Verhoogde Motorlaarzen; Veiligheid voor kleine motorrijders


Motorrijden wanneer je wat kleiner bent kan misschien wat beangstigend klinken. Motoren zijn vaak erg zwaar en het zadel is wellicht wat hoog voor iemand van klein formaat. Hierdoor is het soms lastig om een goed motor te rijden wanneer je kleiner bent dan gemiddeld.

Het goede nieuws is dat het mogelijk is om vrijwel iedere motorfiets te rijden, ook wanneer je klein bent. Ook iemand van 1,60m kan een redelijk grote motor rijden, zo lang je maar gebruik maakt van de juiste technieken. Heb je nog geen motorrijbewijs? Dan begint het al met het zoeken naar een goede rijschool, die je de juiste technieken kan aanleren.

Een eenvoudige manier om het rijden op een grote motorfiets gemakkelijker te maken, is het dragen van een verhoogde motorlaars. Deze motorlaarzen hebben een extra dikke zool, waardoor je al snel enkele centimeters in lengte kan winnen. Dit helpt je om gemakkelijker bij de grond te komen.

Heb je haast en wil je weten wat de beste verhoogde motorlaars is?

De beste verhoogde motorlaars is de M-Star GTX laars van Daytona. Het geeft je 2 tot 3 centimeter extra lengte, waardoor je gemakkelijker bij de grond komt. Daarnaast maken veel mensen gebruik van verhoogde inlegzolen.

De inlegzolen zijn betaalbaar en een goede keuze om eerst uit te proberen hoeveel extra lengte je nodig hebt. Je kan de meest gebruikte inlegzolen hier bekijken (ga naar Bol.com)

Waarom je een motorlaars met verhoogde zool nodig hebt

Motorrijden gaat natuurlijk om balans en stabiliteit. Je hebt slechts twee wielen, de kunst is om hierop te balanceren.

Dat gaat vrij goed, zolang je blijft rijden. Door het gyroscipische effect van de wielen, blijft je motorfiets als het ware vanzelf rechtop staan.

Het wordt echter een ander verhaal wanneer je stil komt te staan. Dit is het moment waarop korte mensen moeite hebben met het rechtop houden van de motor.

Verhoogde motorlaarzen zorgen er dan voor dat je wat meer lengte hebt en mogelijk wel goed bij de grond kan komen. Hierdoor kan je de grond aanraken, terwijl de motorfiets rechtop blijft staan. Dit zorgt voor meer veiligheid en verkleind de kans dat je omvalt wanneer je je motor tot stilstand brengt.

Een aanvullende tip die ik kreeg van mijn rijinstructeur is om altijd met de rechter voet te stoppen, zodat je de linker voet vrij hebt om te schakelen bij het afremmen en optrekken.

Hier moet je op letten wanneer je verhoogde motorlaarzen zoekt

Een belangrijk punt om op te letten, is het feit dat schakelen minder gemakkelijk gaat met een verhoogde zool.

De dikkere zool zorgt niet alleen voor extra lengte, maar maakt je laars ook dikker waardoor het moeilijker kan zijn om je laars onder het versnellingspookje te houden om omhoog te schakelen.

Goede laarzen verhelpen dit door een inkeping in het midden van de laars, waardoor enkel je hak en de voorkant van je voet verhoogd zijn. Het midden van je voet is dan niet verhoogd, waardoor je je voet gewoon op een normale manier kan laten rusten en gemakkelijker kan schakelen.

De beste opties die nu te koop zijn

Er zijn twee manieren om voor extra lengte te zorgen. De eerste optie is de Daytona M-Star GTX laars, die een verhoogde zool heeft. Een andere optie is om een inlegzool in je huidige laars te leggen.

Optie 1: Verhoogde motorlaars

Deze eerste optie is in mijn ogen veruit de beste keuze. Deze verhoogde laars van Daytona is uitermate populair en wordt door duizenden korte motorrijders over de hele wereld gedragen. De laars heeft alles wat je van een goede motorlaars kan verwachten, en dus óók een verhoogde zool. Het nadeel is dat deze laars helaas nogal prijzig is.

Als je het merk Daytona kent, weet je waarschijnlijk ook wel waarom de laarzen zo prijzig zijn. Dit zijn de beste verhoogde laarzen die je kan krijgen. Ze zijn handgemaakt, waterproof en ademend door het Gore-Tex membraam.

De Daytona M-Star GTX heeft een zool van kurk die je al snel zo’n 2,5 centimeter extra lengte geeft.

De laars kan in meerdere seizoenen gedragen worden en gaat als het goed is jaren mee! Het is echt dat soort laars dat je één keer koopt en vervolgens jaren lang met plezier draagt.

Optie 2: Verhoogde inlegzolen

Een andere optie is om gebruik te maken van verhoogde inlegzolen in je eigen laarzen. Dit is een iets minder prettige optie, aangezien de laars dan niet altijd meer lekker past.

Je kan de meest gebruikte inlegzolen hier bekijken (ga naar Bol.com)

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content