Rookmelder ophangen zonder boren


Rookmelders in je huis kunnen van levensbelang zijn. Hoe sneller je een brand in je woning ontdekt, hoe meer tijd je hebt om je huis op een veilige manier te ontvluchten. Rookmelders zorgen dus voor een veilige leefomgeving.

Er zijn verschillende typen rookmelders die je in je huis op kunt hangen. Zo zijn er rookmelders verkrijgbaar die je op kunt hangen waarbij je moet boren, maar er zijn ook rookmelders die je op kunt hangen zonder dat je hiervoor hoeft te boren.

Een goed beoordeelde rookmelder die je kan ophangen zonder te boren is de ELRO FS15010 rookmelder (Bol.com) als beste beoordeelt. Deze rookmelder kun je ophangen zonder dat je hiervoor hoeft te boren. Daarnaast krijg je bij deze rookmelder 10 jaar batterij garantie, zodat je de eerst komende jaren niet bang hoeft te zijn dat de batterij van je rookmelder leeg is, en dus vervangen moet worden.

In dit blogartikel vertel ik je onder andere meer over rookmelders die je op kunt hangen zonder dat je hiervoor hoeft te boren, of deze rookmelders veilig zijn en waarom het belangrijk is om rookmelders in je huis te hebben.

Er zijn speciale rookmelders op de markt die je kan ophangen zonder te boren. Je monteert ze door middel van twee magneten. Het ene magneetplaatje bevestig je aan de onderkant van de rookmelder, en het andere magneetplaatje bevestig je aan het plafond.

Hoe kan je een rookmelder ophangen zonder te boren?

Het is belangrijk dat je de rookmelder in je huis op een centrale plaats hangt, en het liefst zo hoog mogelijk. Dit omdat rook stijgt. Om deze reden is het dus raadzaam om een rookmelder aan het plafond te hangen, en dus niet aan de zijkant van je keukenkastjes of iets dergelijks.

Hou er overigens mee dat je rookmelders op zolder NIET in de nok van het dak moet hangen. Hier kan de rook namelijk niet komen, hang in dat geval de rookmelder dus wat lager.

Rookmelders ophangen zonder boren kun je doen door rookmelders aan te schaffen waar twee magneetplaatjes bijgeleverd worden. Het ene magneetplaatje bevestig je aan de onderkant van de rookmelder, en het andere magneetplaatje bevestig je aan het plafond. Wel is het belangrijk om de magneetplaatjes goed aan te drukken, dit zodat ze goed blijven kleven aan zowel de rookmelder als aan het plafond. Vervolgens klik je de rookmelder vast op het magneetplaatje op je plafond, en je rookmelder hangt.

Het ophangen van een rookmelder kan dus heel eenvoudig zijn. Een bijkomend voordeel van zo’n rookmelder is dat je de batterij van de rookmelder eenvoudig kunt vervangen op het moment dat deze leeg is. Het is dus mogelijk om een rookmelder op te hangen zonder dat je hiervoor hoeft te boren, en hiervoor pluggen en schroeven hoeft te gebruiken.

Zijn rookmelders zonder schroeven veilig?

Rookmelders zonder schroeven zijn zeker veilig. Mits je de rookmelders natuurlijk op de juiste manier en op de juiste plaats ophangt. Het is belangrijk dat het voor iedereen mogelijk is om zijn of haar woning brandveilig te maken. Dit ondanks het feit dat niet iedereen over twee rechterhanden beschikt. Niet iedereen is in staat om gaatjes in het plafond te boren, zodat je vervolgens de rookmelder met behulp van pluggen en schroeven op kunt hangen.

De werking van een rookmelder zonder schroeven is hetzelfde als die van een rookmelder met schroeven. Alleen zijn er verschillen tussen de bevestigingswijzen van deze rookmelders. Een rookmelder zonder schroeven hangt net zo stevig aan je plafond als een rookmelder zonder schroeven. Wel is het hierbij belangrijk dat je de magneetplaatjes op de juiste manier bevestigd. Je kunt dit het beste doen, door ze minimaal een halve minuut aan te drukken met je vingers op zowel het plafond, als op de onderkant van de rookmelder.

