuwkettingen zijn niet verplicht in België. Overigens zijn sneeuwkettingen enkel toegestaan als de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs.
Spijkerbanden in België
Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 november t/m 31 maart voor voertuigen met een toegestane maximummassa van niet meer dan 3500 kg. Deze limiet is niet van toepassing op bussen en minibussen. Als je spijkerbanden gebruikt moeten deze op alle banden gemonteerd worden. Ook een eventuele aanhanger van meer dan 500 kg moet voorzien worden van spijkerbanden.
Op autosnelwegen geldt een maximumsnelheid van 90 km/h en andere wegen 60 km/h met spijkerbanden. In de prijktijk worden in België spijkerbanden vrijwel nooit gebruikt.
Denemarken: winterbanden zijn niet verplicht
Voor Denemarken geldt dat er geen algemene plicht is voor het gebruik van winterbanden. Wel wordt het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden aangeraden.
Als winterbanden gebruikt worden, moeten deze op alle wielen gemonteerd worden. Het is niet toegestaan om met een combinatie van winterbanden en zomerbanden te rijden.
Onthoud wel dat winterbanden in Duitsland wel verplicht zijn onder winterse omstandigheden. Om in Denemarken te komen, moet je door Duitsland rijden.
Sneeuwkettingen in Denemarken
Ook sneeuwkettingen zijn niet verplicht in Denemarken. Het zou geen probleem moeten zijn om zonder sneeuwkettingen door Duitsland in Denemarken te komen.
Spijkerbanden in Denemarken
Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 november t/m 15 april. Als je spijkerbanden gebruikt, moeten deze op alle wielen gemonteerd worden. Ook een eventuele aanhanger moet dan voorzien zijn van spijkerbanden.
Duitsland: bij winterse omstandigheden verplicht (all-season toegestaan)
Duitsland is één van de landen waar winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht zijn. Je mag overigens ook gebruik maken van de zogenaamde all-season banden.
Het gebruik van winterbanden of all-season banden is een wetterlijk voorschrift, wat ook geldt voor buitenlandse auto’s en campers. Voor motorfietsen is deze plicht niet van toepassing. Onder winterse omstandigheden valleen ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs.
De banden moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Daarnaast worden banden met de aanduiding M+S van vóór 2018 ook als winterbanden gezien.
Wettelijk moeten de banden een profieldiepte van ten minste 1,6 mm hebben. Toch wordt aangeraden om een minimum van 4 mm aan te houden, aangezien de banden anders veel grip verliezen.
Je dient je als bestuurder aan de maximumsnelheid van de winterbanden te houden. Als deze maximumsnelheid lager is dan de maximumsnelheid van de auto, dien je een sticker met de maximumsnelheid in het blikveld van de bestuurder te plaatsen.
Voor aanhangers zijn winterbanden niet verplicht. Het is echter niet aan te bevelen om onder winterse omstandigheden met een aanhanger de weg op te gaan.
Boete voor niet hebben van winterbanden in Duitsland
De gevolgen van het rijden met zomerbanden onder winterse omstandigheden kan grote gevolgen hebben. Je kan een boete krijgen voor het rijden met zomerbanden. Als je een verkeersopstopping veroorzaakt omdat je met zomerbanden rijdt, kan de boete hoger zijn! Daarnaast kunnen de gevolgen bij een ongeval groot zijn. Als je tijdens winterse omstandigheden een ongeval veroorzaakt, kan het niet hebben van winterbanden gezien worden als grove nalatigheid, met alle gevolgen van dien!
Sneeuwkettingen in Duitsland
In bergachtige gebieden kan het verplicht zijn om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangeduid met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met sneeuwkettingen staat. Het is aan te raden om sneeuwkettingen mee te nemen als je in Duitsland op wintersport gaat.
