Persoonlijke alarmen zijn een uitkomst voor mensen die zich geregeld onveilig voelen, of voor ouderen die graag zelfstandig willen blijven wonen. In dit artikel vertel ik je welke persoonlijke alarmsystemen de beste keuze voor jou zouden kunnen zijn.
Wat is een persoonlijk alarmsysteem?
Een persoonlijk alarm is een alarmsysteem wat op de persoon gedragen kan worden. Het is bedoeld voor mensen die zich, met name in de avonduren, onveilig op straat voelen. Daarnaast worden ze veel gebruik voor alleenwonende ouderen.
In dit artikel vertel ik je eerst meer over de persoonlijke alarmsystemen die je op straat met je mee kan dragen wanneer je je onveilig voelt. Daarna vertel ik meer over de alarmsystemen voor ouderen.
Persoonlijk alarmsysteem zonder GPS
Als eerst zal ik je meer vertellen over de alarmsystemen die bedoeld zijn om op straat mee te nemen. Ze worden veelal gebruikt door vrouwen die zich in de avonduren niet veilig voelen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je in het donker naar huis moet fietsen, of wanneer je buiten gaat hardlopen.
Dit soort persoonlijke alarmen is niet aangesloten aan een netwerk en zal geen verbinding maken of mensen jouw GPS locatie versturen. Ze zijn vooral bedoeld om heel veel lawaai te maken. Zoveel lawaai dat een eventuele aanvaller schrikt en weg zal lopen.
Daarnaast alarmeert het alarm natuurlijk mensen in de buurt die op het geluid af kunnen komen. Persoonlijk denk ik dat de grootste meerwaarde zit in het feit dat een aanvaller schrikt.
Deze alarmsystemen zijn vaak erg klein zodat je ze gemakkelijk bij je kan dragen. Meestal in de vorm van een sleutelhanger, aan je tas of in je broekzak. Zo kan je het alarm snel activeren wanneer dat nodig zou zijn.
Dergelijke alarmen zijn te koop bij bijvoorbeeld Bol, maar let wel goed op welk model je koopt. Er zijn ook modellen die te pas en te onpas uit zichzelf aan gaan en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je wilt niet dat het alarm van 130dB af gaat in je auto of de trein.
Zelf heb ik goede ervaring met het persoonlijk alarm van VDV Commerce (bekijk op Bol.com). Dit alarm is een paar euro duurder dan de goedkoopste optie, maar is vele malen betrouwbaarder. Het alarm gaat niet te pas en te onpas uit zichzelf af. Daarnaast is er een speciaal systeem verwerkt waardoor je het pinnetje van het alarm niet kwijt kan raken, iets wat bij andere modellen vaak gebeurt.
Persoonlijk alarmsysteem met GPS
Een andere optie is om een alarmsysteem bij je te dragen inclusief een GPS systeem. Deze persoonlijke alarmsystemen zijn verbonden aan het mobiele netwerk.
Zelf zou ik de Fysic FXA-100 (bekijk op Bol.com) adviseren. Deze alarmknop is bedoeld voor ouderen, maar ook handig in gebruik voor jongere mensen. Daarnaast is hij goed betaalbaar.
Deze alarmknop zal, wanneer je de SSO knop indrukt, automatisch de eerste persoon in je bellijst bellen. Neemt deze persoon niet op? Dan belt hij naar de volgende in de lijst. Als er wel wordt opgenomen ontstaat er een open verbinding, waarbij je handsfree kan praten met de persoon aan de lijn. Daarnaast stuurt het apparaat een GPS coördinaat naar je contactpersonen zodat deze precies kunnen achterhalen waar je bent.
Het is dus op de markt gebracht voor ouderen, maar ook super geschikt wanneer je je bijvoorbeeld niet veilig voelt op straat. Je stopt simpelweg een pre-paid SIMkaartje in het apparaat, stopt hem in je zak of hangt hem om je nek en klaar ben je.
Het voordeel van dit alarm is dat je gemakkelijk mensen kan bereiken in geval van nood, het nadeel is dat hier geen 130dB alarm functie op zit om je aanvaller af te schrikken. Bedenk dus goed wat voor jou de belangrijkste reden is om een alarm aan te schaffen.
Een persoonlijk alarm voor ouderen en senioren
Een persoonlijk alarm voor ouderen verschilt net weer iets van een persoonlijk alarm voor op straat. Deze alarmsystemen hoeven in de regel geen geluid te maken, maar moeten vrienden of familie waarschuwen in geval van nood.
