9 Meest voorkomende Inbraakmethodes in Nederland


Inbraak is in Nederland helaas orde van de dag. Volgens installatiebedrijven en het CBS wordt er ongeveer iedere 10 minuten wel ergens ingebroken. Jaarlijkst gaat het om grofweg 50.000 inbraken.

Maar wat zijn de meest voorkomende inbraakmethodes? En wat kan je er tegen doen? In dit artikel bespreek ik de 7 meest voorkomende inbraakmethodes met je.

Ik leg uit wat deze methodes inhouden én hoe je jezelf hier tegen kunt wapenen. Het aantal inbraken zal echt niet zomaar afnemen, maar door jezelf te beschermen tegen inbraak kan je er wel voor zorgen dat een inbreker niet bij jou, maar bij iemand anders binnen komt.

#1 – Kerntrekmethode

De kerntrekmethode is de afgelopen jaren erg populair onder inbrekers. Deze methode wordt ook wel de Roemeense methode genoemd. De inbreker schroeft een schroef in de cilinder van jouw slot, om vervolgens met een speciaal apparaat de gehele cilinder te breken en uit het slot te trekken.

Vervolgens kan de inbreker de deur eenvoudig met een universele sleutel openen. Deze methode wordt steeds meer gebruikt omdat het erg snel en geluidloos is. Inbrekers kunnen zo dus gemakkelijk, snel en geluidloos naar binnen.

Hieronder vind je een video waarin je duidelijk kan zien hoe kernstrekken in zijn werk gaat. In deze video zie je hoe een slotenmaker in 50 seconde (!) het slot open breekt en de deur opent.

Gelukkig valt er wel iets te doen tegen deze kerntrek methode. Er bestaat speciaal deurbeslag wat kerntrekken bemoeilijkt. In dit beslag is een metalen plaatje met sleuf vóór de cilinder geplaatst. Doordat dit plaatje kan draaien, is het moeilijker om een schroef in de cilinder te schroeven.

Het is in sommige gevallen ook mogelijk om later nog de zogenaamde kerntrekbeveiliging te installeren op een bestaand slot. Deurbeslag inclusief kerntrekbeveiliging is voor een paar tientjes te koop en het overwegen absoluut waard. Vooral voor de deuren waar je geen gebruik maakt van een knip/nachtslot.

Bekijk deurbeslag met kerntrekbeveiliging hier (Bol.com).

#2 – Openbreken van openslaande deur

Het openbreken van openslaande deuren is helaas ook een veel voorkomende inbraakmethode. Sterker nog, ik heb het zelf aan de lijve ondervonden. Ook bij ons thuis is ingebroken door de dubbele openslaande deuren op te breken.

Terrasdeuren of tuindeuren zijn simpelweg een zwakke plek in de beveiliging van je huis. Helaas hebben veel huizen ook geen inbraakbeveiliging op deze deuren zitten, waardoor het nog gemakkelijker wordt voor een potentiële inbreker.

Het beveiligen van dubbele openslaande deuren is wat lastiger zelf te doen. Dit kan met deurnaalden en/of anti inbraakstrips. Persoonlijk vind ik dit een klusje om uit te besteden.

Wanneer je schuifdeuren hebt, kan je dit wel deels zelf beveiligen. Dit kan bijvoorbeeld door een fysieke Secubar te plaatsen. Meer daarover in dit aparte artikel over het beveiligen van een schuifpui.

#3 – Bulgaarse methode

Een andere veel voorkomende methode van inbraak is de Bulgaarse methode. Gelukkig is het modernere deurbeslag hier beter tegenopgewassen, maar wanneer je in een oudere woning woont is het absoluut aan te raden om hier eens naar te kijken.

Bij de Bulgaarse methode wordt de afdekplaak van het slot simpelweg weg gebogen, waardoor de cilinder uitsteekt. Vervolgens kan de inbreker met een griptang de cilinder vastpakken en deze met wat wrikken af breken.

Wanneer de cilinder verwijderd is kan de deur eenvoudig geopend worden. Deze inbraakmethode heeft wat weg van het kerntrekken.

Modern deurbeslag (veiligheidsbeslag) kan vanuit de binnekant van de deur vastgeschroefd worden. De afdekplaat kan vervolgens moeilijker verwijderd worden, daardoor de cilinder niet uitsteekt en dus ook niet afgebroken kan worden.

Wanneer je in een oudere woning zonder veiligheidsbeslag woont is het absoluut aan te raden om het deurbeslag te updaten. Onderstaande video toont aan dat men met de Bulgaarse methode zéér snel binnen is.

Wanneer je het deurbeslag dan toch vervangt, zou ik persoonlijk kiezen voor een versie inclusief kerntrekbeveiliging. Dit deurbeslag van Nefem (Bol.com) zou een goede optie kunnen zijn. Zo ben je voor een paar tientjes gewapend tegen kerntrekken én de Bulgaarse methode. Als je een beetje handig bent kan je dit prima zelf installeren.

#4 – Deur of raam openbreken

Dit is wellicht de meest voor de hand liggende methode van inbraak. Het openbreken van een deur of raam. Wist je dat inbrekers zelfs met een grote schroevendraaier eenvoudig kleine raampjes kunnen openbreken?

Vooral de kleine oude raampjes zijn vaak voorzien van hele simpele sloten die gemakkelijk verbogen worden wanneer men een grote schroevendraaier of koevoet gebruikt.

Gebruik voor deuren en ramen bij voorkeur een knip/nachtslot inclusief drukknop of sleutel. Zorg dat dit voorzien is van SKG keuring zodat je weet dat het voldoet aan de eisen.