Spijkerbanden in Duitsland
Het gebruik van spijkerbanden is in Duitsland verboden. Enkel op de route van Salzburg via Bad Reichenhall naar Lofer en de wegen naar de Oostenrijkse dalen die enkel via Duitsland bereikbaar zijn, zijn spijkerbanden toegestaan. Dit kan je zien als een tegemoetkoming naar de Oostenrijkers die door Duitsland moeten rijden.
Finland: winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart
In Finland geldt een wettelijk voorschift dat ook van toepassing is op buitenlandse voertuigen. In de maanden december t/m februari dien je winterbanden gemonteerd te hebben.
Rijdt je met een geremde aanhanger (caravan)? Ook deze moet in deze maanden voorzien zijn van winterbanden.
Zowel banden met de aanduiding M+S als banden met een sneeuwvlok symbool worden gezien als winterbanden. De banden moeten een mimimum profieldiepte van 3 mm hebben. Bij winterse omstandigheden wordt een profieldiepte van minimaal 5 mm aangeraden.
Sneeuwkettingen in Finland
Het tijdelijk gebruiken van sneeuwkettingen is toegestaan. Dit is enkel toegestaan wanneer de toestand van de weg hiernaar verlangt. Je moet als bestuurder altijd voorkomen dat het wegdek beschadigd door jouw sneeuwkettingen. In de praktijd wil dit zeggen dat je enkel sneeuwkettingen gebruikt bij dikke pakken sneeuw waar je zonder kettingen niet veilig doorheen komt.
Spijkerbanden in Finland
Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan in de maanden november t/m maart, of tot de eerste maandag na Pasen als dit na 31 maart valt.
Als je ervoor kiest om spijkerbanden te gebruiken, moeten deze op alle wielen gemonteerd worden. Ook een eventuele aanhanger moet dan voorzien zijn van spijkerbanden.
Maximumsnelheid in winter in Finland
Houdt er ook rekening mee dat de maximumsnelheid in de winterperioe verlaag wordt. Van oktober tot en met februari geldt buiten de bebouwde kom geen maximumsnelheid van 100 km/h, maar 80 km/h. Voor de autosnelweg geldt een verlaging van 120 km/h naar 100 km/h.
Frankrijk: winterbanden aangeraden maar niet verplicht
Het gebruik van winterbanden is in Frankrijk niet verplicht. Het wordt wel aangeraden om in winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken.
Let echter wel op, want in Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden in winterse omstandigheden wel verplicht. Veel Nederlanders rijden via Duitsland of Luxembrug om op de wintersportbestemming in Frankrijk te komen.
Vanaf 1 novmeber 2021 wordt het in de Franse berggebieden (Pyreneeën, Alpen, Centraal MAssief, Jura, Corsica en Vogezen) wel verplicht om van november t/m maart winterbanden te gebruiken. Ook het meenemen van sneeuwkettingen wordt in die periode in die gebieden verplicht.
Sneeuwkettingen in Frankrijk
Op veel bergpassen kan het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt aangeduid met een blauw, rond bord waarop een witte autoband met sneeuwketting staat.
Als het bord een onderbord met de tekst pneus neige admis heeft, zijn winterbanden zonder sneeuwkettingen toegestaan. Deze moeten voorzien zijn van minimaal 3,5mm profieldiepte en een M+S aanduiding of sneeuwvloksymbool. Als het onderbord niet aanwezig is, moeten ook winterbanden voorzien worden van sneeuwkettingen.
Als je sneeuwkettingen gebruikt moeten deze op minimaal twee aangedreven wielen gemonteerd worden. Wanneer je met sneeuwkettingen rijdt geldt een maximumsnelheid van 50 km/h.
Spijkerbanden in Frankrijk
Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van de zaterdag voorafgaand aan 1 november, t/m de laatste zondag in maart. Dit geldt enkel voor voertuigen met een maximummassa van 3500 kilogram.
Italië: winterbanden in bepaalde gebieden op bepaalde wegen verplicht
In Italië is de verplichting van winterbanden wat ingewikkeld. In de perioe van 15 november t/m 15 april zijn winterbanden in bepaalde gebieden op bepaalde wegen verplicht. Dit wordt dan aangegeven met een blauw of groen bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o cantene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht).