Het wordt met name door ouderen gebruikt die nog zelfstandig wonen. Het komt helaas geregeld voor dat ouderen vallen en iets breken, en vervolgens niet in staat zijn om bij de telefoon te komen. Voor dit soort situaties is een alarm een ideale oplossing.
De alarmsystemen zijn in grote lijnen onder te verdelen in 3 categorieën, namelijk;
- Losse noodknop voor in broekzak of als ketting
- Mobiele telefoon met noodknop
- Horloge met noodknop
Iedere vorm heeft zo zijn eigen voor en nadelen, ik loop ze even kort met je door.
Losse noodknop voor ouderen
Een losse noodknop is een los apparaat wat geprogrammeerd kan worden. Het heeft een noodknop wat in de meeste gevallen ervoor zorgt dat een vooraf ingesteld nummer gebeld wordt. De Fysic FXA-100 (bekijk op Bol.com) die ik eerder al noemde is hier een mooi voorbeeld van, en wat mij betreft ook een goede aankoop. Het apparaat is betaalbaar, doet wat het moet doen, en kan als ketting gedragen worden.
Het nadeel van een noodknop is dat je het altijd bij je moet hebben. Veel ouderen kiezen ervoor om de noodknop als een ketting te dragen, zodat deze altijd binnen handbereik is.
Mobiele telefoon met noodknop
Een andere optie is om te kiezen voor een mobiele telefoon met noodknop. De zogenaamde ouderen telefoon heeft vaak grote knoppen zodat ze gemakkelijk te gebruiken zijn door ouderen. Ook met verminderd zicht of weinig kracht in de handen zijn deze telefoons goed te gebruiken.
De telefoon kan gebruikt worden zoals iedere andere mobiele telefoon zonder internetverbinding. Daarnaast heeft het toestel een noodknop. De Alecto FM-7950 Senioren mobiele telefoon (bekijk hier bij Bol.com) is een voorbeeld van zo’n telefoon.
Het grote voordeel van dit model is dat hij ook nog een GPS functie heeft. Met één druk op de toets kunnen tot wel 5 nummers gebeld worden. Ook zal de GPS locatie per SMS bericht verzonden worden.
Het voordeel van een mobiele telefoon met noodknop is dat deze overal mee naartoe genomen kan worden en dus niet alleen thuis werkt. Het nadeel echter, is dat veel ouderen de mobiele telefoon thuis niet bij zich dragen. Wanneer met valt kan het dus, net als bij een vaste telefoon, zo zijn dat de telefoon onbereikbaar is.
Dit kan eventueel opgelost worden door de mobiele telefoon met een koortje om de nek te dragen. Vergeet echter niet om de telefoon geregeld op te laden.
Horloge met noodknop
Tot slot is er nog het persoonlijke alarm in de vorm van een horloge met noodknop. Zelf ben ik hier niet zo’n fan van, omdat dit werkt met een app. Je moet dus een app installeren waarmee je de locatie van het horloge kan volgen. Ik zie dit eigenlijk meer als een product wat je aan je kinderen mee zou kunnen geven.
Mocht je hier toch interesse in hebben dan kan je eens kijken naar dit alarmhorloge bij Bol.com.
Wordt een persoonlijk alarm vergoed door de verzekering?
Of jouw persoonlijke alarm vergoed wordt door de verzekering is per situatie anders. Voor ouderen zijn er wel verschillende regelingen. Ook wanneer je bedreigd wordt is een vergoeding in sommige gevallen mogelijk.
Echter zijn de opties die ik in dit artikel heb omschreven allemaal goed betaalbaar. Je betaalt veelal minder dan €100 voor een fatsoenlijk alarm. Daarnaast moet je nog een pre-paid simkaartje van een paar euro aanschaffen.
Zelf zou ik dus kiezen voor de snelle weg en een dergelijk alarm zelf aanschaffen, zeker in het geval wanneer dit bedoeld is omdat je onveilig voelt op straat. Voor ouderen is het uitzoeken van een optie via de verzekering eventueel de moeite waard. Al vindt ik dat hier zelf veel tijd in gaat zitten, terwijl er zo veel goede opties voor een goede prijs beschikbaar zijn.
Laat ik tot slot zeggen dat ik hoop dat je het persoonlijke alarm nooit nodig zal hebben, maar een prettig gevoel is het wel. Succes met de keuze!