Een garagedeur is vaak een ‘zwakke plek’ in beveiliging van je huis. Je wilt je garagedeur dus extra beveiligen, maar hoe doe je dat precies? In dit artikel geef ik je 6 tips om jouw garagedeur beter te beveiligen.
Een garagedeur kan je goed beveiligen door middel van sloten met een politiekeurmerk en een goed alarmsysteem. Ik adviseer voor de sloten de M&C Condor High Security profielcilinder SKG (Bol.com), een goed alarmsysteem is de Ring Alarm Beveiligingsset + Indoor Cam (Coolblue.nl).
Heb je een garage met kanteldeur die niet gebruikt wordt? Blokkeer dan de rails van de kanteldeur om te voorkomen dat inbrekers de deur open breken. Dit kan met speciale barrierestangen, maar ook simpel met een aantal lijmklemmen.
Beveiligingstips voor je garagedeur
Inbrekers proberen graag via de garage binnen te komen. De afstand tussen de garage en het woon- en slaapgedeelte is vaak best groot, waardoor inbrekers niet direct opvallen. Daarnaast is de garage vaak slecht beveiligd. De garagedeur kan vaak gemakkelijk worden geforceerd, ook is er vaak wel een raampje te vinden dat eenvoudig kan worden ingeslagen. Ik heb een aantal tips voor je, waarmee je jouw garage goed kunt beveiligen en inbrekers weinig kans maken om bij jou binnen te komen.
Tip 1 – Sloten met politiekeurmerk
Sloten met een politiekeurmerk hebben bij mij altijd de voorkeur. Deze sloten zijn getest en tonen aan dat ze beter bestand zijn tegen inbraak. Je doet er dus goed aan om de standaard cilindersloten te vervangen voor cilindersloten met een politiekeurmerk.
Overigens worden bij nieuwbouw woningen steeds vaker goede cilindersloten met keurmerk geleverd. Controleer dus even of dit in jouw geval nodig is.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) geeft je de garantie dat inbrekers het zeer lastig zullen krijgen om binnen te komen. Voordeel van dit cilinderslot is ook nog eens dat het voordelig in de aanschaf is. Een reden te meer om extra sloten aan te brengen op je garagedeur.
Ik adviseer de M&C Condor High Security profielcilinder SKG (Bol.com). De M&C Condor cylinder blinkt uit in veiligheid en is bovendien voorzien van het Politiekeurmerk PKVW. Dit is een modern cilinderslot dat bestand is tegen de allernieuwste inbraaktechnieken. Dat is het voordeel van een cilinderslot met een politiekeurmerk, hierdoor ben je altijd bestand tegen de modernste technieken die inbrekers verzinnen om binnen te komen.
De politie houdt hier rekening mee bij de keuring van cilindersloten, ze moeten bestand zijn tegen deze nieuwste inbraaktechnieken. De sleutel is speciaal ontworpen en laat zich zeer moeilijk namaken. Als je dit cilinderslot op je garagedeur plaatst, zal het zeer moeilijk worden voor inbrekers om binnen te komen. Deze cilinder is in verschillende afmetingen te verkrijgen.
Tip 2 – Barrière stangen
Als je een garage hebt met ramen, zijn dit potentiële ingangen voor inbrekers. Ik adviseer om voor deze ramen barrière stangen aan te brengen, zodat inbrekers het zeer lastig krijgen om door deze ramen binnen te komen. Ramen zijn fijn voor de lichtinval, maar moeten wel goed beveiligd worden. Een barrière stang is uitschuifbaar waardoor deze bij ieder raam aangebracht kan worden. Ook als je wat bredere ramen hebt, zijn hiervoor barrière stangen verkrijgbaar.
Ik raad hierbij aan om een barrière stang te kopen die voorzien is van het SKG-keurmerk. Als inbrekers er toch in slagen om binnen te komen via een raam in de garage, willen ze hier natuurlijk met hun buit ook weer uit. Als het bijvoorbeeld hun doel was om een brommer of fiets te stelen, wordt dit met een barrière stang wel erg lastig om deze uit de garage te krijgen.
Zorg dat de barrière stang zoveel mogelijk in het zicht is van buitenaf, zodat inbrekers vooraf al zien dat het kansloos is om in te breken. Dit kun je doen door altijd een lichtje te laten branden in de garage. Dit heeft overigens een tweevoudige werking; aan de ene kant krijgen inbrekers hierdoor de indruk dat er iemand in de garage aanwezig is. Aan de andere kant zien ze de barrière stang zitten door de ramen, waardoor ze waarschijnlijk meteen al afhaken.
