Preppen voor een Noodsituatie voor beginners


Preppen, wellicht heb je er al eens van gehoord. Veel mensen hebben meteen een beeld van complotdenkers met duizenden blikken voedsel, honderden liters water en een eigen gegraven schuilkelder. Deze preppers bestaan natuurlijk ook, maar wist je dat ook tal van Nederlanders gematigd preppen voor een noodsituatie?

We hebben het dan over mensen die voorbereid zijn op een situatie waarbij ze (bijvoorbeeld) 72 uur geen water, stroom en voedsel hebben. Het voelt misschien een beetje als ver van je bed, maar na de coronapandemie en de invasie van Rusland in Oekraïne komt het scenario toch weer een stuk dichterbij dan de afgelopen jaren.

In dit artikel gaan we in op wat preppen nu precies is, en hoe je zelf kan preppen voor een noodsituatie. Een situatie waarbij je voor enkele dagen zonder water en elektriciteit thuis zit, of een situatie waarin je je huis moet ontvluchten.

Preppen is zeker niet alleen maar voor doemdenkers. Preppers is voor mensen die voorbereid willen zijn op een situatie die zomaar eens zou kunnen voorkomen in hun leven. In dit artikel dus geen bunkers, jaarvoorraad knakworsten of dat soort zaken. We gaan in hoe een gemiddelde Nederlander net iets beter kan voorbereiden op een noodsituatie.

Voorbeelden van noodsituaties om op voor te bereiden

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende scenario’s te bedenken waarin we in een noodsituatie zouden zitten. Een relatief onschuldige sneeuwstorm, tot een volledige Wereldoorlog. Hieronder een opsomming van verschillende mogelijke noodsituaties waar je voor zou kunnen voorbereiden;

  • Storm waardoor winkels en straten onbegaanbaar zijn (sneeuw / wind / regen)
  • Probleem met drinkwater (besmet / hack / brand)
  • Geen elektriciteit (brand / hack / stormschade)
  • Overstroming (zeker in het westen van het land)
  • Pandemie
  • Lege supermarkten (allerlei mogelijke oorzaken)
  • Rellen en plunderingen
  • Oorlog

Eigenlijk komt het voorbereiden op dit soort situaties altijd op hetzelfde neer. Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van de supermarkt, de energieleverancier of het waterbedrijf om enkele dagen te overleven. Het is niet onaannemelijk dat één of al deze voorzieningen ergens in je leven problemen ondervinden.

Veel Nederlanders hebben géén water in huis, gaan meerdere keren per week naar de supermarkt en zouden niet vooruit kunnen zonder een opgeladen telefoon. Dit zijn precies de zaken om goed over na te denken.

Preppen is voor veel Nederlanders geen manier om jaren als een kluizenaar in een bunker te leven. Nee, preppen zorgt ervoor dat ze enkele dagen zonder de bovenstaande voorzieningen kunnen overleven.

Hieronder gaan we verder in op hoe je kan voorbereiden op dit soort situaties. Wat voor producten dien je in huis te nemen om enkele dagen te kunnen overleven zonder hulp van buitenaf?

Verzamel je materiaal in een rugzak die je gemakkelijk in één keer mee kan nemen

Verschil tussen bug-in en bug-out

Helaas (of misschien wel gelukkig) weten we niet welke noodsituatie zich zal gaan voordoen. Dat maakt ook dat je niet weet of je in huis, of buitenshuis moet kunnen overleven.

Bij een grote storm die het leven op straat plat legt, moet je enkele dagen in je eigen woning kunnen overleven. Gaat het om een overstroming of oorlog? Dan is het wellicht beter om je huis te verlaten en elders een onderkomen te zoeken of te bouwen.

Het is daarom belangrijk om op beide situaties voorbereid te zijn. In het engels noemt men dat ook wel bug-out (woning verlaten) of bug-in (in woning blijven). Alleen wanneer je op beide scenario’s voorbereid bent, weet je zeker dat je in alle noodsituaties een goede voorbereiding hebt.

Gelukkig overlappen de zaken die je nodig hebt in beide gevallen veel. Een bug-out bag (noodrugzak) is handig om mee te nemen wanneer je het huis moet verlaten, maar kan natuurlijk ook goed van pas komen wanneer je in huis moet blijven.

In de onderstaande voorbeelden bespreek ik zowel een bug-out als een bug-in scenario, zodat je weet hoe je je goed kan voorbereiden.

