Ik vind een TV simulator een geweldig slim artikel wat eenvoudig maar doeltreffend is. Het is niet duur, kost weinig stroom en heeft een afschrikwekkende werking op inbrekers. Maar wat is een TV simulator nou precies?
Een TV Simulator is niets meer of minder dan een kleine lichtbron die een TV simuleert, met als doelstelling om inbrekers te laten denken dat er iemand thuis is.
Direct op zoek naar de beste TV Simulator? De simulator van ELRO is de meest verkochte op Bol.com en heeft een handige timer die gebruik maakt van een lichtsensor. Wat mij betreft een aanrader!
Ik weet nog dat ik als 18 jarige zelf met dit idee kwam. Op een dag bedacht ik me dat een lamp die een TV simuleert wel eens goed zou kunnen werken tegen inbraak. Ik begon meteen te fantaseren over patenten op dit geweldige product. Maar helaas, het bestond al. Jammer voor mij, maar super voor mensen die hun woning met een gerust hart achter willen laten!
Hoe werkt een TV Simulator
Een TV simulator werkt eigenlijk heel eenvoudig. Het is een paneel met lampen (vaak LED) die in verschillende kleuren knippert. Hierdoor creëer je het effect van een TV op je muur. Goede TV Simulatoren hebben een patroon wat niet te herkennen is, en knipperen dus niet constant hetzelfde.
Het is wel belangrijk om de TV Simulator zo te plaatsen, dat een eventuele inbreker deze niet ziet. Ook moet de inbreker natuurlijk niet kunnen zien dat het licht van een bron komt welke geen TV zou kunnen zijn.
Mijn advies zou zijn om de TV simulator bijvoorbeeld in de keuken of in de slaapkamer te plaatsen. Wanneer je een hoekje in de keuken kan vinden die niet vanuit de ramen zichtbaar is is dat een prima keuze. Wanneer dat niet mogelijk is zou ik gebruik maken van een slaapkamer op de eerste verdieping. Zo kan een eventuele inbreker niet zien of het licht van een TV of een TV Simulator komt.
Wat is de beste TV Simulator
De TV Simulator van ELRO (Bol.com) is de meest verkochte TV Simulator. Deze TV Simulator maakt gebruik van 12 LEDS (7x wit, 2x groen, 2x blauw, 1x rood) en is energiezuinig.
Het grote voordeel van deze simulator is dat hij een ingebouwde timer heeft. Zo hoef je zelf niet te werken met tijdschakelaars. Je stelt de simulator eenvoudig in met de tijdschakelaar. Deze schakelaar werkt met een lichtsensor. Wanneer het begint te schemeren zal de TV simulator aan gaan, en 4 of 7 uur (twee keuzes) aan blijven staan.
Ook is het mogelijk om de simulator op ‘altijd aan’ te zetten, en toch zelf met een tijdschakelaar te werken. Je kan dus zelf kiezen wat je de prettigste methode vindt.
Ik zou je aanraden om de TV Simulator enkele dagen te testen voordat je op vakantie gaat. Zo weet je zeker dat hij naar behoren werkt en voorkom je problemen zoals ik mijn mijn eigen TV had.
Waarom een nep TV en geen echte TV?
Een TV Simulator heeft verschillende voordelen ten opzichte van het gebruik van een echte TV.
Het grootste voordeel is het stroomverbruik. De TV Simulator maakt gebruik van een paar LEDs en is daarmee erg energiezuinig. De simulator gebruikt simpelweg minder stroom dan een echte TV, wat flink kan schelen in de kosten. Dit is vooral een groot verschil wanneer je regelmatig gebruik maakt van deze ’truc’.
Daarnaast ben ik geen fan van het gebruik van een echte TV, omdat dit er ook voor kan zorgen dat inbrekers juist aangetrokken worden. Persoonlijk heb ik eens meegemaakt dat ik een timer op mijn TV zette, maar tijdens mijn vakantie was er een probleem met de verbinding met het TV signaal. Het gevolg is dat mijn TV de gehele vakantie “sneeuw” heeft laten zien.
Omdat de TV vanaf de straat te zien is, is dit juist een uitnodiging om in te breken. Een inbreker die iedere avond ‘sneeuw’ op de TV ziet begrijpt natuurlijk ook wel wat er aan de hand is.
Wanneer je een simulator gebruikt weet je zeker dat de lichtbron niet te zien is, en kan bovenstaande situatie dus ook niet ontstaan.
Andere slimmigheden tegen inbraak
Je wilt natuurlijk geen inbraak tijdens je vakantie, dat is waarschijnlijk de reden dat je kijkt naar een TV Simulator. Ik zal nog een paar slimmigheden met je delen om de kans op inbraak te verkleinen
Laat wat vuile vaat staan
De meeste mensen maken hun huis helemaal schoon voordat ze vertrekken. Het is natuurlijk een fijn idee dat je in een schoon huis thuis komt.
Toch zou ik ervoor kiezen om wat vuile vaat te laten staan. Kies dan wel voor zaken die tijdens jouw vakantie kunnen blijven staan zonder dat ze ongedierte aantrekken.
Denk bijvoorbeeld aan een oude koffiekop, theemok en eventueel een bord met wat appelstroop of chocoladepasta vlekken. Dit klinkt misschien raar, maar het zorgt ervoor dat het huis er geleefd uit ziet.
Wat zou er voor een inbreker aantrekkelijker uitzien? Een maagdelijk schoon huis met eventueel enkele lampjes aan, of een huis met wat vuile vaat en het licht van een TV? Ik zou het wel weten!
Wissel verlichting af met tijdschakelaars
Tijdschakelaars op je verlichting in huis is bijna geen slimmigheid meer te noemen, het is tegenwoordig eerder een must. Wel kan je ervoor zorgen dat de verlichting afgewisseld wordt gedurende de avond (en ochtend).
Schakel eerst de verlichting in de woonkamer aan. Zorg dat deze aan het eind van de avond uitgeschakeld wordt en schakel vervolgens de verlichting in de slaapkamer voor een uurtje in. In de ochtend kan je dit omwisselen.
Het is algemeen bekend dat veel inbrekers dicht bij huis blijven. Wanneer ze de ene keer licht in de woonkamer zien en de andere keer verlichting in de slaapkamer, wordt de indruk gewekt dat er daadwerkelijk iemand thuis is.
Vraag de buren om post op te ruimen
Tot slot nog een puntje van aandacht. Wellicht heb je er al aan gedacht, maar vergeet de post niet. Wij vragen onze buren om onze post regelmatig op te ruimen. Ze leggen dit simpelweg in het toilet en trekken de deur dicht zodat dit niet te zien is.
Een flinke stapel post is een uitnodiging voor inbrekers en laat zien dat er niemand thuis is. Het is een klein en simpel dingetje, maar wel belangrijk!