Welke brandblusser is het beste voor thuis


De beste brandblusser voor thuis is de schuimblusser. We adviseren deze brandblusser omdat je hiermee de meest voorkomende branden in huis kunt blussen. Voordeel van de schuimblusser is ook dat deze blusser relatief weinig schade achterlaat na het blussen.

Een goed beoordeelde schuimblusser is de Smartwares SB2NL.3 (Bol.com) . Deze schuimblusser wordt geleverd met ophangbeugel, waardoor je deze snel in gebruik kunt nemen. Eveneens goed beoordeeld wordt de Alecto BS-2 (Coolblue.nl). Een schuimblusser waarmee je met gemak kleine tot middelgrote brandjes kunt blussen. Deze blusser wordt eveneens geleverd met ophangbeugel.

Wat zijn de verschillende soorten brandblussers voor thuis

Voordat ik de verschillen tussen de verschillende brandblussers uitleg, is het belangrijk om te weten welke brandklassen er zijn. We onderscheiden namelijk brandklasse A , B en C.

Klasse A zijn vaste stoffen die branden, denk hierbij aan kleding, gordijnen en papier. Meubels, hout en schilderijen horen hier bijvoorbeeld ook bij.

Brandklasse B branden zijn vloeistoffen die vlam kunnen vatten, hierbij kun je het beste denken aan benzine en dieselolie, ook kaarsen vallen onder deze klasse.

Brandklasse C branden bestaan uit gassen die branden, te noemen aardgas en bijvoorbeeld butaan.

Schuimblussers

Wat mij betreft is de schuimblusser de ideale blusser voor thuisgebruik. De schuimblusser kun je eenvoudig bedienen en na het blussen heb je vrijwel geen nevenschade.

De schuimblusser is prima in staat om branden in brandklasse A en B te bestrijden. Brandklasse C zijn branden waarbij er gassen vlamvatten zoals aardgas en propaan, deze stoffen komen in veel huishoudens gelukkig niet veel meer voor. Indien je in jouw huishouden nog wel veel gebruik maakt van gassen en je wilt het zekere voor het onzekere nemen, raad ik aan om naast een schuimblusser ook nog een andere blusser aan te schaffen, waarmee brandklasse C-branden geblust kunnen worden.

De schuimblusser heeft een lange spuitduur en doordat er gekoeld geblust wordt, is de kans dat het vuur opnieuw oplaait ook nog eens gering. Nadeel van een schuimblusser is dat deze niet vriesbestendig is, hang de blusser dan ook ergens op waar de temperatuur niet onder de nul zal komen. Overigens zijn er ook modellen verkrijgbaar die wel vriesbestendig zijn.

Een goed beoordeelde schuimblusser is de Smartwares SB2NL.3 (Bol.com). Deze schuimblusser weegt twee kilogram en is ideaal voor het blussen van kleine en middelgrote branden. Deze schuimblusser is door zijn formaat en gewicht ook ideaal voor in de caravan of op de boot. De bijgeleverde beugel is ideaal om de brandblusser meteen mee op te kunnen hangen.

Eveneens een goed beoordeelde schuimblusser is de Alecto BS-2 (Coolblue.nl) . Eveneens een twee kilo wegende schuimblusser, ideaal voor thuisgebruik. De blusser is handzaam en neemt niet veel ruimte in. Een ideale brandblusser voor thuisgebruik. De blusser wordt geleverd met beugel, waardoor de blusser snel in gebruik kan worden genomen.

Poederblussers

Een poederblusser heeft als voordeel dat deze blusser een grote bluscapaciteit heeft. Je kunt er dus relatief grote branden mee blussen, daarnaast is het voordeel van deze blusser dat je er branden in brandklasse A, B en C mee kunt blussen.

Het nadeel van poederblusser is dat er veel nevenschade op kan treden na het blussen. Het poeder zorgt ervoor dat je na een brand veel schoon moet maken, daarnaast kan er schade optreden aan apparaten en voorwerpen van metaal. Ook kan er kortsluiting ontstaan door het poeder wat in aanraking komt met apparaten.

Wat ik ook als nadeel zie, is dat blussen met een poederblusser je het zicht ontneemt, met name in kleine ruimtes. De poederwolk die ontstaat is aanzienlijk, wat onhandig kan zijn als je bijvoorbeeld een vluchtweg aan het vrijmaken bent.

CO2 blussers

Klasse B branden kun je prima bestrijden met een CO2 blusser. Deze blussers worden ook wel koolzuursneeuwblussers of koolstofdioxideblussers genoemd. Vloeistofbranden binnen klasse B kun je ook het beste bestrijden met dit type blussers omdat er weinig nevenschade optreedt.

Door te blussen met CO2 komt er alleen koud gas vrij, en dus geen schuim of poeder. Hierdoor worden metalen niet beschadigd en kan er ook geen kortsluiting optreden. Dit is een ideale blusser om op te hangen in bijvoorbeeld een ruimte waar zich veel computers of andere apparaten bevinden.