Als je sneeuwkettingen aan boord hebt, zijn winterbanden niet verplicht! De verplichting kan voor bepaalde wegen vervroegd of verlengd worden als de weersomstandigheden daar naar vragen.
Zowel banden met de aanduiding M+S als banden met een sneeuwvloksymbool worden als winterbanden gezien. De winterbanden moeten op alle wielen gemonteerd worden.
Je dient je als bestuurder te houden aan de maximumsnelheid van de winterbanden. Is deze maximumsnelheid lager dan de maximumsnelheid van de auto? Dan dien je een sticker met de maximumsnelheid van de banden in het gezichtveld van de bestuurder te plakken.
Ga je naar Italië op wintersport? Onthou dat dan het in Luxemburg en Duitsland verplicht is om winterbanden te monteren. Sneeuwkettingen voldoen in deze landen niet. Het is daarom vaak het meest praktisch om gewoon winterbanden te monteren wanneer je in de winterperiode naar Italië reist.
Kroatie: winterbanden op bepaalde wegen verplicht in winterperiode
In Kroatie zijn winterbanden op bepaalde wegen verlicht in de periode van 15 november t/m 15 april. Dit ongeacht de weersomstandigheden, het gaat dus echt om de periode. Ook voor of na deze perioe kan het verplicht worden gesteld, mits de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
Winterbanden zijn niet verplicht als er sneeuwkettingen in het voertuig aanwezig zijn. Zowel zomer- als winterbanden moeten een minimum profieldiepte van 4 mm hebben. Ook is het verplicht om in de winterperiode een kleine sneeuwschep in de auto te hebben.
Sneeuwkettingen in Kroatie
De aanwezigheid van sneeuwkettingen zorgt voor het vervallen van de plicht op winterbanden. In de gebieden Lika en Gorski Kotar is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben, ongeacht het type band.
Spijkerbanden in Kroatie
Spijkerbanden zijn in heel Kroatie op alle wegen in het hele jaar verboden.
Luxemburg: winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden
In Luxembrug geldt een verplichting van winterbanden bij winterse omstandigheden. Dit is een wettelijk voorschift en is ook van toepassing op buitenlandse voertuigen. Motorfietsen hoeven niet voorzien te zijn van winterbanden.
Onder winterse omstandigheden valt onder andere ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs.
Zowel banden met de M+S aanduiding als banden met een sneeuwvloksymbool worden als winterbanden gezien. De winterbanden moeten op alle vielen gemonteerd worden. Voor voertuigen met een maximummass van meer dan 3500 kilogram (o.a. campers) geldt dat de aangedreven wielen voorzien moeten zijn van winterbanden.
Sneeuwkettingen in Luxemburg
Het gebruik van sneeuwkettingen is enkel toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
Spijkerbanden in Luxemburg
Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan in de maanden december t/m maart. Dit geldt alleen voor auto’s met een maximummassa onder de 3500 kilogram. Buiten deze periode mogen spijkerbanden alleen gebruikt worden bij sneeuwval, ijzel, of wanneer er kans op sneeuwval/ijzel is.
Als je spijkerbanden gebruikt, moeten alle wielen voorzien zijn van spijkerbanden. De maximumsnelheid met spijkerbanden is 90 km/h op de autosnelweg en 70 km/h op andere wegen.
Luxemburgse auto’s met spijkerbanden moeten een witte plaat of sticker met het getal 70 achter op de auto bevestigen. Dit is niet verplicht voor buitenlandse voertuigen.
Nederland: winterbanden niet verplicht
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Wel wordt geadviseerd om in de winter gebruik te maken van winterbanden. Ook zijn all-season banden een goede optie voor de Nederlandse weersomstandigheden.
