Review: Mijn ervaring met De Nederlandse Kluis


Wanneer je op zoek bent naar een kluis om te huren voor het opslaan van kostbaarheden of documenten, kom je er al snel achter dat banken dit niet meer aanbieden. Je zal dan op zoek moeten naar een goed privaat bedrijf dat kluisjes te huur aanbied.

De Nederlandse Kluis is de grootste aanbieder van kluishuur in Nederland. Maar hoe betrouwbaar zijn ze nu eigenlijk, en wat kan je verwachten? In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaring met De Nederlandse Kluis.

Tip: Benoem actiecode 79195 bij het aanvragen van een kluis, en ontvang één maand gratis! Vergeet dit niet, de medewerker vraagt niet altijd uit zichzelf naar een actiecode.

Bron: De Nederlandse Kluis

Wie is De Nederlandse Kluis

De Nederlandse Kluis is de grootste private aanbieder van professionele kluisruimte in Nederland. Ze bieden safeloketten aan in tientallen steden door heel Nederland.

Vrijwel alle vestigingen van DNK zijn gevestigd in voormalige bankkluizen. Nu de banken stoppen met het aanbieden van deze service, staan veel bankkluizen leeg. DNK springt letterlijk en figuurlijk in dit gat.

Waarom bieden banken geen kluizen meer aan

Banken stoten kluizen steeds meer af, en nemen al enige tijd geen nieuwe klanten meer aan. Dit doen zij met twee redenen.

Allereerst is het aanbieden van kluizen niet de core business van een bank. Het gebruik van fysieke kluizen is de afgelopen tientallen jaren flink afgenomen, en banken boden het enkel nog aan als service.

Daarnaast wordt dit steeds duurder voor banken, juist omdat het niet hun core business is. De beveiliging moet up to date blijven en banken kiezen ervoor om langzaam maar zeker volledig te stoppen met het aanbieden van de kluizen. Sterker nog, sommige banken verwijzen klanten door naar DNK.

Hoe veilig is De Nederlandse Kluis

Laat ik voorop stellen dat 100% zekerheid niet bestaat. Er is altijd een kans dat er iets mis zou gaan. Dat gezegd hebbende, zijn de safeloketten van De Nederlandse Kluis in mijn ogen zeer veilig.

Kenmerken van de kluizen

DNK maakt gebruik van oude bankkluizen en heeft daar vervolgens de meest moderne beveiliging aan toegevoegd. Ik zal, om een beeld te schetsen, enkele kenmerken van de kluizen voor je opsommen;

 • Kluismuren van 1 meter dik, met daarin een stalen constructie
 • Daaromheen een sluis met eveneens muren van 1 meter dikte
 • 24/7 camerabewaking
 • Mistgeneratoren
 • Stroboscopen
 • Waterdetectie
 • Getrainde en gescreende medewerkers
 • Directe verbinding met meldkamer

Zoals je ziet zijn er heel wat maatregelen genomen om diefstal en/of overval te voorkomen. In mijn ogen is dit dan ook een van de veiligste (of misschien wel dé veiligste) plaats om als particulier je kostbaarheden op te slaan.

Alle medewerkers zijn gescreend

De veiligheid van een dergelijk systeem valt of staat in mijn ogen met de betrouwbaarheid van het personeel. Vaak is het personeel de zwakke schakel.

De Nederlandse Kluis screent al haar medewerkers op;

 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Bureau Krediet Registratie (BKR)
 • Antecedentenonderzoek

Wat dit precies inhoud weet ik ook niet. Een VOG en check bij BKR is in mijn ogen niet erg spectaculair. Iedere Nederlander zonder verleden bij Justitie en zonder schulden komt door deze eerste twee stappen heen. Overigens vind ik het uiteraard wel goed dat ze dit checken, een must zelfs! Maar indrukwekkend is het niet.

Het antecedentenonderzoek is waarschijnlijk relevanter. Hoe dat precies in zijn werk gaat weet ik helaas niet, dat wordt niet gedeeld door DNK.

Uiteindelijk blijft het personeel altijd de zwakke schakel, maar ik heb wel het gevoel dat DNK er zo veel mogelijk aan doet om problemen met personeel te voorkomen.

Daarnaast is er 24/7 camerabewaking welk vanaf een andere locatie wordt bekeken. Ook heeft het personeel geen kopie van de sleutel van jouw safeloket. Je hebt zelf twee sleutels, en dan zijn ook echt de enige twee aanwezige sleutels.

Voor mij voelt het in ieder geval vertrouwd, ik heb een goed gevoel bij de medewerkers die ik tot nu toe gesproken heb.

Veiligheid bij een bezoek aan de kluis

Je kan bij DNK tijdens openingstijden zonder afspraak je kluis bezoeken. Tijdens dit bezoek zijn er ook verschillende regels die je bezoek extra veilig moeten maken.

Allereerst dient de medewerker je binnen te laten door een toegangsdeur te ontgrendelen. Dit zorgt ervoor dat er niet zomaar iemand vanaf buiten naar binnen kan komen, zonder dat het personeel zicht op ze heeft.