Tip 3 – Alarmsysteem
Een alarmsysteem heeft veel voordelen. Ik vind een groot voordeel van een alarmsysteem dat het een preventieve werking heeft. Als inbrekers stickers zien van een alarmsysteem, of ze zien een rood lichtje knipperen, haken ze vaak al af. Daarnaast is het zo dat als het alarm afgaat, inbrekers veelal ook meteen al afhaken, waardoor je ook geen inbraakschade hebt zoals ingeslagen ramen of geforceerde sloten.
Als je een vrijstaande woning hebt, waarbij er geen vrij zicht op de woning is, raad ik ook zeker een alarmsysteem aan. De buren kunnen in dit geval niet veel doen als er ingebroken wordt; ze kunnen het immers van veraf niet zien en vaak ook niet horen. Als je een alarmsysteem aanschaft die je kunt verbinden met je mobiele telefoon, ben je altijd in verbinding met je woning. Als je op vakantie gaat, kun je ook het alarmsysteem doorschakelen naar de buren als zij dit willen. Op die manier is er altijd snel iemand ter plaatste als er onraad is.
Bewegingssensor
Een alarmsysteem waarbij er gereageerd wordt op beweging, werkt eenvoudig en is effectief. Je schakelt het alarm van binnenuit in, waardoor je zeker weet dat als het alarm afgaat, het inbrekers zullen zijn. Bewegingen van kleine dieren, daar hoef je niet bang voor te zijn, daar zal namelijk dit alarm niet voor afgaan. Wel als inbrekers ’s nachts proberen om in te breken via je garagedeur. Als je hier sensoren aanbrengt, zullen deze sensoren ervoor zorgen dat deze inbrekers worden opgemerkt. Het alarm zal ook aanspringen als de sensor kapot wordt gemaakt.
Een uitstekend alarmsysteem is de Ring Alarm Beveiligingsset + Indoor Cam (Coolblue.nl). Dit systeem detecteert niet alleen beweging, maar is ook voorzien van een camera. Je kunt dit alarmsysteem gemakkelijk koppelen aan je mobiele telefoon, zodat je altijd in verbinding staat met je huis. Ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent, kun je ook altijd een oogje in het zeil houden, je kunt het systeem ook doorschakelen naar een andere telefoon, bijvoorbeeld die van de buren.
Het systeem werkt op de WIFI waardoor je geen extra kabel nodig hebt om het aan te sluiten. Als de stroom uitvalt, blijft dit alarmsysteem nog vierentwintig uur doorwerken. Dit systeem is gemakkelijk uit te breiden met extra sensoren, waardoor je er ook voor kunt kiezen om niet alleen je garage te beveiligen, maar je gehele woning. De extra kosten zullen in dit geval wel meevallen, omdat je het basisstation namelijk al hebt aangeschaft.
Contactsensoren
Als je een garagedeur hebt of een kanteldeur, kun je hier ook contactsensoren op plaatsen. Dit werkt eenvoudig; op het moment dat deze contactsensoren niet meer met elkaar in verbinding staan, gaat het alarm af. Als je ramen in je garage hebt, kun je deze contactsensoren ook inzetten, wordt het raam geforceerd, dan gaat dit alarm ook meteen af. Je kunt er zelfs voor kiezen om op meerdere plekken sensoren aan te brengen in je garage, bijvoorbeeld bij de deur en bij verschillende ramen. Zo weet je zeker dat het alarm af zal gaan als er inbrekers je garage betreden.
Tip 4 – Slot op kanteldeuren
Als je kanteldeuren hebt in je garage is het aan te raden om hierbij een railblokkeringsstang aan te brengen. Inbrekers kunnen hierdoor niet met grof geweld een garagedeur forceren. Zeker als je bijvoorbeeld afgelegen woont en geluid wordt niet door buren gehoord, kunnen inbrekers soms flink tekeergaan. Met deze stang is het onmogelijk om kanteldeuren te forceren. Dergelijke stangen zijn gemakkelijk te plaatsen en weer te verwijderen.
Een echte ‘lifehack’ is om de rails te blokkeren met een aantal lijmklemmen. Een zeer goedkope oplossing om te verhinderen dat de kanteldeur opgebroken wordt.
Tip 5 – Verlichting
Inbrekers houden niet van licht. In het licht worden ze gezien en als het tegenzit ook nog herkend. Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van licht om inbrekers af te schrikken. Het is een mogelijkheid om verlichting constant aan te laten staan. Dit is een manier om inbrekers af te schrikken, waarbij je zeker weet dat het licht altijd aan zal staan. Het is betrouwbaarder dan iedere keer het licht aan te zetten als je weggaat, je kunt dit natuurlijk ook een keer vergeten.