Sneeuwkettingen in Nederland
Het gebruik van sneeuwkettingen is in Nederland verboden. Dit omdat ze schade kunnen aanbrengen aan het wegdek of de wegmarkering. Daarnaast kennen we in Nederland nauwelijks hoogteverschillen, waardoor we vrijwel altijd kunnen reizen zonder sneeuwkettingen.
Spijkerbanden in Nederland
Ook het gebruik van spijkerbanden is in Nederland verboden. Dit omdat ook spijkerbanden schade kunnen aanrichten aan het wegdek, en het onder de Nederlandse weersomstandigheden niet nodig is om gebruik te maken van spijkerbanden.
Noorwegen: niet verplicht, wel zeer sterk aangeraden
Het is in Noorwegen niet verplicht om gebruik te maken van winterbadnen. Wel hebben bestuurders van voertuigen de plicht om ervoor te zorgen dan hun voertuig is voorzien van voldoende grip op het wegdek. Daarom is het sterk aan te raden om in Noorwegen gebruik te maken van winterbanden, wanneer je onder winterse omstandigheden naar Noorwegen gaat.
Let ook op de omvang van Noorwegen. Het kan in het zuiden van Noorwegen lente-achtig weer zijn, terwijl er in het Noorden nog dikke pakken sneeuw liggen.
Als je gebruik maakt van winterbanden, moet je deze op alle 4 de wielen gebruiken. Ook moeten ze voorzien zijn van minimaal 5 mm profiel.
Voor voertuigen met een maximummassa van 3500 kilogram of meer, geldt een winterbanden verplichting van 15 november t/m 31 maart. Ook moet je verplicht sneeuwkettingen meenemen. Hier wordt op gecontroleerd bij de landsgrenzen.
Sneeuwkettingen in Noorwegen
Sneeuwkettingen zijn in Noorwegen verplicht bij winterse omstandigheden. Denk hirebij aan wegen die bedekt liggen met sneeuw of ijs. Wanneer je op winterbanden rijdt, zijn sneeuwkettingen niet verplicht.
Spijkerbanden in Noorwegen
Het gebruik van spijkerbanden is in Noorwegen toegestaan in de periode van 1 november t/m de eerste zondag na Pasen. Buiten deze periode zijn spijkerbanden alleen toegestaan bij winterse omstandigheden waarbij de weg bedekt is met sneeuw of ijs. In de noordelijke provincies Finnmark, Troms en Nordland zijn spijkerbanden al vanaf 15 oktober toegestaan.
Spijkerbanden schrapen over de weg, waarbij fijne stofdeeltjes vrij komen. Binnen de bebouwde kom van Bergen, Oslo, Trondheim en Stavanger moet je dan ook luchtvervuilingsbelasting betalen als je op spijkerbanden rijdt. Dit doe je door een sticker te kopen. De sticker is in alle steden geldig.
Oostenrijk: verplicht bij winterse omstandigheden in de winterperiode
Voor Oostenrijk geldt een verplichting voor winterbanden bij winterse omstandigheden in de periode van 1 november t/m 15 april. Er is sprake van winterse omstandigheden wanneer de weg geheel of gedeeltelijk bedekt is met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.
Winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 4 mm hebben, voor diagonaalbanden geldt een mimimum van 5 mm. Winterbanden met minder profieldiepte worden als zomerbanden gezien.
Als je winterbanden monteert, moet je deze op alle wielen monteren. Dit is niet van toepassing op een eventuele aanhangwagen.
Naast het ijsvrij maken van de ruiten, is het in Oostenrijk ook verplicht om de sneeuw van het dak van de auto te verwijderen. Het is overigens verboden om tijdens het krabben de motor van de auto te laten draaien.
Sneeuwkettingen in Oostenrijk
Het wordt dringend geadviseerd om in de winterperiode in Oostenrijk sneeuwkettingen mee te nemen. Het gebruik van sneeuwkettingen is in sommige gevallen verplicht, en wordt aangegeven middels een rond blauw bord met daarop een autoband met sneeuwketting. Sneeuwkettingen moeten in elk geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden op wegen die geheel bedekt zijn met sneeuw of ijs. Gebruik van sneeuwkettingen bij deels besneeuwde wegen is niet toegestaan. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen betreft slechts 50 km/h, of lager wanneer dit in de gebruiksaanwijzing van je sneeuwkettingen staat.