Vervolgens dien je je aan te melden door je te legitimeren. Dit kan met een Paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Als je voor het eerst komt om een kluis te huren, voldoet een rijbewijs niet.

Vervolgens zal er altijd een medewerker meelopen naar de safeloketten. Je kan dus nooit alleen naar je eigen kluis, maar er is altijd iemand die meekijkt. De medewerker zal met zijn/haar sleutel de toegang tot de safeloketten openen, en vervolgens kan je met je eigen sleutel je eigen safeloket openmaken.

Er zijn slechts twee sleutels bij ieder safeloket. Je krijgt beide sleutels en De Nederlandse Kluis heeft geen kopieën. Zonder jouw bijzijn kunnen zij deze dus ook niet openen.

Vervolgens loop je met de inhoud van je kluis (gesloten doos) naar één van de privéruimtes. In deze privéruimte is geen cameratoezicht en kijkt niemand mee. Je kan de deur achter je sluiten en zo ongezien de inhoud van je kluis bekijken. Medewerkers van De Nederlandse Kluis hoeven dus ook niet te weten wat er in jouw kluis opgeslagen ligt.

Wanneer je klaar bent druk je op een knop en zal de medewerker je ophalen. Samen lopen jullie terug naar de safeloketten en kan je de gesloten doos weer in jouw safeloket plaatsen. Vervolgens loopt de medewerker met je mee naar de receptie en kan je het pand verlaten.

Inhoud van de kluis is verzekerd

De inhoud van de safeloketten is verzekerd, mocht er toch ooit iets mis gaan. De goedkoopste notariskluisjes zijn tot €10.000 euro verzekerd. Alle overige kluisjes zijn tot €45.000 verzekerd. Je kan er eventueel voor kiezen om de verzekering te verhogen naar €90.000. Dit uiteraard tegen een extra maandelijkse betaling.

Wel zal je aan moeten tonen wat er in je kluisje lag, op het moment dat er iets mis mocht gaan. Het is dus belangrijk om aankoopbewijzen e.d. apart thuis te bewaren. De medewerkers van DNK adviseren ook om tijdens je bezoek een foto te maken van de inhoud van de kluis. Op die manier heb je altijd een foto met de meest actuele inhoud van je kluis.

De kans dat er iets mis zou gaan is in mijn ogen extreem klein. In ieder geval vele malen kleiner dan wanneer je je kostbaarheden in huis zou bewaren. Toch is het een fijne gedachte dat de inhoud van je kluis verzekerd is.

Bron: Pixabay (Afbeelding is niet bij DNK)

Wat bewaren mensen in een safeloket bij DNK?

Je vraagt je misschien af wat mensen bewaren in de safeloketten van DNK. Het antwoord daarop is dat het enorm verschilt. Er kunnen allerlei zaken in dergelijke kluisjes bewaard worden.

 • Documenten: Sommige mensen bewaren belangrijke documenten of foto’s in een kluis. Denk aan diploma’s, oude foto’s of documenten voor de notaris.
 • Horloges: Ook worden de safeloketten gehuurd door horloge verzamelaars. Zij willen liever niet al hun horloges in huis hebben wanneer er ingebroken wordt, dus ze bewaren een deel van hun horloge’s in een safeloket. Je kan tijdens openingstijden zonder afspraak langs komen, dus het is geen probleem als je de horloge’s regelmatig verwisseld.
 • Sieraden: Voor sieraden geldt eigenlijk hetzelfde als voor horloge’s. Vaak zijn dit ook sieraden uit een erfenis of met andere emotionele waarde.
 • Edelmetalen: Ook worden de kluisjes gebruikt voor het opslaan van edelmetalen. Dat kunnen zowel goud- en zilverbaren zijn, als unieke munten.
 • Bruidsschat: In sommige culturen ontvangt met een bruidsschat. De safeloketten worden regelmatig gebruikt om de bruidsschat veilig op te slaan.

Tip: Benoem actiecode 79195 bij het aanvragen van een kluis, en ontvang één maand gratis! Vergeet dit niet, de medewerker vraagt niet altijd uit zichzelf naar een actiecode.

Conclusie: Mijn ervaring met De Nederlandse Kluis

Kort samengevat ben ik erg te spreken over de service van DNK. Je hebt voor een schappelijke prijs een plek waar je jouw kostbaarheden veilig kan bewaren. Een 100% zekerheid kan niemand je garanderen, maar in mijn ogen is dit absoluut een zeer veilige manier van opslaan. Daarnaast zijn jouw kostbaarheden ook nog eens verzekerd.

Wil je eens een kijkje nemen bij DNK? Je kan gratis en vrijblijvend een afspraak maken op de website van DNK. Een personeelslid zal je rondleiden en je kan dan besluiten of het iets voor je is. Ga je daadwerkelijk huren? Vergeet dan niet actiecode 79195 te benoemen, zodat je één maand gratis huur ontvangt.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content