Nadeel van permanent licht is wel, dat het veel elektriciteit kost. Een ander nadeel van permanent licht is dat inbrekers dit door kunnen hebben als ze vooraf gaan posten. Helaas gebeurt dit maar al te vaak; inbrekers rijden overdag of de avond ervoor een rondje en bepalen waar ze op een later moment in gaan breken. Als ze bijvoorbeeld overdag licht zien branden, weten ze dat dit de hele dag aanstaat.
In het licht van duurzaamheid zou je ook kunnen overwegen om lichtsensoren aan te schaffen. Deze sensoren zorgen ervoor dat de lichten aanspringen als er beweging wordt gedetecteerd. Inbrekers zullen hiervan schrikken en hoogstwaarschijnlijk hun inbraakpoging staken. Het voordeel van een aanspringend licht is ook dat buren dit op zal vallen.
Handig, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en de buren weten dat je er niet bent, ze zullen in dit geval meteen door hebben dat er onraad is. Goede sensoren reageren overigens niet overal op, een voorbijvliegende vogel zorgt er niet voor dat het licht meteen aanspringt.
Tip 6 – Preventieve maatregelen
Er zijn een aantal preventieve maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat inbrekers niet in gaan breken. Als eerste preventieve maatregel adviseer ik om ervoor te zorgen dat je huis er bewoont uit ziet als je niet thuis bent. Zorg ervoor dat het lijkt alsof er mensen thuis zijn of dat er ieder moment mensen thuis kunnen komen. Zelf doe ik dit door wat tijdschriften op tafel te leggen en door wat borden en glazen op het aanrecht te laten staan.
Een andere preventieve maatregel is om gebruik te maken van tijdschakelaars waarmee je lampen kunt bedienen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze ’s avonds en ’s nachts aan te zetten op plekken waarop het lijkt alsof er iemand thuis is. Denk hierbij aan een licht in de hal, een licht in één van de slaapkamers boven en eentje in de garage. Op deze manier zien inbrekers altijd ergens licht branden en dat kan hen doen besluiten om geen poging te wagen om in te breken.
Preventieve maatregelen kun je ook in overleg met je buren nemen. Je kunt je buren bijvoorbeeld vragen om hun auto op je pad te zetten als je op vakantie gaat. Natuurlijk is het altijd zinvol om je buren te informeren als je een tijdje van huis bent. Zij kunnen een oogje in het zeil houden, ook kunnen ze de post uit de brievenbus halen. Dit laatste vind ik zelf altijd belangrijk om bij te houden, als inbrekers overdag langsrijden en ze zien post uitsteken uit de brievenbus, kan dit een reden zijn om ’s nachts terug te komen.
Let er ook altijd goed op dat er geen hulpmiddelen voor inbrekers in de buurt zijn. Denk hierbij aan losse stenen of een stapel hout die ze kunnen gebruiken om binnen te komen. Een trapje mag zeker niet in de buurt staan van een garage, zorg dat je die altijd in de garage opbergt, nooit op een plek dat inbrekers er gebruik van kunnen maken.
Als laatste preventieve maatregel wil ik je adviseren om ervoor te zorgen dat er vrij uitzicht is op de garagedeur. Als inbrekers zich kunnen verschuilen achter bosjes of een boom, zullen ze dit zeker doen. Op die manier kunnen ze ongezien inbreken. Als er vrij zicht is op de garage, hebben buren en voorbijgangers dit ook. Zij kunnen hierdoor ook beter een oogje in het zeil houden.
Samengevat; Zo beveilig je je garagedeur
Om je garagedeur te beveiligen is mijn advies om goede sloten aan te brengen voorzien van het politiekeurmerk PKVW. Hierbij adviseer ik de M&C Condor High Security profielcilinder SKG (Bol.com). Daarnaast adviseer ik een alarmsysteem waarmee beweging kan worden gedetecteerd. Een alarmsysteem wat je hiervoor in kunt zetten is de Ring Alarm Beveiligingsset + Indoor Cam (Coolblue.nl). Naast goede sloten en een alarmsysteem is het altijd raadzaam om preventieve maatregelen te nemen. Denk hierbij aan het laten branden van een lichtje als je weggaat en het informeren van de buren als je op vakantie gaat. Als je deze tips opvolgt, is jouw garage voortaan goed beveiligd.