Een schommel is misschien we het leukste speelgoed wat kinderen kunnen krijgen. Ik herinner me nog goed dat ik als kind uren per week zoet was met de schommel in onze tuin.
Maar wanneer je een schommel voor je eigen kinderen wilt plaatsen, wil je natuurlijk wel dat dat veilig is. Daarom geef ik je in dit blogartikel verschillende tips om de schommel veilig te plaatsen. Want spelen willen we allemaal, maar letsel willen we zoveel mogelijk voorkomen!
Tip 1: Schommel verankeren
Naar mate de kinderen groter worden, willen ze natuurlijk ook steeds harder schommelen. Tot ze op een punt komen waarbij ze zo hard schommelen, dat de schommel los kan komen van de grond. Het is daarom aan te bevelen om de schommel te verankeren, zodat deze letterlijk aan de grond genageld staat.
Dit kan je vrij eenvoudig zelf doen door gebruik te maken van een grondanker zoals deze (Bol.com). Je boort de grondankers onder een hoek van 45 graden in de grond, en maakt ze vervolgens vast aan de poten van de schommel. Op deze manier staat de schommel stevig vastgenageld aan de grond, en komt hij niet zomaar meer los.
Het is overigens aan te raden om de grondankers aan de buitenkant van de palen vast te maken. Zo voorkom je dat je kinderen op het grondanker vallen, of er achter blijven hangen tijdens het schommelen.
Tip 2: Rubberen matten beschermen de kinderen en het gras
Een tweede tip is om eventueel gebruik te maken van rubberen matten. Je hebt zogenaamde ringmatten die gemaakt zijn van rubber, en een open structuur hebben. Deze ringmat (Bol.com) wordt veel verkocht op Bol.com
Het doel van de matten is niet alleen om een eventuele val te breken, maar ook om je gazon te beschermen. Zeker recht onder de schommel heeft het gazon veel te verduren. Bij veel schommels zie je dan ook een kale plek in het gras, direct onder de schommel. Deze matten voorkomen dat.
Als je voor wat meer bescherming wilt gaan, kan je kiezen voor rubberen tegels rondom je schommel. Dat is vooral aan te raden als je geen gras of iets dergelijks hebt. Rubberen tegels zijn over het algemeen wel wat duurder.
Tip 3: Plaats de schommel op een zachte ondergrond
Probeer de schommel, wanneer mogelijk, om een zachte ondergrond te plaatsen. De meeste mensen plaatsen een schommel op het gras. Maar ook zand, grind of boomschors is een mooie ondergrond voor een schommel. Dit breekt de val op het moment dat de kinderen van de schommel vallen of springen.
Persoonlijk zou ik nooit een schommel op beton of terrastegels plaatsen. Wanneer je kind ten val zou komen, kan dit nare verwondingen met zich meebrengen. Het komt niet alleen hard aan (kneuzingen of breuken), maar schuurt ook enorm met schaafwonden als gevolg.
Tip 4: Een veilige zone om de schommel heen
Vergeet niet dat een schommel in een relatief veilige zone moet staat. Dit wil zeggen dat je zowel voor als achter de schommel voldoende ruimte over moet hebben. Niet alleen om lekker hard te kunnen schommelen, maar ook om van de schommel af te kunnen springen.
Hoeveel ruimte je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de schommel. Je zou als vuistregel kunnen aannemen dat je zo’n 4 meter aan de voorkant en de achterkant van de schommel vrij moet houden.
Zorg dus dat er geen muren, heggen, takken of voetpaden binnen deze zone aanwezig zijn. Je wilt niet dat er net iemand over het voetpad loopt, op het moment dat je kinderen hard van de schommel af springen.
Tip 5: Hou peuters altijd in de gaten
Blijf altijd zelf aanwezig als kleine kinderen rondom een schommel spelen. Kleine kinderen begrijpen simpelweg nite dat een schommel ook weer terug komt. Ze kunnen daardoor voor of achter de schommel lopen en geraakt worden door andere kinderen.
Zijn de kinderen wat ouder? Maak dan afspraken waar ze wel en niet mogen lopen om te voorkomen dat ze geraakt worden. Je zou zelfs een lijn kunnen trekken en af kunnen spreken dat de kinderen niet voorbij de lijn komen op het moment dat er geschommeld wordt.
Tip 6: Schaf een schommel met keurmerk aan
Schommels worden getest op verschillende veiligheidsaspecten. Aan een schommel voor in de tuin worden uiteraard minder strenge eisen gesteld dan aan een schommel in een openbare speeltuin.
Voor een schommel in je eigen tuin is het belangrijk dat deze voldoet aan de NEN-EN 71-8 norm. Deze Europese norm is speciaal opgericht voor schommels, glijbanen en andere speeltoestelen rondom het huis, voor kinderen onder de 14 jaar.
Tip 7: Zelf bouwen? Vergis je niet in de krachten!
Naast het kopen van een schommel, is het voor de handige klusser ook mogelijk om zelf een schommel te bouwen. Mijn tip hierbij is om je niet te verkijken op de krachten die vrij komen bij het schommelen. Het klinkt wellicht niet zo ingewikkeld (en dat hoeft het ook niet te zijn), maar bij het schommelen kunnen enorme krachten vrij komen.
Ga je zelf een schommel maken? Dan zou ik je aanraden om gebruik te maken van een bouwtekening. Let ook goed op het materiaalgebruik. De schommel zal jarenlang in weer en wind buiten staan. Zorg dus voor beslag wat niet snel roest, en touw wat niet te veel lijdt onder de Nederlandse weersomstandigheden.
Tot slot; let it be
Tot slot wil ik meegeven dat je de veiligheid ook los moet kunnen laten. Heb je een stevige schommel met voldoende ruimte die verankerd is aan de grond? Dan heb je er alles aan gedaan om het zo veilig mogelijk te houden.
Honderd procent veiligheid kan niemand je geven, en als je dat probeert te bereiken is de fun er al snel af. Ik heb vroeger ook wel eens een smakker van de schommel gemaakt en heb daarbij een melktand verloren. Daar heb ik van geleerd om wat voorzichtiger te zijn, en verder heb ik er niets aan over gehouden. Niet té druk maken dus!