Tuinbank vastzetten en beveiligen tegen diefstal


Zelf geniet ik altijd enorm van mijn tuinbank. Ik kan er heerlijk een kopje thee op drinken en genieten van het zonnetje in mijn tuin. Een plek voor ontspanning, daarnaast kun je met een tuinbank ook een fraaie eye catcher in je tuin aanbrengen.

Helaas is mijn tuinbank in het verleden wel eens gestolen. Deze tuinbank stond destijds in mijn voortuin omdat deze op het zuiden lag, en ik dus in de voortuin genoot van de zon.

Omdat ik niet wil dat mijn nieuwe tuinbank gestolen wordt heb ik deze beveiligd. In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden.

Hoe kan ik mijn tuinbank beveiligen tegen diefstal?

Als je jouw tuinbank optimaal wilt beveiligen doe je er goed aan om hier een kabelslot voor te kopen, een goed kabelslot voor tuinmeubilair is het Vinz Kinabalu Kabelslot (Bol.com). Een kabelslot kun je aan een vast punt bevestigen. Bijvoorbeeld aan een muuranker, zoals het Vinz Everest Muuranker ART4 (Bol.com). Als je tuinbank niet zo waardevol is kan je ook simpelweg een oog in de muur schroeven.

Wat zijn de beste manieren om je tuinbank te beveiligen?

Er zijn verschillende manieren om je tuinbank te beveiligen. Welke manier er het beste bij jouw situatie past, hangt af van jouw specifieke omstandigheden. Heb je bijvoorbeeld een muur dichtbij je tuinbank staan of bevindt zich er een betonvloer onder, dan heb je meer mogelijkheden dan als de tuinbank vrij in het gras staat. Er is altijd een manier waarop jij je geliefde tuinbank goed kunt beveiligen, de mogelijkheden lees je hieronder.

Muurankers en grondankers

Een muuranker kun je bevestigen aan een muur die zich dichtbij de tuinbank bevindt. Met een boor kun je dit anker op een eenvoudige manier bevestigen aan een muur, waardoor dit je de mogelijkheid geeft om er bijvoorbeeld een kettingslot aan te verbinden. Op deze manier heeft dit kettingslot een stabiel punt, waar inbrekers de grootst mogelijke moeite mee zullen hebben om het te doorbreken. Een ideaal muuranker is de Vinz Everest Muuranker ART4 (Bol.com). Eenvoudig te monteren en oersterk. Schaf deze aan in combinatie met een kabelslot en je tuinbank is goed beveiligd.

Een grondanker werkt feitelijk op dezelfde manier als een muuranker. In dit geval speelt de ondergrond een belangrijke rol. Staat je tuinbank op een betonvloer? Dan is dit ideaal voor het aanbrengen van een grondanker. De bevestiging is eenvoudig; je boort gaten in het beton en bevestigt het grondanker hierop. Dit grondanker zorgt voor een oersterk bevestigingspunt, waar je bijvoorbeeld een kettingslot doorheen kunt steken.

Als inbrekers zien dat je een grondanker hebt, denken ze wel twee keer na of ze hun poging tot diefstal wel voort willen zetten. Voordeel van een grondanker is ook, dat je deze op een subtiele manier weg kunt werken, bijvoorbeeld achter een poot van je tuinbank, waardoor deze overdag vrijwel niet zichtbaar is. Als je jouw tuinbank gaat beveiligen, doe je er uiteraard goed aan om dit grondanker wel duidelijk zichtbaar te laten zijn.

Kabelslot

Een kabelslot heeft als voordeel dat het een flexibel, gemakkelijk te hanteren slot is. Door zijn flexibiliteit kun je het bewegen en hiermee heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt er dan ook prima je tuinbank mee beveiligen. Een kabelslot in combinatie met een muuranker of een vloeranker, is wat mij betreft de ideale combinatie. Het is namelijk altijd belangrijk om een kabelslot te bevestigen aan een vast punt. In de tuin kan dit bijvoorbeeld ook een plank van een schutting zijn of een poot van een zware bloembak.

Beter is een muuranker of vloeranker, deze is namelijk oersterk en krijgen inbrekers nooit van hun plek. Heb je geen mogelijkheid om een muuranker of vloeranker te bevestigen? Zorg er dan voor dat je dit kabelslot altijd bevestigd aan iets waar inbrekers zoveel mogelijk moeite mee zullen hebben om het te verplaatsen. Een kabelslot is licht van gewicht, waardoor je het altijd gemakkelijk op kunt bergen, bijvoorbeeld in huis of in een schuurtje. Het is een relatief goedkope manier om je tuinbank mee te beveiligen, bovendien is het aanbrengen van dit slot eenvoudig. Een uitstekend kabelslot het Vinz Kilabanu kabelslot (Bol.com). Dit kabelslot heeft een lengte van 150 centimeter wat je veel mogelijkheden biedt. Bijvoorbeeld om deze te bevestigen aan een muuranker of een grondanker.