Daarnaast kan het helpen om anti inbraak strips te monteren. Dit is vrij eenvoudig zelf te doen en zorgt ervoor dat een inbreker geen kovoet of schroevendraaier tussen de deur/raam en het kozijn kan steken.

Overigens komt het ook nog wel eens voor dat inbrekers het glas ingooien om toegang te verschaffen via een deur of raam. Zeker in buitengebieden waar er geen buren zijn die gealarmeerd kunnen worden door glasgerinkel.

Overweeg dus sowieso een alarminstallatie met bewegingssensoren en/of glasbreuksensor. Een glasbreuksensor is overigens ook apart te koop, voorbeelden van zo’n sensor kan je hier vinden (Bol.com).

#5 – Flipperen

Met flipperen bedoel ik niet het spelen op een flipperkast. Nee flipperen is ook een inbraakmethode. Inbrekers kunnen met een stuk plastic je deur op deze manier gemakkelijk open krijgen.

Het gaat dan om een deur zonder deurklink (voordeur) die niet op slot is gedraaid. Wanneer je jouw voordeur niet op slot draait kan je er vanuit gaan dat iedere inbreker binnen enkele seconden binnen kan zijn.

Draai de deur dus altijd in het slot. Ook als je de hond gaat uitlaten of ’s nachts gaan slapen. Het lijkt overbodig, maar dat is het absoluut niet! In de nacht adviseer ik je overigens om de deur niet met een sleutel op slot te draaien, maar met een nachtslot te sluiten. Zo kan je de woning nog altijd gemakkelijk zonder sleutel verlaten in geval van brand.

Een aanvullende maatregel is het plaatsen van anti inbraak strips. Deze strips zijn vrij eenvoudig zelf te installeren en voorkomen het flipperen én openbreken van de deur.

Wat ik zelf ook nog wel een geniale oplossing vindt is deze anti-flipper tool. Een heel simpel klein plaatje van nog geen twintig euro wat ervoor zorgt dat men niet meer kan flipperen. Het nadeel is alleen dat het niet helpt tegen het openbreken van de deur met een kovoet e.d.

Anti-inbraak strips

#6 – Hengelen

Ken je nog de touwtjes die vroeger via de brievenbus uit de voordeur hingen? Zo konden de kinderen gemakkelijk zonder sleutel naar binnen.

Helaas is er ook een inbraakmethode die hier op lijkt, het zogenaamde hengelen. Inbrekers steken een ijzerdraad naar binnen via de brievenbus en trekken vervolgens met dit ijzerdraad de deurklink naar beneden.

Dit is alleen van toepassing als je een brievenbus (of een kattenluik) in de voordeur hebt. In dat geval kan je ervoor kiezen om een speciale afschermer voor brievenbussen te installeren.

Voor de nacht geldt ook hier weer dat je gebruik kan maken van een nachtslot/knip. Zorg er dan wel voor dat het een nachtslot met een drukknop is, want anders kan ook het nachtslot gehengeld worden.

#7 – Lockpicking

Lockpicking is iets wat je waarschijnlijk alleen uit de films kent, maar het komt in de dagelijkse praktijk ook gewoon voor.

Met een lock picking setje kan vrijwel iedereen een deur zonder sleutel openen. Je moet er wel wat voor oefenen, maar het kan. Gelukkig is het een methode die veel tijd kost, een inbreker is dus niet zomaar binnen enkele seconden binnen met zo’n setje.

Zorg voor goede cilinders in je sloten die moeilijker te picken zijn. Hang eventueel een lamp met bewegingsmelder bij je deuren zodat een inbreker in het licht staat, daar houden ze niet van.

#8 – Insluiping

Je zou hem bijna vergeten, maar insluiping blijft ook een belangrijke vorm van inbraak. Een insluiping is een inbraak waarbij de inbreker niets hoeft open te breken.

Dit komt geregeld voor, er zijn zelfs inbrekers die zogenoemde ‘gelegenheids dieven’ worden genoemd. Als ze een raam open zien staan bij een huis waar niemand thuis is slaan ze toe.

Zorg er dus voor dat je altijd alle ramen en deuren sluit wanneer je niet thuis bent. Wanneer je toch een raam open wilt laten staan kan je gebruik maken van een barrierestang (Bol.com) om op die manier de toegang moeilijker te maken. Dit zal in ieder geval de gelegenheidsdieven weerhouden om binnen te komen.

#9 – Babbeltruc

Deze laatste methode van inbraak is net even wat anders dan de rest, het is namelijk een inbraak waarbij je altijd thuis bent.

Een babbeltruc is een inbreker die zich voordoet als iemand anders. Bijvoorbeeld een medewerker van de woningbouw, de energieleverancier of de thuiszorg. Dit soort babbeltrucs komt met name bij ouderen voor.

Zorg ervoor dat je de ouderen om je heen goed informeert en duidelijk maakt dat ze niet zomaar voor iedereen de deur open moeten doen. Het is in en in triest dat er figuren rond lopen die op die manier sierraden en dergelijke afhandig maken, maar het is een feit dat het gebeurt.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Conclusie

We kunnen concluderen dat er heel wat inbraak methodes zijn. Met het juiste hang- en sluitwerk kom je al een heel eind. Denk aan goed deurbeslag met kerntrekbeveilging, anti-inbraak strips en eventueel een barrierestang.

Helemaal voorkomen dat iemand inbreekt kan eigenlijk niet, maar je kan het een inbreker wel moeilijk maken. Op die manier kiezen ze hopelijk voor een andere plaats om in te breken.

Ik hoop dat mijn tips je hebben geholpen en wens je veel prettig en veilig woonplezier!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content