Spijkerbanden in Oostenrijk
Het is in Oostenrijk toegestaan om in de periode van 1 oktober t/m 31 mei sneeuwkettingen te gebruiken. Dit kan lokaal worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden hier naar zijn.
Spijkerbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd, ook op de wielen van een eventuele aanhangwagen. De maximumsnelheid bij spijkerbanden wordt verlaagd naar 100 km/h op autosnelwegen en 80 km/h op overige wegen.
Polen: niet verplicht
Het gebruik van winterbanden is in Polen niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd.
Om in Polen te komen, rijdt vrijwel iedereen door Duitsland. In Duitsland zijn winterbanden in winterse omstandigheden wel verplicht. Hou hier dus rekening mee!
Sneeuwkettingen in Polen
Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn. Dit wordt dan aangeduid met een blauw rond bord, waarop een autoband met sneeuwketting afgebeeld wordt. Verder zijn sneeuwkettingen enkel toegestaan als de weg volledig bedekt is met sneeuw of ijs.
Spijkerbanden in Polen
Het gebruik van spijkerbanden is in Polen het hele jaar verboden.
Slovenië: winterbanden in winterperiode verplicht
In de periode van 15 november t/m 15 maart zijn winterbanden in Slovenië verplicht. Buiten deze periode zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Deze verplichting komt te vervallen wanneer en goed passende sneeuwkettingen aanwezig zijn.
De minimale profieldiepte voor winterbanden is 3 mm. Winterbanden moeten op alle wielen gemonteerd worden.
Raak je tijdens winterse omstandigheden betrokken bij een ongeval en reed je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen? Dan bestaat de kans dat je aansprakelijk gesteld wordt voor het ongeval.
Sneeuwkettingen in Slovenië
Sneeuwkettingen moeten verplicht in de auto aanwezig zijn van 15 november t/m 15 maart, tenzij je gebruik maakt van winterbanden.
De mamximum snelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is slechts 50 km/h
Spijkerbanden in Slovenië
Spijkerbanden zijn in Slovenië voor alle voertuigen op alle wegen het gehele jaar verboden.
Spanje: niet verplicht
In Spanje zijn winterbanden niet algemeen verplicht. Wel zijn er specifieke bergpassen waar winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht kunnen worden gesteld. Dit wordt middels verkeersborden duidelijk gemaakt.
Sneeuwkettingen in Spanje
Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan bij wegen die geheel bedekt zijn door sneeuw of ijs. Het gebruik van sneeuwkettingen kan bij sommige bergpassen verplciht worden gesteld voor voertuigen met zomerbanden.
Spijkerbanden in Spanje
Spijkerbanden zijn allene toegestaan op wegen die geheel bedekt zijn met sneeuw of ijs. De spijkers mogen niet meer dan 2 mm uitsteken en moeten afgerond zijn. In de praktijk zal je vrijwel nooit voertuigen met spijkerbanden in Spanje aantreffen.
Tsjechie: verplicht in de winter bij winterse omstandigheden
Winterbanden zijn in Tsjechië verplicht bij winterse omstandigheden in de maanden november t/m maart. Winterse omstandigheden zijn in Tsjechië een weg die bedekt is met ijs of sneeuw, of een temperatuur lager dan 4 graden met de kans op sneeuwval of ijzel. Deze periode kan vervroegd of verlengd worden als de weersomstandigheden hier naar vragen.
Ook zijn sommige wegen voorzien van een blauw bord met daarop een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok. Op deze wegen zijn winterbanden in de winterperiode verplicht, ongeacht de weersomstandigheden.