Voorkom opklimmen

Inbrekers gaan altijd eerst op verkenning. Ze rijden langzaam met de auto langs je huis voorbij of wandelen langs je tuin. Een tuin waar ze het gemakkelijk in kunnen komen en waar veel te halen valt, heeft altijd hun voorkeur. Als je meteen laat zien dat ze bij jou niet gemakkelijk binnen kunnen komen, valt er meteen al een reden weg om het bij jou te proberen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het aanbrengen van strips op je schutting of muurtje rondom je tuin. Dergelijke strips, voorzien van scherpe punten, zorgen ervoor dat inbrekers moeite moeten doen om bij je in de tuin te komen. Ook kunnen deze punten ervoor zorgen dat hun kleding beschadigd raken of dat ze een blessure oplopen. In deze gevallen is er ook meteen bewijs als ze worden aangehouden

Verlichting met een bewegingssensor

Inbrekers vinden het fijn om in het donker, ongezien hun slag te slaan. Als je bewegingssensoren plaatst in je tuin, kun je ervoor kiezen om licht aan te laten springen. Komen inbrekers te dicht bij je tuinbank? Dan springt er een groot licht aan, inbrekers schrikken en zullen waarschijnlijk meteen vertrekken. De sensoren kunnen zo ingesteld worden dat voorbijlopende honden of katten, er niet voor kunnen zorgen dat het licht meteen aanspringt.

Camera’s bewaken je tuin

Inbrekers hebben een hekel aan camera’s. De registratie kan zorgen voor herkenning en bewijsmateriaal. Door camera’s te plaatsen op je tuin, heb je altijd bewijs als achteraf inbrekers geïdentificeerd moeten worden. Het schrikt inbrekers af en zorgt ervoor dat ze niet zomaar jouw tuin binnen komen. Je tuin beveiligen voorkomt niet alleen diefstal uit de tuin, maar voorkomt ook inbraak vanuit de achterzijde van de woning.

Alarm met geluid dat afgaat bij beweging

Woon je in de stad? Wandelen en fietsen er veel mensen langs je tuin? Heb je oplettende buren? Dan is een alarm dat afgaat bij beweging, de ideale manier om je tuinbank te beveiligen. Het werkt eenvoudig; plaats de sensoren in je tuin. Op het moment dat er iemand te dichtbij komt, gaat er een luid alarm af. Een hard geluid zorgt ervoor dat inbrekers waarschijnlijk meteen vertrekken.

Doen ze dit niet? Dan is de kans groot dat je dit alarm zelf hoort, of dat gezinsleden dit horen.

Is er niemand thuis? Dan is de kans groot dat passanten of buren dit geluid zullen herkennen als het geluid van een alarm en een kijkje gaan nemen, waardoor ze de inbrekers ook kunnen betrappen.

Preventieve maatregelen

De natuur kan je ook helpen bij het beveiligen van je tuinbank. Bijvoorbeeld door een hoge heg te plaatsen rondom je tuin. Een dichtbegroeide heg zorgt ervoor dat inbrekers letterlijk geen zicht hebben op wat er bij jou te halen valt. Daarnaast vind ik een heg met prikkers een uitstekende beveiliging tegen inbrekers. Deze prikkers zorgen ervoor dat inbrekers het irritant vinden om hier doorheen te moeten. Daarnaast lopen ze de kans dat ze een scheur in hun broek of jas krijgen, ook daar zitten ze niet op te wachten.

Zorg dat je tuinbank uit het zicht staat, als je langere tijd niet thuis bent of als het winter is. Heb je een waardevolle tuinbank waar je zuinig op bent? Zet deze dan gewoon in je schuurtje, tuinhuisje of langs een muur als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of als het winter is. Het is even werk, maar dan weet je wel dat de kans klein is dat inbrekers je tuinbank zullen zien als een verkenningsronde doen.

Sluit altijd alles af. Heb je een deur in je schutting? Een tuinhuis met afsluitbare deur? Door altijd alles af te sluiten, weet je zeker dat je het inbrekers moeilijk maakt. Het lijkt soms overdreven om altijd alles af te sluiten, maar inbrekers weten ook dat mensen soms kiezen voor het gemak. En een tuinbank hebben ze binnen een halve minuut in een busje geladen. Wen het jezelf aan; zorg ervoor dat alles afgesloten is als je er niet bent.

Samenvatting; hoe voorkom je diefstal van je tuinbank?

Met een kabelslot kun je jouw tuinbank prima beveiligen. Zorg er altijd voor dat je dit kabelslot ergens aan kunt verbinden, bijvoorbeeld aan een muuranker of een grondanker.

Een camerasysteem werkt ook uitstekend om inbrekers ervan te weerhouden om je tuinbank te stelen. Camera’s schrikken altijd af, zeker als dit ook nog wordt gecombineerd met aanspringende lichten als er beweging wordt gedetecteerd.

Zorg er ook eventueel voor dat je jouw dierbare tuinbank uit het zicht plaatst als je er langere tijd niet bent. Bijvoorbeeld door deze tijdelijk in een tuinhuisje te zetten.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content