Ik kan me wel voorstellen dat de lijm tussen het magneetplaatje en het plafond (of rookmelder) kan gaan smelten bij brand. Dit gebeurt echter niet direct en de rookmelder zal als het goed is al veel eerder alarm slaan. Er komt immers eerst rook bij de rookmelder, nog voordat er enige vorm van vuur in de buurt komt.

Een rookmelder waarbij je niet hoeft te boren kan dus een goede optie zijn, zeker wanneer je een woning huurt. Je moet dan vaak de gaatjes die je gemaakt hebt in de muren en de plafonds van de woning dichtmaken op het moment dat je deze woning verlaat. Door een rookmelder aan te schaffen waarbij je voor het ophangen van de melder niet hoeft te boren, word je dus ook nog eens een hoop werk bespaard op het moment dat je een keer gaat verhuizen.

De veiligheid van een rookmelder zonder schroeven doet dus niet onder aan de veiligheid van een rookmelder met schroeven. Wanneer je de magneetplaatsjes op de juiste manier aan de rookmelder aan het plafond bevestigd, zal de rookmelder jarenlang blijven hangen.

Waarom is het belangrijk om rookmelders in huis te hebben?

Het is belangrijk om rookmelders in je huis te hebben. Dit zodat je op tijd gewaarschuwd wordt op het moment dat er een brand in je woning woekert. Wanneer je ligt te slapen, ruik je namelijk niets. Hierdoor neem je dus ook de rooklucht niet waar op het moment dat er brand in je huis is. Hierdoor is de kans groot dat je rook inademt en zelfs mogelijk de brand in je huis niet overleeft.

Rookmelders in je huis kunnen dus van levensbelang zijn. Door rookmelders in je huis op te hangen wordt je op tijd gewaarschuwd op het moment dat er een brand in je huis ontstaat. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om je huis te ontvluchten, zodat enkel eventuele materiële schade in je huis het gevolg is van de brand.

Het is belangrijk om op meerdere plaatsen in je huis een rookmelder op te hangen. Bij voorkeur in de verschillende centrale plaatsen in je huis, en op de vluchtroute die je aflegt om je huis te ontvluchten op het moment dat er een brand in je huis woekert.  

Hoeveel rookmelders moet je ophangen?

De minimale hoeveelheid rookmelders die je op moet hangen in je huis, is één per verdieping. Het is raadzaam om deze rookmelders op te hangen op de vluchtroute in je woning. In veel gevallen zijn dit de hal en de overloop.

Wanneer je over een huis beschikt met drie verdiepingen, moet je dus minimaal drie rookmelders in je huis ophangen.

Daarnaast is het aan te raden om ook op andere plaatsen in je huis een rookmelder op te hangen.

Waar moet je rookmelders ophangen?

Het is belangrijk dat je de rookmelders in je huis zo hoog mogelijk ophangt. Dit omdat rook stijgt, zoals ik al eerder heb geschreven. Bij voorkeur hang je dus een rookmelder op aan het plafond van iedere verdieping in je huis.

Ook op andere plaatsen in je woning is het raadzaam om daar een rookmelder op te hangen. Denk bijvoorbeeld maar aan plaatsen in je huis waar de kans aanwezig is dat daar een keer brand ontstaat zoals de keuken, de slaapkamer en de woonkamer.

Ook wanneer je een huis hebt met een zolder is het raadzaam om daar een rookmelder op te hangen. Dit omdat je op je zolder misschien wel een wasdroger of cv-installatie hebt staan. Wanneer je een rookmelder op zolder op wilt hangen, is het raadzaam om eens het artikel over een rookmelder op zolder ophangen te lezen. Een rookmelder op zolder ophangen doe je namelijk vaak op een andere manier dan het ophangen van een rookmelder aan het plafond in je keuken of woonkamer. Zeker wanneer je huis over een zolder beschikt met een schuin dank.

Het is raadzaam om de rookmelders regelmatig te testen. Dit kun je eenvoudig doen door de testknop op de rookmelder in te drukken. Bijna iedere rookmelder beschikt namelijk over zo’n testknop. Het beste is om dit iedere maand of om de twee maanden te doen. Dit zodat je zeker weet dat de rookmelders in je huis optimaal functioneren op het moment dat er een brand in je huis ontstaat.