Waterfilter, mes, vuur en licht zijn één van de belangrijkste zaken

Schoon drinkwater

Water is één van de belangrijkste zaken als het aankomt op overleven in een noodsituatie. Men gebruikt vaak de 333 regel. Een mens kan niet langer overleven dan 3 uur in extreme weersomstandigheden, 3 dagen zonder water, en 3 weken zonder eten.

Let wel op; dit wil niet zeggen dat je gemakkelijk 3 dagen zonder water of 3 weken zonder eten kan overleven. Wanneer je 24 uur niet drinkt zal je veel concentratieverlies en krachtverlies hebben. Je hebt dus wel degelijk eerder water nodig om goed te kunnen functioneren en helder te kunnen denken.

Water zou je kunnen indelen in twee categorieën. Schoon drinkwater wat je direct kan drinken, en middelen om vervuild water te drinken.

Schoon drinkwater is handig in een bug-in situatie. Je moet in je eigen woning blijven, maar er is geen toevoer van vers water door de kraan. Het is daarom verstandig om een voorraad water in huis te bewaren. Ga uit van 3 liter water per persoon per dag. Niet alleen om te drinken, maar ook om te koken, wassen, etc.

Wil je een voorraad voor 3 dagen aanleggen? Ga dan uit van 9 liter water per per persoon. Dit kan je eenvoudig doen door 6-packs water in huis te halen. Dit water is niet onbeperkt houdbaar, zorg ervoor dat je het niet jaren laat staan maar ook ververst. Probeer het ook op te slaan op een plek zonder zonlicht en een gemiddelde temperatuur. Denk aan een voorraadkast, trapkast, etc.

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar een oplossing om water buitenshuis (of na 3 dagen in huis) te hebben. Hoe kom je aan drinkbaar water om te overleven? In Nederland leven we samen met enorm veel zoet water. Overal in het land zijn vijvers, kanalen en rivieren. Een waterfilter is daardoor een goede oplossing in Nederland. Een waterfilter filtert vrijwel alle bacteriën en andere zaken uit water. Hierdoor kan je zelfs stilstaand water goed drinken. Je zou dit eventueel kunnen aanvullen met waterzuiveringstabletten, al is dat bij het gebruik van een waterfilter eigenlijk niet nodig.

Een van de meest bekende en praktische waterfilters is de Sawyer Mini (bekijk bij Bol.com). Deze waterfilter kan letterlijk honderdduizenden liters water filteren. Je zou in deze filter in theorie dus jaren lang kunnen gebruiken om aan je waterbehoefte te voorzien.

Water is één van de belangrijkste voorbereidingen

Houdbare voeding

Ondanks dat eten van ondergeschikt belangr is t.o.v. water, is het natuurlijk wel enorm belangrijk om wat eten in huis te hebben. Ook eten kan je weer indelen in twee verschillende categorieën. Enerzijds is er eten wat je gemakkelijk in huis kan bewaren, zoals ingeblikte groente en vis. Anderzijds kan je ook kiezen voor een noodrantsoen wat zeer compact is, zodat je het mee kan nemen wanneer je je huis moet ontvluchten.

Eten preppen voor in huis is het meest gemakkelijk. Je koopt simpelweg eten in de supermarkt, wat langer houdbaar is. Denk bijvoorbeeld aan ingeblikte groente en vis. De meeste mensen kiezen voor een voorraad voor enkele dagen. Je kan dit soort producten ook gemakkelijk verversen door uit je voorraad te pakken wanneer je het nodig hebt, en het aan te vullen met nieuwe producten.

Vind je het lastig om te bedenken wat voor soort producten je zou kunnen preppen? Hieronder een lijstje met voorbeelden van producten die je goed kan bewaren.

Droge voeding:

  • Rijst
  • Pasta
  • Aardappelpoeder

Blik en glas

  • Vis zoals makreel of tonijn
  • Pastasauzen
  • Soep
  • Fruit
  • Groente
  • Bonen
  • Worst

Ontbijtproducten

  • Bloem
  • Houdbare melk
  • Havermout
  • Jam
  • Pindakaas
  • Leverpastei

Overige voedingsproducten

  • Plantaardige olieën
  • Gedroogd fruit
  • Suiker
  • Kruiden
  • Zout en peper

Let erop dat de producten niet eeuwig houdbaar zijn. De meeste van deze producten bevatten een THT datum. Dit is de datum tot wanneer de producent de kwaliteit kan garanderen, maar de producten zijn vaak nog een stuk langer goed te gebruiken.

