Is een Tikkie veilig in gebruik?


Tikkie is een veelgebruikte methode voor betaalverzoeken. Maar hoe veilig is een Tikkie eigenlijk?

De Tikkie werd midden 2016 geintroduceerd door ABN AMRO. Het is echter een app die ook door veel andere bankgebruikers gebruikt wordt, en het woord ‘Tikkie’ is inmiddels ook redelijk ingeburgerd in onze taal.

Is een Tikkie veilig?

Een Tikkie sturen is veilig. Duizenden mensen gebruiken regelmatig een Tikkie om geld aan anderen te verzoeken. Alles vindt plaats via een beveiligde verbinding, dus als verzender van een Tikkie hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid.

Toch hoor je wel eens dat een Tikkie onveilig zou zijn. Dat heeft met name te maken met de fraude en oplichting die gepleegd wordt middels een Tikkie. Het gaat dus niet om de app zelf, maar om de bedoelingen van de gebruiker achter de app.

Je bent zelf het grootste gevaar

Als we kijken naar de gevaren van Tikkie (als we ze al zo mogen noemen), dan zien we dat de gebruiker het grootste gevaar vormt. Wanneer je de app installeert moet je namelijk zelf je gegevens zoals je rekeningnummer opgeven.

Het geld dat je via Tikkie ontvangt zal naar dit rekeningnummer gestuurd worden. Zorg er hierbij dus voor dat je gebruik maakt van het juiste rekeningnummer.

Ik heb zelf overigens nog nooit meegemaakt dat iemand het verkeerde rekeningnummer opgaf, maar wees hier wel scherp op bij het installeren van de applicatie.

Is Tikkie technisch helemaal veilig?

Tikkie is dus ontwikkeld door ABN AMRO, niet de minste naam in de financiële wereld. Betalingen lopen via iDEAL en rond je binnen je eigen bankomgeving af. Betaal je bijvoorbeeld als ING gebruiker iemand via een Tikkie? Dan stuurt Tikkie je door naar de ING app om daar de transactie te doen. Wat dat betreft is Tikkie dus helemaal veilig.

Wel is er in 2019 een technische fout ontdekt binnen de Tikkie app. Gebruikers die een Tikkie opende en vervolgens net voor het betalen annuleerde, konden de IBAN gegevens van de ontvanger zien. Je zou dit een datalek kunnen noemen. ABN AMRO heeft dit vervolgens snel opgelost en dit is momenteel geen probleem meer. Ik zelf vind dit geen reden om géén Tikkie te gebruiken.

Tikkie fraude

Helaas vind er ook regelmatig fraude en oplichting plaats via een Tikkie. Dat is dus geen fout van Tikkie, maar dit zijn mensen die de Tikkies misbruiken.

Deze oplichters bouwen een Tikkie omgeving na en sturen berichten via platformen zoals Marktplaats. Ze vragen je daarbij om bijvoorbeeld 1 eurocent over te maken middels een nep betaalverzoek van een nep Tikkie.

Wanneer je in deze neppe applicatie inlogt kunnen ze zien welke pincode je invoert. Op deze manier zouden ze uiteindelijk via de echte Tikkie geld van je afhandig kunnen maken.

ABN AMRO speelt hier op in door maximum bedragen voor de Tikkie app te hanteren. Zo kan je maximaal €750 per betaalverzoek vragen. Daarnaast is het niet mogelijk om meer dan €2500 per dag te versturen middels Tikkies.

Kan je een Tikkie ongedaan maken?

Je kan een Tikkie niet zelf ongedaan maken. Wanneer een Tikkie betaald is, kan je het geld dus niet terug halen. Je zal aan de ontvanger moeten vragen om het geld terug te sturen.

Wil je zelf iemand terugbetalen nadat ze jou via Tikkie betaald hebben? Zorg er dan voor dat je het geld niet terug stuurt naar het rekeningnummer van Tikkie zelf (ABN AMRO). Vraag de persoon om jou een Tikkie terug te sturen, of maak het geld over naar de bankrekening van de desbetreffende persoon. Wanneer je het geld overmaakt naar Tikkie zelf, zal het niet aankomen bij de juiste begunstigde.

Mijn tips: zo hou je Tikkie veilig

Tot slot nog een opsomming met enkele tips om het gebruik van Tikkie veilig te houden;

  • Maak nooit zomaar een klein bedrag (bijvoorbeeld 1 eurocent) over naar een onbekende. Dit kan een oplichter zijn die middels een nep Tikkie jouw pincode probeert te ontrafelen.
  • Wanneer je een Tikkie ontvangt moet dit altijd een https adres zijn met tikkie.me. Klopt de url niet en heb je een variatie op deze url? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een oplichter. Denk bijvoorbeeld aan tikki.me, TlKKIE.ME of tikk.ie. Er zijn zo natuurlijk tal van andere combinaties te bedenken.
  • Maak op Marktplaats geen gebruik van een Tikkie, maar gebruik de iDEAL betaling binnen Marktplaats zelf. Deze is minder fraudegevoelig.
  • Het klinkt wellicht voor de hand liggend, maar geef nooit je PIN code aan iemand anders.
  • Ben je toch opgelicht? Neem dan contact op met je bank en met de politie. Overweeg om aangifte te doen, ook al denk je dat het niet opgelost zal worden. Meerdere kleine aangiftes kunnen er uiteindelijk toch voor zorgen dat oplichters aangepakt worden.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content