Is Brazilië veilig voor een vakantie?


Brazilië is het land van witte stranden, een uitgestrekt regenwoud en geweldig voetbal. Ook staat het helaas bekend als land met veel diefstallen, gevaarlijke favela’s en overvallen. In dit artikel vertel ik je meer over de veiligheid in Brazilië.

Dit artikel is gebaseerd op data uit verschillende bronnen, en op basis van eigen eigen ervaringen. Ik heb namelijk een relatie met een Braziliaanse en ken veel mensen in Brazilië. Ook heb ik tijdens mijn vakanties verschillende delen van Brazilië gezien.

Is Brazilië veilig?

Een bezoek aan Brazilië kent veiligheidsrisico’s. Diefstallen en overvallen komen geregeld voor. Als je hier rekening mee houdt kan je het risico beperken en relatief veilig reizen. Het is een geweldig land voor een mooie vakantie.

11 Veiligheidstips voor Brazilië

Ik begin graag eerst met het delen van enkele veiligheidstips voor jouw bezoek aan Brazilië. Daarna zal ik ingaan op wat specifieke onderwerpen.

 1. Loop met een doel
  Wil je de stad verkennen? Zorg er dan voor dat je altijd met een doel rondloopt. Zo lijkt het alsof je ergens specifiek naartoe gaat, ook al is dat wellicht niet het geval. Criminelen zoeken naar mensen die niet zeker van zichzelf zijn op straat. Voorkom dat je er uit ziet als een makkelijk doelwit
 2. Neem weinig contant geld mee
  Neem nooit veel contant geld mee. Neem mee wat je die dag nodig hebt, bewaar de rest in je accomodatie. Mocht je bestolen of beroofd worden, dan is de buit minimaal.
 3. Neem niet alle bankpassen mee
  Heb je meerdere bankpassen bij je? Neem er dan één mee gedurende de dag, en laat de rest in je accomodatie. Zo heb je altijd een bankpas achter de hand als je overvallen mocht worden.
 4. Draag geen sieraden
  Draag absoluut geen sieraden, ook geen neppe sieraden. Criminelen zien niet of sieraden echt of nep zijn. Wanneer je sieraden draagt ben je een doelwit voor overvallen of diefstallen. Brazilianen dragen zelf ook geen sieraden wanneer ze door de stad lopen.
 5. Geen waardevolle spullen op het strand
  Ga je naar het strand? Neem dan alleen mee wat je echt nodig hebt. Denk aan een zwembroek, badlaken en zonnebrand. Laat waardevolle spullen zoals je portemonnee en telefoon in je accomodatie. Dit geldt vooral voor de stranden in grote steden zoals Rio de Janeiro.
 6. Kleed je zoals een local
  Zorg ervoor dat je tussen de locals past als het op kleding aankomt. Draag gewoon een oud shirt en een simpele broek en voorkom dat je overdressed bent.
 7. Laat je telefoon in je broekzak
  Zwaai niet te pas en te onpas met je telefoon rond. De kans dat deze uit je handen gegraaid wordt is groot. Moet je toch je telefoon gebruiken? Doe dit dan discreet en bij voorkeur binnen.
 8. Vermijd geldautomaten in de buitenlucht
  Probeer indien mogelijk in een gebouw te pinnen. Dat kan bijvoorbeeld in een bank filiaal of tankstation. Ben altijd op je hoede wanneer je geld pint, en kijk goed om je heen voordat je je portemonnee uit je zak haalt.
 9. Accepteer geen gratis eten/drinken
  Accepteer nooit gratis drankjes of eten van onbekenden. Dit kan mogelijk gebruikt worden om een slachtoffer te drogeren en vervolgens te beroven.
 10. Loop na zonsondergang niet over straat
  Vermijd in ieder geval stranden, parken en lege straten. Maak zo veel mogelij gebruik van een taxi (Uber) en wacht binnen totdat de taxi gearriveerd is.
 11. Ben alert tijdens het autorijden
  Huur je een auto tijdens je verblijf? Rij altijd met de deuren op slot en de ramen gesloten. In de avond en nacht zijn er gebieden waar het gebruikelijk is om niet te stoppen voor stopborden en verkeerslichten i.v.m. de kans op carjacking. Gedraag je wat dat betreft hetzelfde als andere weggebruikers.
Brazilië heeft geweldige stranden

Veel voorkomende criminaliteit op straat

Zoals ik zal schreef komt er veel criminaliteit voor in Brazilië. Het is niet zo dat een bezoek aan Brazilië garant staat voor een overval of diefstal. Ik heb hier zelf gelukkig nooit mee te maken gehad en ken genoeg Brazilianen die in hun hele leven nog nooit bestolen of overvallen zijn.