Zorg ervoor dat je producten uit je voorraad pakt wanneer je ze gebruikt in je dagelijkse eten. Kook je een pasta? Koop pasta en pastasaus in de supermarkt. Kook echter met de producten uit je voorraad, en vul de voorraad aan met nieuwe producten. Je kan dit doen door alles FIFO bij te houden (oudste producten vooraan plaatsen). Ook kan je overwegen om een lijstje bij te houden met welke producten je hebt, en wanneer ze vervangen dienen te worden.

Sla je voorraad koel en droog op. Plaats het dus niet bij een raam waar het blootgesteld wordt aan de zon, of in de garage waar de temperaturen onder het vriespunt kunnen raken. Een goede plek om een voedselvoorraad bij te houden is de voorraadkast, de trapkast of eventueel de meterkast. Ook opslaan in een apart keukenkastje is natuurlijk mogelijk.

Voorkom wel dat je je hele voorraad leeg eten, voordat je naar de supermarkt gaat. Je wilt dat de voorraad altijd op peil bijft, want een eventuele noodsituatie komt altijd onverwachts.

Ingeblikte voeding is ideaal om te preppen

Vuur voor warmte en koken

Vuur is om twee verschillende redenen belangrijk. Wanneer je je huis moet ontvluchten in koudere tijden van het jaar, wil je jezelf warm kunnen houden. Daarnaast is vuur noodzakelijk om eten te kunnen koken of eventueel water te kunnen ontsmetten.

Één oplossing voor vuur is eigenlijk géén oplossing voor vuur. Je wilt niet afhankelijk zijn van één pakje lucifers of één aansteker. Als de lucifers nat worden of de aansteker kapot gaat heb je er niets aan. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van een aansteker en een vuurslag.

Zorg ook voor wat brandbaar materiaal om een vuur op gang te krijgen. Wanneer het buiten regent of sneeuwt is het onmogelijk om een vuur te starten met nat hout. Je hebt dus iets nodig om het vuur te starten. Dit kunnen aanmaakblokjes zijn, maar ook kaarsen kunnen van pas komen. Je kan eventueel ook watten met vaseline mixen, om zo je eigen vuurblokje te maken. De vaseline zorgt ervoor dat de watten vele malen langer blijven branden.

Bekijk een voorbeeld van een vuurslag (vuursteen) op Bol.com. Deze vuursteen is van hoge kwaliteit en zorgt duizende keren voor felle vonken die je kan gebruiken om vuur te maken.

Zorg ervoor dat je vuur kan maken om te koken en warm te blijven

Andere praktische zaken om te preppen

Naast water, voeding en vuur zijn er nog tal van zaken die nodig zijn om voorbereid te zijn op een noodsituatie. Denk bijvoorbeeld aan een eerstehulp kit, verlichting, extra kleding, etc. Je kan hierin zo ver gaan als je zelf wilt. De een prept meer dan de ander. Enkele suggesties zijn;

  • Een noodradio met FM frequentie
  • EHBO kit
  • Zaklamp
  • Batterijen
  • Multitool of zakmes
  • Extra medicatie
  • Dekens
  • Slaapzak
  • Extra kleding
  • Reddingsdeken
  • Tarp/zeil
  • Toiletpapier
  • Mondkapje
  • Pen en papier
  • Diervoeding
  • Landkaart
  • Plastic zakken
  • Fluitje
  • Kompas
  • Pannen
  • Borden en bestek

Er zijn zo nog tientallen voorbeelden te noemen. Ga na wat jij nodig acht, en wat je niet nodig denkt te hebben. Het belangrijkste is om de basis materialen in huis te hebben, om enkele dagen een noodsituatie door te kunnen staan. Meer spullen inslaan om langere tijd buitenshuis te overleven is natuurlijk mogelijk, maar niet voor iedereen weggelegd.

Goede voorbereiding is het halve werk

Conclusie: preppen voor beginners

Preppen voor een noodsituatie klink voor veel mensen als iets voor doemdenkers, maar eigenlijk is het helemaal niet zo gek om het een en ander in huis te halen. De meeste preppers bereiden zich niet voor om jaren in eenzaamheid rte kunnen overleven. Ze bereiden zich simpelweg voor, voor het geval er enkele dagen geen voorzieningen zijn.

Je kan preppen zo groot maken als je zelf wilt. De een heeft het halve huis vol liggen met proviant, de ander kiest enkel voor wat water en wat eten. Ga na wat jij belangrijk acht, en bereid je op basis daarvan voor. Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar wanneer het wel zo is ben je blij dat je hier over nagedacht hebt. Zie het als het afsluiten van een verzekering. Succes met preppen!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content