Is slapen op zolder met een Cv-ketel veilig?


Bij veel mensen hangt hun Cv-ketel op de zolder van hun woning. Dit omdat dit in veel gevallen de meest geschikte ruimte is. Zo’n ketel neemt vaak nogal wat plaats in, waardoor het vaak niet wenselijk is om deze ketel in de keuken, of op de overloop te laten installeren.

Toch kan het zijn dat je jezelf misschien afvraagt of de zolder wel de meest geschikte plaats is voor je Cv-ketel. Dit omdat één van je kinderen een slaapkamer op zolder heeft bijvoorbeeld. Je wilt immers niet dat je kinderen gevaar lopen wanneer zij een slaapkamer op zolder hebben.

Disclaimer: Ik ben geen professional en heb dit artikel geschreven op basis van de informatie die ik zelf heb kunnen vinden. Wil je 100% zeker zijn dat jouw CV-ketel veilig is? Vraag dan advies aan een professionele loodgieter die de situatie ter plekke kan beoordelen.

Is slapen op zolder met een Cv-ketel veilig?

Slapen op zolder met een Cv-ketel is veilig, mits zowel de ketel zelf als de zolder aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Denk hierbij aan ventilatiemogelijkheden en het soort Cv-ketel.

Om te zorgen voor een extra stuk veiligheid, is het raadzaam om op de zolder een koolmonoxidemelder (Bol.com) te plaatsen. Dit zodat een eventuele CO-vergiftiging voorkomen kan worden.

Het is zelfs mogelijk om de Cv-ketel op de zolder helemaal weg te werken. Dit zodat de installatie op zichzelf geen eyecatcher op de slaapkamer van één van je kinderen hoeft te worden.

In dit blogartikel vertel ik je meer over hoe je ervoor kunt zorgen dat slapen op zolder met een Cv-ketel veilig is. Tevens vertel ik je ook meer over hoe je de Cv-ketel op de zolder netjes weg kunt werken. Tot  slot vertel ik je wat over hoe extra veiligheid op de zolder kunt creëren, wanneer de zolder zowel gebruikt wordt als slaapkamer, maar ook als de standplaats van je Cv-installatie.

Een veilige Cv-ketel

Wanneer je een slaapkamer op zolder wilt creëren waar eveneens de standplaats van je Cv-ketel is, is het belangrijk dat je Cv-ketel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoet. Hierbij kun je onder andere denken aan het feit dat je Cv-ketel over een gesloten systeem moet zijn. Dit omdat anders de verbrandingsluchttoevoer een probleem kan zijn.

Zo’n gesloten systeem herken je vaak aan de aanwezigheid van twee pijpen. De aanvoer en de afvoer. Wanneer je over een vrij nieuwe Cv-ketel beschikt, is dit eigenlijk in alle situaties al het geval. De nieuwere Cv-ketels beschikken namelijk allemaal over een gesloten systeem. Een bijkomend voordeel van de nieuwere installaties is, dat deze vaak veel stiller zijn. Daarnaast mag de nominale belasting van je Cv-installatie niet meer dan 130 kW zijn. Wanneer dit namelijk wel het geval is, zal de installatie geplaatst moeten worden in een aparte stookruimte, die je vervolgens niet ook nog eens als slaapkamer kunt gebruiken.

Er zijn namelijk wettelijk een aantal verschillen vastgelegd tussen de belasting van Cv-installaties met een belasting tot 130 kW en meer. Echter is de belasting van vrijwel alle Cv-installaties in woonhuizen niet meer dan 130 kW, waardoor je dus niet over een aparte stookruimte hoeft te beschikken.

Het is mogelijk om je Cv-ketel in te bouwen in een kast. Wanneer je dit van plan bent, is het belangrijk dat je ketel hiervoor geschikt is. Wanneer je ketel hier niet voor geschikt is, is het een mogelijkheid om je huidige Cv-installatie te laten vervangen.

Cv-ketel inbouwen

Om ervoor te zorgen dat je Cv-ketel geen eyecatcher wordt in de slaapkamer op zolder, kun je deze installatie inbouwen. Dit kun je natuurlijk alleen doen, wanneer je Cv-ketel hiervoor geschikt is. Dit is vaak het geval wanneer je over een installatie met een gesloten systeem beschikt.