Toch is dit wel iets om serieus rekening mee te houden. Berovingen, overvallen en diefstallen kunnen in heel Brazilië voor komen. Er is een extra hoog risico in grote steden zoals Rio de Janeiro, São Paulo, Recife en Fortaleza. Bij deze berovingen wordt vaak geweld gebruikt en/of gedreigd met (vuur)wapens.

Mijn grootste tip is om van tevoren goed te bekijken welk deel van de stad je bezoekt. Er zijn gevaarlijke en minder gevaarlijke gebieden in iedere stad. Dat neemt niet weg dat er ook in het centrum en op de stranden overvallen plaatsvinden.

Mijn ervaring is dat het overdag niet onveilig voelt. Wel moet je ook overdag rekening houden met criminaliteit. Dat wil zeggen dat je geen sieraden moet dragen, niet met je telefoon in je hand over straat moet lopen, en je niet zomaar je portemonnee moet tonen in het openbaar.

Wat betreft het openbaar vervoer zijn er wisselende berichten. De metro in São Paulo voelde bijvoorbeeld zeer veilig. Men raadt echter wel af om gebruik te maken van stadsbussen, omdat ook stadsbussen doelwit zijn van overvallen. De lange afstandsbussen (waarvoor je op voorhand een kaartje koopt) zijn wel relatief veilig.

In de avond moet je extra scherp zijn op criminaliteit. Ga na zonsondergang niet lopend over straat. Persoonlijk maak ik zo veel mogelijk gebruik van taxi’s. De Amerikaanse app Uber is overigens een veel gebruikte app in Brazilië, en taxi’s zijn goed betaalbaar.

Ga je in het toeristische hoogseizoen naar Rio de Janeiro (december tot maart)? Hou dan rekening met extra veel criminaliteit, met name op toeristische trekpleisters zoals het strand of carnaval.

São Paulo – Ga na zonsondergang niet alleen over straat

Zware criminaliteit

Naast de veelvoorkomende criminaliteit op straat, heeft Brazilië ook te kampen met zware georganiseerde criminaliteit. Dit heeft vaak nauw verband met de handel in drugs. Dit soort criminaliteit is niet op toeristen gericht.

Toch is dit iets om rekening mee te houden. Voorkom favela’s en andere gevaarlijke gebieden in grote steden. Bendes en politie vechten hier een drugsoorlog uit, geregeld met vuurgevechten. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je hier in verzeild raakt, ook wanneer je toevallig langsloopt kan je hier slachtoffer van worden.

Hoe zit het met de politie in Brazilië?

Er zijn enorm veel verschillende soorten politie eenheden in Brazilië. Denk aan politie op nationaal niveau, staatsniveau, militaire politie, etcetera.

De politie heeft in principe de taak om de orde te handhaven, en onderzoek te doen naar criminele activiteit. Dat is niet anders dan in Nederland.

Toch is de politie in Brazilië anders dan in Nederland. Veel politie eenheden zijn puur getraind om de orde te handhaven en hebben vaak een militaire achtergrond. Hierdoor zijn ze minder benaderbaar dan de Nederlandse politie.

Wanneer je te maken krijgt met criminaliteit kan je uiteraard bij de politie in Brazilië terecht. Wordt je tijdens je reis gecontroleerd door de politie? Zorg dan dat je altijd netjes meewerkt en haal geen gekke fratsen uit. Waar de politie in Nederland probeert in contact te komen met de bevolking, is de gemiddelde Braziliaan niet erg op de politie gesteld.

Polícia Rodoviária Federal – Federale verkeerspolitie
Bron: Wikipedia

Zijn taxi’s in Brazilië veilig?

