Tent beveiligen? Voorkom diefstal op de camping


Iedere kampeerder kent het wel, hét dilemma. Laat je waardevolle spullen in je tent of caravan op de camping achter? En zo ja, waar laat je ze dan achter?

Thuis zijn we allemaal vrij secuur met het afsluiten van onze woning. Maar op de camping zijn veel mensen toch een stuk lakser. Gelukkig kan dat ook, want diefstal op de camping is geen gigantisch groot probleem. Toch komt het geregeld voor dat er waardevolle spullen uit een tent of caravan gestolen worden.

In dit blogartikel geef ik je een aantal tips om te voorkomen dat je waardevolle spullen gestolen worden tijdens je vakantie.

Tip 1: Wat niet mee is, kan niet gestolen worden

De eerste tip klinkt natuurlijk erg voor de hand liggend, maar wordt toch wel eens vergeten. Wat we niet mee op vakantie nemen, kan ook niet tijdens de vakantie gestolen worden.

Wij Nederlanders zijn er goed in om onze halve huisraad mee te slepen op vakantie. Telefoons, tablets, laptops, speakers, portemonnees, e-readers, horloges, sieraden, etc worden allemaal meegenomen op vakantie.

Weet je niet zeker of je één van deze zaken zal gebruiken? Laat het dan gewoon thuis. Als je eenmaal op de camping bent zal je dat horloge of die dure ketting waarschijnlijk niet eens missen. Alleen maar onhandig als je een sprong in het zwembad wilt nemen!

Tip 2: Je auto als veilige haven

Ga je van de camping af (of blijf je op de camping) en laat je de auto achter? Dan kan je er ook voor kiezen om je waardevolle spullen in de auto achter te laten.

Op de camping vind ik dit een goed keuze voor bijvoorbeeld een portemonnee, telefoon of sieraden. Buiten de camping ben ik er niet zo’n fan van. Ik moet bekennen dat ik geen data heb om de volgende bewering te onderbouwen, maar ik vermoed dat er meer mensen slachtoffer worden van een auto inbraak dan van een diefstal op de camping.

Persoonlijk laat ik nooit waardevolle spullen in de auto achter als ik deze ergens parkeer. Ik laat zelfs alle vakjes zoals het handschoenenkastje open staan, zodat eventuele dieven zien dat ik de auto echt leeg heb gehaald.

Het een en ander ligt ook wel aan de locatie waar je gaat parkeren, evenals de locatie en het soort camping. Mijn gevoel zegt dat een grote camping in een toeristisch gebied veel grotere kans op diefstal heeft, dan een kleine camping in een minder populaire vakantiebestemming.

Tip 3: Kluisjes op de camping

Een volgende tip is om gebruik te maken van kluisjes. Niet altijd de meest ideale oplossing, maar in sommige gevallen wel erg handig.

Allereerst zijn er campings die kluisjes bij de receptie aanbieden. Je kan daar vaak voor een relatief klein bedrag een kluisje huren voor enkele uren of een dag. Zo kan je bijvoorbeeld waardevolle spullen achterlaten als je een dagje weg bent.

Een andere optie is om zelf een kluisje in caravan of camper hebben. Zo’n kluisje is echt niet bestand tegen een goede inbreker, maar de gelegenheidsdief wordt er wel door afgeschrikt of op z’n minst vertraagd.

Tip 4: Hou het uit het zicht

In een tent heeft het natuurlijk niet zo veel zin om een kluisje te gebruiken, omdat je de kluis nergens aan kan bevestigen. In zo’n geval zou je kleine waardevolle spullen kunnen bewaren in voorwerpen die niet opvallen. Een voorbeeld daarvan is deze boekkluis (Bol.com). Een klein kluisje wat er uit ziet als een boek.

Hou er wel rekening mee dat dit echt een hele minimale oplossing is. Iedereen kan het kluisje meenemen en openbreken zal ook zeer gemakkelijk gaan. Zorg er dus voor dat het boek niet opvalt door het bijvoorbeeld tussen enkele andere boeken te leggen.

Spullen verstoppen in je tent is een kwestie van iets is beter dan niets.

Tip 5: Alarm op de camping

Een andere oplossing is het gebruik van een alarm. Dit is echt een oplossing tegen de gelegenheidsdief. De persoon die langs komt lopen en even snel zijn slag denkt te slaan.

Eerder schreef ik al een artikel over het beste alarm voor een caravan of camper (lees hier verder), daar ga ik nu dus niet te diep op in.

Voor een tent zou je ook gebruik kunnen maken van een alarm. Denk bijvoorbeeld aan een klein persoonlijk alarm die je bij de rits van de tent bevestigd. Deze zal een alarmgeluid maken wanneer iemand de tent opent. Het is natuurlijk geen garantie dat niemand de tent zal betreden, maar het schrikt de gelegenheidsdief enigszins af.

Met wat creativiteit kan je zo’n persoonlijk alarm hiervoor gebruiken. Ze kosten een paar euro. Wanneer je meerdere ritsen hebt zou je bijvoorbeeld een andere rits af kunnen schermen met wat stoelen e.d. waardoor een potentiële inbreker voor de rits met het alarm kiest. Een voorbeeld van zo’n alarm is dit alarm op Bol.com.

Tip 6: Een extra paar ogen

Een andere hele effectieve manier van inbraakbeveiliging is natuurlijk de sociale controle. Zorg ervoor wie de mensen zijn die op de plekken om je heen staan. Maak even een praatje met ze, en vraag ze eventueel een oogje in het zeil te houden als je een dagje weg gaat.

Andersom kan je natuurlijk ook aanbieden om hun campingplaats in de gaten te houden wanneer zij een dag niet aanwezig zijn.

Dit is ook de reden dat ik verwacht dat kleinere campings buiten de toeristische gebieden minder last van diefstallen hebben. Men weet vaak wie er op de camping thuis hoort. Grotere campings met veel verloop voelen een stuk anoniemer, je weet simpelweg niet wie vandaag je buren zijn omdat er constant mensen vertrekken en bij komen.

Tot slot: diefstallen op de camping

Ik wil tot slot nog eens herhalen dat diefstallen op campings gelukkig niet enorm veel voorkomen. Het gebeurt wel, maar het is geen probleem waar heel veel mensen mee te maken krijgen.

Auto-inbraken of campers die open worden gebroken op parkeerplaatsen lijken toch vaker voor te komen. Gelukkig maar, want niemand zit te wachten op een diefstal tijdens zijn of haar vakantie.

Probeer vooral zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen, en geniet van je welverdiende vakantie!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content