Zelf een schommel verankeren (vastzetten)


Een schommel is het ideale speelgoed voor in de achtertuin en bied urenlang speelplezier. Wanneer je wat enthousiaster schommelt, is het aan te raden om de schommel te verankeren. Dit voorkomt dat de schommel kan kantelen en zorgt ervoor dat je kinderen veilig kunnen spelen.

Hoe kan je een schommel verankeren?

Een schommel op gras of zand veranker je met grondankers. Plaats deze onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de voet van de schommel en maak vast met een ketting. Een schommel op beton of een terras zet je vast met vlakke grondankers.

Het goed verankeren van een schommel is van groot belang. Alleen met een verankerde schommel kan je je kinderen met een gerust hart buiten laten spelen. Lees daarom vooral verder om exact te leren hoe je een schommel kan verankeren.

Verschillende soorten ondergrond

Er zijn verschillende grondoppervlakken om een schommel te plaatsen. Hierbij kan je denken aan gras, zand, rubberen tegels of grind. Voor de meeste grondoppervlakken geldt dat je het best gebruik kan maken van een grondanker. Er zijn echter ook oppervlaktes (zoals beton en terrastegels) waar dit niet mogelijk is. Ik zou echter niet adviseren om een schommel op een harde ondergrond te plaatsen.

Een schommel verankeren op gras, grind of zand

Bron: Bol.com

De meeste schommels worden in de achtertuin op het gras geplaatst. Veel mensen hebben al gras in de achtertuin, en deze ondergrond is prima geschikt voor een schommel. Bij een valpartij blijft de lichamelijke schade zo beperkt. Het is natuurlijk ook mogelijk om een schommel in grind of zand te plaatsen.

Het verankeren van de schommel is in dat geval vrij eenvoudig:

 • Koop een set van 4 grondankers (link naar Bol.com)
 • Schroef ze onder een hoek van 45 graden t.o.v. de poten van de schommel in de ondergrond
 • Gebruik een ketting, bout, riemen of touw om de poten van de schommel aan de grondankers te bevestigen

Op deze manier gaat de schommel nergens heen! Een schommel is van zichzelf al redelijk stabiel, en heeft dus niet heel veel kracht nodig om op zijn plek te blijven staan. Deze grondankers (Bol.com) zijn sterk genoeg om een gemiddelde schommel op z’n plaats te houden.

Een schommel verankeren op beton of terrastegels

Het verankeren van een schommel op een harde ondergrond, gaat anders dan op een zachte ondergrond. Ik wil echter eerst graag aangeven dat het niet verstandig is om de schommel op een harde ondergrond te plaatsen. Wanneer je kinderen uit de schommel vallen (en dat gaat vroeg of laat een keer gebeuren), kunnen ze zich ernstig bezeren. Ook kunnen ze niet zo gemakkelijk uit de schommel springen, terwijl veel kinderen dit juist leuk vinden.

Moet je de schommel toch op een harde ondergrond plaatsen? Maak dan gebruik van vlakke grondankers.

 • Schaf een set vlakke grondankers aan
 • Plaats de schommel op de gewenste plek
 • Boor gaten voor
 • Bevestig het grondanker middels de bijgeleverde schroeven

Ik heb zelf geen goed voorbeeld van vlakke grondankers kunnen vinden, dus heb geen linkje opgenomen. Dit komt omdat vrijwel niemand een schommel op een harde ondergrond plaatst.

Andere veiligheidsmaatregelen voor de schommel

Naast grondankers zijn er nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden wanneer je een schommel plaatst.

 • Stel de hoogte van de schommel samen met je kinderen af. Zorg dat ze wel bij de grond kunnen, maar voorkom dat de schommel te laag hangt en ze zich kunnen bezeren.
 • Laat voldoende veiligheidszone rondom de schommel. Dit wil zeggen dat de schommel niet recht naast een voetpad staat of iets dergelijks. De veiligheidszonde is afhankelijk van het soort schommel, maar denk aan ongeveer 4 meter voor en 4 meter achter de schommel.
 • Overweeg het gebruik van een veiligheidsmatten. Er bestaan zogenaamde open rubberen tegels. Dit zorgt niet alleen voor meer veiligheid voor je kinderen, maar beschermt ook je graszoden.
 • Controleer periodiek de touwen en haken van de schommel. Zijn de touwen of haken versleten of verroest? Overweeg dan om ze te vervangen.
 • Maak voor jonge kinderen gebruik van een zitje met rugsteun (en eventueel buiksteun).
 • Plaats het anker aan de buitenkant van de poten, om te voorkomen dat je kind op de ankers valt of er achter blijft hangen tijdens het schommelen.

Conclusie: Verankeren is een kleine moeite

We kunnen concluderen dat het verankeren van je schommel een kleine moeite is. Een grondanker kost ongeveer twee tientjes en binnen een half uur heb je ze geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je kinderen veilig kunnen schommelen, zonder dat de schommel los komt. Wat mij betreft een lastige keuze! Veel succes en plezier met de nieuwe schommel!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content