Taxi’s in Brazilië zijn veilig, en er zijn er ruim voldoende. Zelf heb ik gebruik gemaakt van Uber en dit was keer op keer een prettige ervaring. Maak je gebruik van een ‘gewone’ taxi? Zorg er dan voor dat het een taxi met vergunning is, en maak gebruik van de meter.

Bestel een taxi indien mogelijk altijd van tevoren door bijvoorbeeld te bellen of een app te gebruiken. Vraag het personeel van je hotel eventueel om een taxi te bestellen, taxi chauffeurs spreken over het algemeen geen Engels.

Hoe weet je welke gebieden je moet vermijden?

Ga je er op uit om de stad te verkennen? Dan zou ik je aanraden om altijd het personeel van je hotel te vragen welke gebieden de moeite waard zijn, en welke gebieden je het best kan vermijden.

Neem desnoods een geprinte kaart mee waar je aantekeningen op maakt. Je kan dit ook meteen gebruiken om de taxichauffeur te wijzen waar je naartoe wilt reizen. Voorkom echter dat je op straat met de kaart in je handen loopt, omdat je dan al snel als doelwit aangemerkt kan worden.

Centrum van São Paulo

Is Brazilië veilig voor vrouwen of solo reizigers?

Alle bovenstaande informatie maakt dat ik Brazilië alleen zou aanraden voor solo reizigers en vrouwen als ze al enige ervaring hebben met reizen. Ik zou Brazilië niet aanraden als eerste solo reis, maar als je ervaring hebt is het absoluut mogelijk en zeker de moeite waard!

Kan je veilig een favela in Brazilië bezoeken?

Nee, favela’s zijn niet veilig. Ook een bezoek met een georganiseerde reis is niet aan te raden.

Favela staat voor sloppenwijk. Dit zijn wijken met veel armoeden en drugsgeweld. Schietpartijen met de politie en moorden komen hier dagelijks voor. De favela’s hebben hun eigen regels en wetten, en de politie heeft er meestal niets te zeggen (en kan er niet eens komen zonder beschoten te worden).

Er zijn wel steeds meer favela’s die als veilig kunnen worden beschouwd, wanneer je aan een georganiseerde tour deelneemt. Rochina is daar een voorbeeld van. Je hebt er echter niets te zoeken en ik zou het dan ook iedereen afraden om een dergelijke tour te maken.

Kan je veilig streetfood eten in Brazilië?

Ja, over het algemeen is streetfood veilig. Denk bijvoorbeeld aan kraampjes aan het strand, cocosnoot verkopers of andere kleine streetfood tentjes.

Ga wel altijd uit van je eigen intuïtie. Ligt er veel rauwe vis of vlees in de zon te bakken? Dan kan je misschien beter een dagje overslaan. Maar over het algemeen zijn de streetfood opties in Brazilië hygiënisch en enorm lekker!

Voor restaurant geldt hetzelfde. Bovendien vind je in de betere wijken van grote steden vele moderne westerse restaurants. Vraag eventueel het personeel van je hotel voor tips.

Is kraanwater in Brazilië veilig?

Het kraanwater in Brazilië is over het algemeen veilig om te drinken. Het zuiveringsproces zorgt echter wel voor een vreemde smaak aan het water. Persoonlijk drink ik liever water uit flessen, maar het water kan je wel gewoon drinken als je erg veel dorst hebt of gebruiken om je tanden te poetsen.

Overigens gebruiken veel Brazilianen nog filters in huis. Dit is eigelijk niet nodig, maar iets wat veel Brazilianen uit hun opvoeding hebben meegenomen.

Conclusie; Is Brazilië gevaarlijk?

Het klopt dat er veel berovingen en overvallen plaatsvinden in Brazilië. Dat wil echter niet zeggen dat Brazilië een onveilig vakantieland is. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken.

Ik maakte mij de eerste keer dat ik naar Brazilië ging op voorhand wel wat zorgen over de veiligheid. Ondanks alle waarschuwingen en verhalen heb ik me tijdens mijn bezoeken nooit echt onveilig gevoeld. Bovendien is Brazilië een geweldig mooi land wat je absoluut gezien moet hebben.

Goede en veilige reis gewenst!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content