Is Surfshark veilig om te gebruiken?


Wanneer je veelvuldig gebruik maakt van internet, heb je wellicht wel eens gehoord van een virtual private network (VPN). Een VPN helpt je om je gegevens en privacy te waarborgen. Maar hoe veilig is het gebruik van zo’n VPN nu eigenlijk? Kan je dit soort VPNs zomaar zonder problemen gebruiken? In dit artikel gaan we kijken naar de veiligheid van Surfshark.

Surfshark is een grote en betrouwbare aanbieder van VPNs. Surfshark helpt je om je internetconnectie te beveiligen en je data te beschermen wanneer je gebruik maakt van openbare netwerken. Surfshark wordt gezien als één van de veiligste aanbieders van VPNs.

Hou er echter rekening mee dat niet iedere VPN veilig is. Het is dus niet altijd verstandig om gebruik te maken van gratis aanbieders van VPN verbindingen.

Wil je meteen gebruik maken van Surfshark met een flinke korting? Dat kan via deze pagina (Surfshark). Het mooie is dat ze een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie hebben. Ik heb dit zelf getest door na 28 dagen mijn abonnement op te zeggen, en het geld stond 2 dagen later zonder vragen terug op mijn rekening.

Waarom gratis VPNs vaak niet veilig zijn

Ik wi lje graag als eerste uitleggen waarom gratis VPNs vaak minder veilig zijn, en waarom je ze eigenlijk niet zou moeten gebruiken.

Een gratis VPN klinkt natuurlijk verleidelijk. Je maakt geen kosten en kan toch gebruik maken van de voordelen van een VPN service. Toch zijn er drie redenen waarom een gratis VPN geen goed idee is.

1. Ze beschermen je privégegevens niet (goed)

Gratis VPNs hebben geen inkomsten uit abonnementen, dus ze moeten op een andere manier geld verdienen om de service aan te kunnen bieden. Één van de verdienmodellen kunnen jouw gegevens zijn. Het klinkt misschien gek, maar uit onderzoek blijkt dat dat dit soort VPNs echt een gevaar vormen voor je gegevens. Uit onderzoek naar 283 Android VPN apps (bron) blijk dat:

  • 84% van de apps gebruikersgegevens lekt
  • 18% van de apps de gegevens helemaal niet versleutelt
  • 38% van de apps malware of malvertising bevat
  • 80% van de apps toegang tot gevoelige informatie vraagt

Deze cijfers tonen aan dat veel van dit soort gratis VPNs niet gemaakt zijn om jou als gebruiker te beschermen, maar puur op de markt zijn om aan jouw gegevens te verdienen.

2. De functionaliteiten zijn beperkt

Naast deze leks, missen gratis VPNs vaak enorm veel functionaliteiten. Ze zijn vaak erg traag en hebben een beperkt aantal beschikbare servers. Vaak zie je dat dit soort gratis VPNs slechts enkele tientallen servers over de hele wereld hebben staan. Daardoor moet je verbinding maken met een server die ver van jou weg ligt, en die door duizenden andere mensen gebruikt en/of misbruikt wordt.

De grotere betaalde VPN aanbieders hebben meestal tienduizenden servers, verspreid over tientallen landen in de hele wereld. Surfshark heeft bijvoorbeeld 3200 servers verdeeld over 65 landen.

3. Ze hebben minder uitgebreide opties

Tot slot hebben gratis VPNs vaak minder uitgebreide opties. Je kan simpelweg verbinding maken met enkele tientallen servers, en daar blijf het vaak wel bij.

Betaalde VPNs hebben vaak uitgebreidere opties zoals;

  • Een killswitch: Zodra je device verbinding met de VPN verliest, zal het internet afgesloten worden. Op die manier ben je nooit per ongeluk verbonden met het internet, zonder dat daar een VPN tussen zit.
  • Dubbele VPN: Zo kan je via 2 verschillende VPNs verbinding maken, om je locatie nog beter af te schermen.
  • Verduisterde servers: Deze verbergen het feit dat je gebruik maakt van een VPN, waardoor je niet beperkt wordt in je internetgebruik en je niet constant Captcha’s hoeft in te vullen.

Dit doet Surfshark om het gebruik veilig te houden

Surfshark neemt verschillende maatregelen om het gebruik van een VPN zo veilig mogelijk te houden. Hieronder een opsomming:

  1. Ze voeren constant onderhoud uit om hun VPN-protocolle up to date te houden
  2. Ze hanteren een no-logs-beleid en hebben audits om dit te bewijzen
  3. Je kan gebruik maken van een killswitch om nooit per ongeluk zonder VPN te verbinden met het internet
  4. Surfshark maakt gebruik van tweefactorauthenticatie
  5. Een geschiedenis zonder lekken of verdachte omstandigheden
  6. De servers zijn 100% RAM-only
  7. Je kan eventueel betalen met crypto om je identiteit te behouden

Deze maatregelen zorgen ervoor dat het gebruik van Surfshark erg veilig te noemen is. Zeker wanneer je dit vergelijkt met kleinere VPN aanbieders of gratis VPNs.

Hoe betrouwbaar is Surfshark?

Zoals je hierboven kan zien, doet Surfshark er alles aan om het gebruik van hun VPN zo veilig mogelijk te maken. Verder is het één van de grooste aanbieders van VPNs ter wereld, met een enorm goede track record. Er zijn geen grote incidenten geweest waardoor je de veiligheid van Surfshark in twijfel zou moeten trekken.

Ook hebben ze een no-log-policy. Dit wil zeggen dat ze niet bijhouden wat jij allemaal op internet uitspookt. Dit kunnen ze ook bewijzen door middel van onafhankelijke audits die door gebruikers in te zien zijn. Zo weet je zeker dat er altijd een derde partij meekijkt, om in de gaten te houden of Surfshark zich aan haar woord houdt.

Als je nog twijfels heb over Surfshark, zou ik je aanraden om het gewoon eens te proberen. Ze hebben namelijk een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Ik heb deze gestest door na 28 dagen mijn abonnement op te zeggen. Er werden geen moeilijke vragen gesteld en ik had mijn geld na 2 dagen alweer op mijn rekening staan. Probeer Surfshark 30 dagen risicovrij via deze pagina (Surfshark website).

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij de keuze voor een goede VPN. Stay safe!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content