Vluchtladder voor dakraam of dakkapel


Met een vluchtladder bij je dakraam zorg je voor een veilige ontsnappingsroute wanneer er brand mocht uitbreken in jouw woning. Ook dakkapellen zijn uitermate geschikt voor vluchtladders.

In dit blogartikel vertel ik je meer over het gebruik van een vluchtladder op de boven- en/of zolderverdieping.

Samenvatting: Wat is de beste vluchtladder voor een dakraam of dakkapel?

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Kort samengevat is het belangrijk om te kiezen voor een vluchtladder die in jouw dakkapel of dakraam gehaakt kan worden, aangezien vluchtladders bedoeld zijn voor normale ramen. Daarnaast moet je erop letten dat de ladder lang genoeg is om veilig de grond te bereiken. Voor een raam zonder schuin dak is deze vluchtladder van 7 meter (Bol) waarschijnlijk voldoende. Wil je de ladder gebruiken vanuit je dakraam of dakkapel in een schuin dak? Dan zou ik kiezen voor deze vluchtladder van 10 meter (Bol) zodat deze lang genoeg is om tot de grond te geraken.

Een vluchtladder zorgt voor een veilige vluchtroute vanaf je zolder

Vluchtladders zijn niet ontworpen voor gebruik in een dakraam of dakkapel. Echter is het in mijn ogen in veel gevallen toch een goede optie om een extra vluchtroute te realiseren.

Helaas zijn er ieder jaar weer doden te betreuren bij woningbranden. Het gaat ieder jaar weer om tientallen slachtoffers.

Het is daarom enorm belangrijk dat er in iedere ruimte van het huis een geschikte vluchtroute is. De zolder of bovenverdieping heeft veelal maar één vluchtroute naar buiten, en dat is de gewone trap.

Wanneer er brand uit breekt kan de brandhaard zich echter ook in het trappengat bevinden. Daarom is het belangrijk om ook een alternatieve vluchtroute te realiseren.

Met een vluchtladder kan je eenvoudig uit je dakraam of dakkapel vluchten in het geval van brand. Deze ladders kosten enkele tientjes en kunnen vrij eenvoudig aan je raam bevestigd worden. Wat mij betreft dus een absolute must voor iedereen die regelmatig personen op de bovenverdieping heeft.

Waarom zijn vluchtladders niet per definitie geschikt voor dakramen en dakkapellen?

Zoals ik al zei zijn vluchtladders niet altijd geschikt voor een dakraam of dakkapel. Dat komt omdat ze ontworpen zijn voor gebruik in een normaal raam op de eerste verdieping.

Je haakt de ladder als het ware om de vensterbank heen, waardoor de ladder goed blijft hangen.

Eigenlijk heel onhandig natuurlijk, omdat je jezelf vanaf een eerste verdieping vaak ook nog wel naar beneden kan laten zakken. Dit is echter niet het geval wanneer je minder goed ter been bent.

Ondanks dat de ladders niet gemaakt zijn voor dakramen, is het in veel gevallen wel mogelijk om een vluchtladder in een dakraam of dakkapel te gebruiken.

Test je ladder altijd direct na aanschaf

Het is erg belangrijk om je ladder bij de aanschaf direct te testen. Ik bedoel daarmee niet dat je direct uit het raam moet klimmen, maar controleer in ieder geval:

  • Of de haak om jouw vensterbank, dakraam of dakkapel past
  • Of de ladder lang genoeg is en tot aan de grond reikt

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je de ladder aanschaf en klaar legt, en er pas in geval van nood achter komt dat hij eigenlijk niet goed werkt.

Het klinkt misschien als een open deur, maar helaas zijn er nog altijd mensen die de ladder niet eerst testen.

Zorg voor een opstapje

Een ander punt om in gedachte te houden is de uitstap uit het raam of dakkapel. De ladder hangt aan de buitenkant van het huis, je zal dus eerst door het raam moeten klimmen.

Dakkapellen kunnen hoog zijn, maar met name bij dakramen is het enorm lastig om naar buiten te klimmen.

Zorg er dus voor dat je ook binnenshuis iets klaar hebt staan om ervoor te zorgen dat je naar buiten kan klimmen.

Dat hoeft geen ladder te zijn, je kan ook gebruik maken van een krukje of een nachtkastje wat toevallig op die plek in de kamer staat. Zorg er in ieder geval voor dat je iets tot je beschikking hebt om het raam uit te klimmen.