Heb je thuis bijvoorbeeld een zolder met modeltreinen die aangestuurd worden door een centrale computer? Dan zou een CO2 blusser ideaal zijn om die hier op te hangen. Breekt hier onverhoopt een keer brand uit, dan kunt je deze snel blussen zonder dat er al te veel schade ontstaat aan je apparatuur en modeltreinen. 

Nadeel van een CO2 blusser is dat het gas de zuurstof direct verdringt, waardoor dit gevaar op kan leveren voor degene die blust. Een nadeel van blussen met CO2 is ook dat de temperatuur rond het mondstuk extreem koud wordt, namelijk tot wel minus tachtig graden. Als je niet goed uitkijkt tijdens het blussen en je raakt dit mondstuk aan, heb je vrij snel een brandwond.

Meest voorkomende branden in huis

Brand kan op verschillende manieren en op verschillende plekken in je huis ontstaan.  Ik heb de meeste voorkomende brandoorzaken voor je op een rijtje gezet.  

Keukenbranden

De meeste branden ontstaan in de keuken. Eigenlijk is dit niet eens zo gek, want juist in de keuken wordt er het meeste gewerkt met vuur, elektra en apparaten. Tijdens het koken wordt er bijvoorbeeld verhit, gefrituurd en geflambeerd. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van apparaten die risico’s met zich meebrengen. Deze apparaten kunnen kortsluiting veroorzaken waardoor er brand ontstaat. Ook ’s nachts kunnen deze apparaten nog een risico vormen doordat ze per ongeluk aan zijn blijven staan.

Naast dat er brand kan ontstaan in de keuken, kan er ook iets aanbranden waardoor er veel rookontwikkeling ontstaat. Rook kan ook veel schade aanrichten door de roetdeeltjes die overal in gaan zitten, nog los van de vervelende geur die lang blijft hangen.

Branden in schoorstenen

Het heeft altijd wel wat, die pluimpjes rook uit de schoorstenen. ’s Winters kan het best gezellig en behaaglijk zijn een open haard in de huiskamer. Toch is een open haard en dan met name het schoorsteenkanaal een gevaarlijke plek waar gemakkelijk brand uit kan breken. De reden hiervan is dat veel mensen niet periodiek hun schoorsteenkanaal laten vegen waardoor er brandbare materialen in kunnen blijven zitten. Denk hierbij aan vogels die hier met takjes hun nesten bouwen of restanten van eerdere haardvuren die zomaar weer vlam kunnen vatten als je de open haard aansteekt. Door goed en droog loofhout te gebruiken kun je het risico op een brand beperken.

Elektrische apparaten veroorzaken brand

De hoeveelheid elektrische apparaten in huis is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Denk hierbij aan keukenapparatuur zoals mixers en koffiemachines. Ook vinden we veel klusapparaten in bijvoorbeeld een schuurtje of op zolder. Maar denk ook aan wasmachines, drogers en magnetrons. Stuk voor stuk apparaten die brand kunnen veroorzaken doordat ze kortsluiting veroorzaken of per ongeluk ’s nachts aan blijven staan. Naast deze apparaten zijn er natuurlijk ook nog de mobiele telefoons, tablets en computers. Ook deze apparaten kunnen brand veroorzaken, bijvoorbeeld doordat een verouderde oplader kortsluiting veroorzaakt ’s nachts.

Opvallende brandoorzaken

Naast deze brandoorzaken zijn er nog een aantal oorzaken die ik graag onder de aandacht wil brengen. Zo kan er ook brand ontstaan doordat lampen te heet worden, waarna er na verloop van tijd brand kan uitbreken. Dat geldt ook voor sigaretten die niet goed gedoofd worden in bijvoorbeeld een asbak. Brandend as kan in contact komen met bijvoorbeeld een leeg pakje, dat vlam kan vatten en kan zorgen voor een brand.

Klussen in de schuur is ook een aandachtspunt. Bijvoorbeeld door te slijpen of te lassen ontstaan er vonken die gemakkelijk op een brandbare stof terecht kunnen komen. Ook na het klussen vormt dit een gevaar, vonken kunnen overslaan op bijvoorbeeld een doek, wat kan gaan smeulen, dit kan uiteindelijk een grotere brand veroorzaken.

Ook siervuur zoals brandende kaarsen kunnen een gevaar vormen. Als een kaars opgebrand is, kan het kaarsvet onderaan de kaars gaan uitzetten, waardoor dit werkt als een olievlek dat zich bijvoorbeeld op een tafel uit kan spreiden. Opvallende brandoorzaken die aandacht verdienen om ze te voorkomen. 

