Mag je Flitsmeister in Frankrijk gebruiken?


Flitsmeister is in veel Nederlandse auto’s niet meer weg te denken. Maar hoe zit het in het buitenland? Mag je Flitsmeister in andere landen ook gebruiken? In dit artikel bekijken we of je Flitsmeister in Frankrijk mag gebruiken.

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaal signalering is in Frankrijk niet toegestaan. Apparatuur met informatie over gevarenzones is wel toegestaan. Flitsmeister geeft in Frankrijk niet de locatie van flitspalen aan, maar werkt met gevarenzones.

Waarom Flitsmeister in Frankrijk wel gebruikt kan worden

Het is dus niet toegestaan om apparatuur bij je te hebben die flitspaal signalering bevat. Flitsmeister zoals we hem in Nederland kennen is dus niet toegestaan.

Flitsmeister springt hier echter op in. Wanneer je met Flitsmeister door Frankrijk rijdt, zul je merken dat de exacte locatie van de snelheidscontrole niet aangegeven wordt. In plaats daarvan, geeft Flitsmeister gevarenzones door. Dit zijn zones van bijvoorbeeld 300 meter, waar je volgens Flitsmeister extra moet opletten. In de praktijk betekend het dat er in deze zone een snelheidscontrole aanwezig is.

Overigens werken andere applicaties vaak op dezelfde manier. Zo kan je Waze ook in Frankrijk gebruiken, waarbij ook Waze gevarenzones aangeeft. In deze zones van enkele honderden meters bevind zich dan vaak een snelheidscontrole.

Kan je een boete krijgen voor het gebruik van Flitsmeister of andere flitspaal signalering?

Je kan in Frankrijk hoge boetes krijgen voor het gebruik van flitspaal signalering. Wanneer je deze apparatuur gebruikt of bezig kan je een boete tot wel € 1.500 opgelegd krijgen.

Flitsmeister zal echter, zoals gezegd, geen exacte locatie van een snelheidscontrole aangeven. De gevarenzones die Flitsmeister aangeeft zijn wel toegestaan. Maar let op: wijzigt deze regelgeving of geeft Flitsmeister door een storing of update toch de excate locatie? Dan blijf je zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.

Mag je een navigatiesysteem met snelheidcontroles gebruiken?

Voor navigatiesystemen geldt hetzelfde als voor Flitsmeister. Zoals ik al aangaf geeft ook Waze gevarenzones aan, wat in Frankrijk gewoon toegestaan is. Controleer dus of je navigatiesysteem in Frankrijk enkel zones aangeeft, of echt de exacte locatie van de snelheidscontroles. Het eerste is toegestaan, het tweede niet.

De meeste grote navigatie aanbieders hebben dit netjes verwerkt in de navigatiesystemen, maar niet ieder navigatiesysteem is altijd helemaal up-to-date.

Snelheidsboetes in Frankrijk

Snelheidsboetes zijn in Frankrijk wat minder prijzig dan in Nederland. Daarnaast is de politie gemachtigd om bedragen tot € 750 ter plekke te innen. Sterker nog, wie binnen 15 dagen betaald hoeft minder te betalen.

Hieronder enkele indicaties van boetebedragen op het moment van schrijven (2021). Let op: dit zijn indicaties en er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze boetebedragen.

  • Snelheidsovertreding tot 20 km/h in een 50 zone: € 68
  • Snelheidsovertreding tot 20 km/h is een 50+ zone: € 135
  • Snelheidsovertreding van 20 – 50 km/h: €135 met mogelijke ontzegging van rijbevoegdheid van max 3 jaar
  • Snelheidsovertreding van meer dan 50 km/h: €1.500 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van max 3 jaar

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content