Dit soort gereedschap is niet nodig wanneer je rookmelders met een magneet montage koopt

Beste rookmelders zonder te boren

ELRO FS1510 rookmelder

De beste rookmelder waarbij je niet hoeft te boren om deze rookmelder op te hangen is de ELRO FS1510 rookmelder (Bol.com). Deze rookmelder wordt geleverd in een set van twee. Deze rookmelders zorgen ervoor dat je op tijd gewaarschuwd wordt op het moment dat er een brand in je woning ontstaat. Deze rookmelders beschikken over een lithium batterij die 10 jaar meegaat, wat maakt dat deze rookmelders duurzaam zijn. Daarnaast beschikken deze rookmelders over een hoge kwaliteit optische sensor die snel reageert bij brand. Het geluid van het alarm van deze rookmelders is 85dB. Wanneer je dus ligt te slapen op het moment dat het alarm afgaat, zal je hier naar alle waarschijnlijkheid zeker wakker van worden.

ELRO FF1840 brandpreventie set

Een andere goede rookmelder waarbij je niet hoeft te boren om deze rookmelder op te hangen is de ELRO FF1840 brandpreventie set (Bol.com). Deze set bestaat niet alleen ook rookmelders, maar deze rookmelders meten ook de hoeveelheid koolmonoxide in de woning. Wanneer het koolmonoxidegehalte in de woning te hoog wordt, zullen deze rookmelders alarm slaan. Deze set bestaat uit twee rookmelders die allebei een batterij bevatten met een levensduur van 5 jaar. Door deze set aan te schaffen, is je huis dus de komende jaren beveiligd tegen brand. Het alarm van deze rookmelders heeft een geluid van 85dB, waardoor dus de kans erg groot is dat dit alarm goed hoorbaar is. Ook op het moment dat je televisie aan het kijken bent of ligt te slapen.

Smartwares RM520

Een andere goede rookmelder waarbij je niet hoeft te boren om deze rookmelder op te hangen is de Smartwares RM520 (Bol.com). Deze set bestaat uit drie rookmelders, zodat je in ieder geval iedere verdieping van je woning kunt voorzien van een rookmelder. Deze rookmelders hebben een geïntegreerde batterij met een levensduur van 10 jaar. Dit zodat je niet de batterijen van deze rookmelders steeds hoeft te vervangen. Tevens beschikken deze rookmelders over een optische sensor, die niet zomaar vals alarm zal slaan. Daarnaast zijn deze rookmelders draadloos, zodat je deze eenvoudig op iedere willekeurige plek in je huis op kunt hangen.

Het is belangrijk om te weten dat je veel rookmelders met behulp van magneetplaatjes kunt bevestigen. Deze magneetplaatjes zijn namelijk ook los verkrijgbaar. Ondanks dat je dus misschien rookmelders in huis hebt die je moet bevestigen met behulp van schroeven, kun je deze alsnog in veel gevallen ophangen zonder dat je hiervoor hoeft te boren.

Samengevat – Een rookmelder ophangen zonder te boren

Het is dus belangrijk om minimaal op iedere verdieping in je huis een rookmelder op te hangen. Dit voor het creëren van een veilige leefomgeving. Het is belangrijk om de rookmelders zo hoog mogelijk op te hangen omdat rook stijgt. Er zijn verschillende soorten rookmelders verkrijgbaar die je op kunt hangen zonder dat je hiervoor hoeft te boren. Bijvoorbeeld de ELRO FS1510, verkrijgbaar bij Bol.com.

Wanneer je liever ook meteen een koolmonoxidemelder in je huis wilt hebben, is het aan te raden om de ELRO FF1840, eveneens verkrijgbaar bij Bol.com aan te schaffen.

Ook wanneer je liever niet in je plafond wilt boren, of dit simpelweg niet kan, is het mogelijk om je huis brandveilig te maken. Dit door rookmelders in huis op te hangen waarbij je niet hoeft te boren. Daarnaast is het verwisselen van de batterij van een rookmelder die ophangt zonder schroeven makkelijker, dan van een rookmelder die wel ophangt met schroeven.

Wanneer je nog geen rookmelders in huis hebt opgehangen, is het dus raadzaam om dit alsnog te doen. Dit om er zeker van te zijn dat je op tijd gewaarschuwd wordt op het moment dat er een brand in je huis ontstaat.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content