Hoe lang moet een vluchtladder voor een zolder?

Hoe lang een vluchtladder precies moet zijn is natuurlijk voor iedere situatie verschillend. Hou er in ieder geval wel rekening mee dat sommige vluchtladders niet lang genoeg zijn voor een dakkapel of dakraam.

Allereerst gaat het natuurlijk om de bovenste verdieping van een huis, waardoor je sowieso al de hoogte in gaat. Daarnaast heb je te maken met een schuin dak.

Je hebt hierdoor niet alleen lengte nodig voor de hoogte van het dak, maar ook voor de lengte van het diagonale deel van het dak.

Wil je de vluchtladder gebruiken voor een dakraam of dakkapel? Dan is in sommige gevallen een lengte van 7 meter (bekijk op Bol.com) voldoende. Je kan eventueel ook kiezen voor een vluchtladder met 10 meter lengte (Bol.com).

De lengte zelf meten

Wil je zeker weten hoeveel lengte je nodig hebt voordat je de ladder aanschaft? Een handige truc is om gebruik te maken van een touw.

Bind iets zwaars zoals een steen of een pak bakmeel aan een stuk touw. Gooi het touw uit het raam, maar houdt het uiteinde vast. Zorg ervoor dat het touw strak langs het schuine dak af loopt, om vervolgens bij de dakgoot recht naar beneden te gaan.

Markeer nu op het touw de locatie waar het touw de vensterbank raakt. Je kan vervolgens het gehele touw uit het raam gooien en naar beneden lopen. Beneden kan je tot slot een meetlint gebruiken om op te meten hoeveel meter er tussen het einde van het touw en de markering zit.

Ik zou je wel aanraden om een klein beetje extra lengte te nemen, zodat je de vluchtladder ook goed kan bevestigen.

Wat is de beste vluchtladder voor een dakraam of dakkapel?

Er zijn veel verschillende soorten vluchtladders te koop. Sommige erge eenvoudig, andere zeer uitgebreid. Ook de lengte verschilt dus, van zo’n 4 tot 10 meter.

Een vluchtladder hoeft in mijn ogen niet mooi of uitgebreid te zijn. De kans dat je hem gebruikt is gering, dan hoef ik geen model te hebben wat extra stabiliteit heeft e.d.

Een vluchtladder moet gewoon praktisch zijn en ervoor zorgen dat ik veilig buiten kom. Daarom vind ik de ladders van ATV erg geschikt. Deze ladders zijn goed geprijsd, van degelijke kwaliteit en bovenal in veel verschillende lengtes verkrijgbaar.

Ze zijn gemakkelijk te bestellen via Bol.com, bekijk via onderstaande tabel wat de actuele prijs is.

NaamLengteBeschikbaarheid
ATV Vluchtladder 5 meter
Deze vluchtladder heeft een lengte van 5 meter en is geschikt voor de eerste etage. Kies dit model niet als je hem voor de zolder wilt gebruiken.Bekijk op Bol.com
ATV Vluchtladder 7 meterDeze vluchtladder heeft een lengte van 7 meter. Dit is in principe lang genoeg voor de tweede verdieping. Heb je te maken met een schuin dak? Kies dan voor een langer model.Bekijk op Bol.com
ATV Vluchtladder 10 meterDit model vluchtladder is met zijn 10 meter de langste in het lijstje. Geschikt voor dakramen en dakkapellen in een schuin dak. Doordat hij extra lang is zal hij in de meeste gevallen tot aan de grond reiken. Bekijk op Bol.com

Kort samengevat. Een vluchtladder voor een dakraam of dakkapel

We kunnen dus cocluderen dat een vluchtladder een goede optie kan zijn voor een dakraam of dakladder. Dit zorgt ervoor dat er een extra vluchtroute is in geval van brand.

Zorg er wel voor dat de ladder lang genoeg is om helemaal tot de grond te komen. Hou hierbij niet alleen rekening met de hoogte, maar ook met de afstand die je moet overbruggen over een schuin dak.

Hou ook in gedachte dat het lastig kan zijn om door een dakraam of dakkapel te klimmen. Zorg dus dat er een opstapje in de buurt is om naar buiten te klimmen.

Tot slot wil ik je nog meegeven dat het belangrijk is om de ladder na aanschaf te testen. Je hoeft echt niet via de ladder naar buiten te klimmen, maar check wel of de ladder goed in je raam kan haken en of hij lang genoeg is. Zo kom je niet voor verassingen te staan als het erop aankomt.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content