De minimale profieldiepte van een winterband is 4 mm. Als je in winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, kan je aansprakelijk worden gesteld.
Sneeuwkettingen in Tsjechië
Sneeuwkettingen zijn enkel toegestaan als het gehele wegdek met sneeuw of ijs bedekt is. Er geldt dan een maximumsnelheid van 50 km/h.
Ook kunnen sneeuwkettingen verplicht worden gesteld middels een blauw rond bord met daarop een autoband met een sneeuwketting. Soms is dit bord voorzien van een onderbord met de tekst Pri souvislé snehové vrstve. In dat geval mogen de kettingen alleen worden gebruikt als de weg geheel bedekt is met sneeuw of ijs.
Spijkerbanden in Tsjechië
Het gebruik van spijkerbanden is in Tsjechië het gehele jaar op alle wegen verboden.
Zweden: verplicht bij winterse omstandigheden in de winterperiode
In Zweden zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden in de maanden december t/m maart.
De politie heeft de bevoegdheid om te bepalen of er winterse omstandigheden van toepassing zijn. Over het algemeen kan je uitgaan van sneeuw of ijs op de weg, of een nat wegdek in combinatie met temperaturen onder nul.
Na 30 november 2024 gelden enkel banden met een sneeuwvloksymbool nog als winterbanden. Tot die tijd zijn ook banden met een M+S aanduiding toegestaan.
Als je op zomerbanden betrokken raakt bij een ongeval tijdens winterse omstandighedne, kan je aansprakelijk gesteld worden.
Sneeuwkettingen in Zweden
Het gebruik van sneeuwkettingen in in Zweden toegestaan in de winterperiode, wanneer de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
Spijkerbanden in Zweden
Het gebruik van spijkerbanden is in Zweden toegestaan van 1 oktober t/m 14 april. Dit mag de gehele periode, ongeacht de weersomstandigheden. Buiten deze periode mogen spijkerbanden alleen worden gebruikt als de weersomstandigheden daar naar vragen.
Als je spijkerbanden gebruikt, moeten deze op alle wielen van het voertuig gemonteerd worden. Een eventuele aanhangwagen hoeft alleen van spijkerbanden voorzien te worden als de wek geheel bedekt is met ijs of sneeuw.
Het is in sommige straten in Stockholm, Gotenburg en Uppsala niet toegestaan om met spijkerbanden te rijden. Dit wordt aangegeven midels een verkeersbord.
Zwitserland: winterbanden niet verplicht maar zeer sterk aangeraden
Het gebruik van winterbanden is in Zwitserland niet verplicht. Wel wordt het zeer sterk aangeraden. Je kan namelijk een boete krijgen als je bij winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en overig verkeer of jezelf in gevaar brengt door onvoldoende grip.
Wanneer je bij winterse omstandigheden op zomerbanden bij een ongeval betrokken raakt, kan je eventueel aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
Hou er ook rekening mee dat winterbanden in Luxemburg en Duitsland in winterse omstandigheden wel verplicht zijn. Men reist veelal via Duitsland of Luxemburg om in Zwitserland te komen.
Sneeuwkettingen in Zwitserland
Sneeuwkettingen zijn bij een bedekt wegdek in Zwitserland toegestaan. Daarnaast zijn ze verplicht op wegen waar dit middels een rond blauw bord aangegeven wordt. Het is daarom aan te bevelen om in de winter sneeuwkettingen mee te nemen naar Zwitserland.
Spijkerbanden in Zwitserland
Spijkerbanden zijn toegestaan in de maanden november t/m april. Spijkerbanden zijn echter verboden op autosnelwegen en bepaalde autowegen. Op de A13 tussen Thusis en Mesocco en op de A2 tussen Göschenen en Airolo zijn spijkerbanden wel toegestaan. Er geldt een maximumsnelheid van 80 km/h en dit moet ook middels een ronde sticker achter op de auto kenbaar gemaakt worden. De spijkers mogen niet langer dan 1,5 mm zijn.