Waar bewaar je een brandblusser

Brandblussers kun je het beste bewaren op de vluchtroute. Als je meerdere blusapparaten hebt, verspreid deze dan over je woning. Hang brandblussers altijd op de hoogte dat je er bij brand gemakkelijk bij kunt. Er moet zich altijd een brandblusser op maximaal twintig meter loopafstand bevinden. Mijn advies is om een brandblusser altijd op centrale plekken in huis op te hangen. Denk hierbij aan de overloop, op de gang en in trappenhuizen bij appartementencomplexen. Vluchtroutes moeten bij brand altijd goed beschermd worden, deze moet je als eerste brandvrij maken of brandvrij houden.

Let er ook goed op dat je de toegang tot blusapparaten vrijhoudt. Plaats deze dus niet in afgesloten ruimtes of op plekken waar er spullen voor gezet kunnen worden. Een brandblusser moet altijd op een statief staan of in een beugel hangen. De reden hiervoor is dat deze anders gemakkelijk omgestoten kan worden of in de weg gaat staan. Ook moet een brandblussers altijd goed zichtbaar zijn. Hang nooit iets aan of voor de brandblusser.

Houdbaarheid van brandblussers voor thuis

De houdbaarheid verschilt per brandblusser. Op de brandblusser zelf staat duidelijk aangegeven hoelang je deze maximaal kunt bewaren. Als je thuis een brandblusser hebt hangen, heb je geen wettelijke onderhoudsplicht. Natuurlijk wil je er wel op kunnen vertrouwen dat je blusapparaat het goed doet. Laat je blusapparaat dan ook regelmatig controleren door een expert. Zo heb je de rust en zekerheid dat je altijd kunt vertrouwen op een gecontroleerd blusapparaat.

Andere brandpreventie middelen voor thuis

Rookmelder

Tijdens je slaap, ruik je niets. Dat is best gevaarlijk als je ligt te slapen en er breekt ergens in huis brand uit. Een rookmelder in huis ophangen is dan ook zeer verstandig. Ik adviseer er zelfs meerdere in huis op te hangen, zodat iedere brand snel opgemerkt wordt. Je kunt kiezen voor een optische rookmelder of een thermische rookmelder. Een optische rookmelder kan rook waarnemen, als dit gebeurt gaat er een alarm af. Je kunt ook kiezen voor een thermische rookmelder, hierbij gaat het alarm af als er een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Een rookmelder kun je het beste op een centrale plek in huis ophangen, bijvoorbeeld op de overloop of op de gang richting de uitgang.

Blusdeken

Een blusdeken is een handig hulpmiddel als er brand uitbreekt. Zeker als het gaat om kleine branden die je snel zelf kunt blussen. Denk hierbij aan een barbecue die vlamvat, of als er vlam in de pan slaat tijdens het koken. Ook als er bijvoorbeeld een kaars omvalt, kan een blusdeken erg handig zijn. Je kunt met een blusdeken lokaal en snel een brand blussen, zonder dat er veel nevenschade ontstaat.

Een blusdeken bestaat uit materiaal wat vrijwel niet branden kan. Hierdoor wordt direct de zuurstof afgesloten om de brand heen, de brand zal hierdoor snel doven. Een blusdeken is ook handig als je jezelf door een vuurzee wilt loodsen, door jezelf in de deken te wikkelen, bescherm je jezelf tegen de vlammen en wordt de kans kleiner dat je brandwonden oploopt.

Je kunt blusdekens op handige plekken in huis ophangen, zodat je er altijd over kunt beschikken. Strategische plekken zijn bijvoorbeeld de keuken, naast de open haard en in een hoek van de huiskamer. Gebeurt er iets, dan heb je altijd een blusdeken voor de greep en kun je binnen een paar seconden ingrijpen. Is er brand, dan trek je de blusdeken uit de houder en kun je de brand snel doven. Laat de deken wel een tijdje op de brand liggen, zodat deze zeker gedoofd is.

Samenvatting

Een schuimblusser is wat mij betreft de meest geschikte schuimblusser voor thuis. Je kunt er de meest voorkomende branden thuis mee blussen en het blussen zelf veroorzaakt niet veel nevenschade. Een aanrader is de Smartwares SB2NL.3 (Bol.com). Een prima schuimblusser waarmee je kleine en middelgrote branden thuis, prima kunt bestrijden. Dat geldt ook voor de Alecto BS-2 (Coolblue.nl), een uitstekende schuimblusser om thuis branden mee te doven. Beide modellen worden geleverd met een ophangbeugel zodat je de brandblusser direct in gebruik kunt nemen.

Naast een goede schuimblusser doe je er ook goed aan om een brandmelder in je huis op te hangen. Deze melder detecteert rook, handig als je ligt te slapen en je hierdoor rook niet kunt ruiken. Ook zou ik een aantal blusdekens in huis ophangen, hiermee kun je beginnende brandjes snel doven.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content