Wanneer je je Cv-ketel inbouwt, of in laat bouwen, is het belangrijk dat de kast voldoende ventilatiemogelijkheden heeft. Wanneer de kast namelijk niet over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt, kan de koolmonoxide die wordt uitgescheiden door de Cv-ketel niet weg. Zo kun je dus ongemerkt koolmonoxide inademen op het moment dat je de kast van je Cv-installatie open doet. Het inademen van een té grote hoeveelheid koolmonoxide kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Het is dus belangrijk dat je zorgt voor voldoende ventilatiemogelijkheden in de kast waarin je je Cv-ketel plaatst. Daarnaast geldt dit natuurlijk ook voor de zolder zelf.  

Voldoende ventilatiemogelijkheden van de zolder

Slapen op zolder met een Cv-ketel is veilig, mits de zolder over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt. Enkel het creëren van ventilatiemogelijkheden in de kast van de Cv-ketel is niet voldoende. Bij ventilatiemogelijkheden van de zolder kun je bijvoorbeeld denken aan een dakkapel of meerdere dakramen. Eén dakraam op de zolder is vaak niet voldoende. Dit omdat je het dakraam bij slecht weer vaak niet openzet, of je dakraam enkel op de ventilatiestand zet.

Daarnaast zijn er op het internet ook een hoop documenten te vinden, waarin je terug kunt vinden hoe je ervoor kunt zorgen dat slapen op en zolder met een Cv-installatie veilig is. Hierbij kun je onder andere denken aan de handreiking bouwbesluit. Hier staan allerlei zaken in beschreven die te maken hebben met de brandveiligheid van je woning. Hierbij kun je niet alleen denken aan het veilig slapen op zolder met een Cv-installatie, maar ook aan het creëren van vluchtroutes in je woning op het moment dat er in je woning een brand ontstaat.

Ook op de website van de overheid je allerlei informatie vinden in het bouwbesluit van 2012 over de brandveiligheid van je woning.

Tevens heeft de brandweer ook allerlei informatie samengesteld over hoe je op de juiste manier kunt zorgen voor een brandveilige slaapkamer. Zo heeft de brandweer vastgesteld dat het belangrijk is om te zorgen voor voldoende rookmelders in je woning en over hoe je een CO-vergiftiging kunt voorkomen.

CO-vergiftiging voorkomen

Koolmonoxide is een giftig gas dat kan vrijkomen bij een onvolledige verbranding. Dit kan gebeuren bij een Cv-ketel. Wanneer deze ruimte dan ook nog slecht geventileerd wordt, wordt de kans op een CO-vergiftiging vergroot. Wanneer je dus van je zolder waar je Cv-ketelstaat, een slaapkamer wilt maken. Is het belangrijk dat je op de zolder niet alleen een rookmelder hangt, maar ook een koolmonoxidemelder.

Koolmonoxide is namelijk een gas wat je niet ruikt of proeft. Zo’n koolmonoxidemelder kan dus van levensbelang zijn. De Alecto COA-26 Koolmonoxide melder (Bol.com) is een goede koolmonoxidemelder. Deze CO-melder is verkozen door de consumentenbond als uitblinker in oktober 2016. Daarnaast heeft deze koolmonoxidemelder een levensduur van maar liefst 7 jaar. Op het moment dat het CO-gehalte in de lucht te hoog wordt, gaat de melder af. Deze melder produceert een alarmgeluid van 85 decibel. Hierdoor wordt je dus te allen tijde gewaarschuwd op het moment dat het CO-gehalte in de lucht te hoog is. Ook wanneer je ligt te slapen is dit alarmgeluid namelijk goed hoorbaar.

Ook de Smartware RM370 koolmonoxidemelder (Bol.com) is een goede CO-melder die je op je zolder kunt plaatsen. Deze CO-melder is te gebruiken in ruimtes met een oppervlakte van 20m2 tot 40m2. Het display op deze melder zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de hoeveelheid CO in de lucht.

Het is belangrijk dat je een koolmonoxidemelder altijd minimaal 1,5 meter boven de grond plaatst en tenminste 1,85 meter bij je Cv-ketel vandaan. Dit om een optimale werking van de melder te kunnen waarborgen.

Samengevat

Slapen op zolder met een Cv-ketel is dus veilig, mits zowel de zolder zelf, als je Cv-ketel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Eén van de meest belangrijke voorwaarden is het creëren van voldoende ventilatiemogelijkheden. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid voor het slapen op zolder gewaarborgd wordt, is het belangrijk dat je een CO-melder op de zolder plaatst.

Zo’n melder kun je eenvoudig bevestigen met behulp van een aantal schroeven of door middel van een magneetbevestiging. De bevestigingswijze van de melder maakt voor het functioneren van de melder geen verschil.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content