Beste Alarmsysteem zonder Abonnement


In mijn zoektocht naar een goed alarmsysteem voor thuis, kwam ik er al snel achter dat veel aanbieders werken met abonnementen. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel het vast zitten aan onzinnige abonnementen. Gelukkig heb ik een mooi alarmsysteem kunnen vinden zonder abonnementskosten. Ik heb het alarm nu een jaar in gebruik en ben nog steeds zeer tevreden.

In dit artikel neem ik jullie mee in mijn zoektocht naar een alarmsysteem zonder abonnement, vertel ik je meer over mijn favoriet, en geef ik je twee alternatieven.

Geen zin om het hele artikel te lezen? Mijn keuze is gevallen op het Eufy Alarmsysteem met camera (Coolblue) omdat dit systeem betaalbaar is, geen maandelijkse kosten heeft, en geheel draadloos te bedienen is.

Bedieningspaneel van het Eufy Alarmsysteem

Waar moet het alarmsysteem voor mij aan voldoen?

Toen ik op zoek ging naar een goed alarmsysteem, had ik enkele eisen waar het alarmsysteem aan moest voldoen. Ik heb op basis van deze eisen gefilterd welke systemen in aanmerking zouden komen.

Het systeem moet draadloos te installeren zijn

Allereerst wil ik een systeem dat draadloos te installeren is. Dat is niet alleen veiliger (geen doorgeknipte stroomkabels), maar in mijn geval ook handig omdat ik in een huur woning woon. De installatie van het alarmsysteem moet dus ’tijdelijk’ zijn.

Dat wil zeggen dat ik het alarmsysteem ook weer eenvoudig weg kan halen wanneer ik dat wil. Sterker nog, het zou handig zijn als ik het alarmsysteem gewoon mee kon nemen naar een nieuwe woning. Zo hoef ik niet iedere keer dat ik verhuis weer opnieuw een alarmsysteem aan te schaffen.

Vereiste is wel dat de batterijen lang mee gaan. Ik heb geen zin om iedere maand de batterijen te vervangen. Ik ken mezelf, en weet dat ik dat ga uitstellen waardoor het systeem vervolgens niet optimaal functioneert.

Bediening vanaf smartphone

Ik wil bij een alarm melding op mijn telefoon zien wat er gaande is. Een alarmsysteem dat enkel lokaal geluid maakt is niet voldoende. Ik woon in een appartementencomplex waar veel mensen de buren niet kennen, een luid alarm zal denk ik meer mensen irriteren dan dat men waakzaam is.

Daarom vind ik het belangrijk dat ik op mijn telefoon een melding krijg als het alarm af gaat. Bijvoorbeeld met een melding over welke zone alarm geeft, op welk tijdstip, en een optie om het alarm vanaf je telefoon weer uit te schakelen.

Niet te gevoelig (of in te stellen)

Omdat ik aan een drukke weg woon en er ook mensen over de gallerij van het appartementencomplex lopen, wil ik het liefst een systeem waarvan de gevoeligheid in te schakelen is. Ik wil niet dat het systeem keer op keer vals alarm geeft omdat er mensen voor de ramen langs lopen.

Verschillende sensoren

Tot slot wil ik graag gebruik maken van verschillende sensoren. Denk bijvoorbeeld aan deur- en raam sensoren, en een bewegingssensor. Een camera was voor mij optioneel. Geen absolute must, maar wel handig om te kunnen zien of het om een vals alarm of een reële inbraak gaat.

Waarom een alarm zonder abonnement

Zoals ik al aangaf heb ik een hekel aan onnodige abonnementen. Een alarmsysteem met abonnement schaal ik daar onder. Natuurlijk zijn er abonnementen die niet onnodig zijn. Denk aan een beveiligingsbedrijf met meldkamer die zelf ter plaatse komt als het systeem alarm slaat. Dit is echter iets wat je bij veel grote villa’s ziet, niet een oplossing voor een eenvoudig rijtjeshuis of appartement.

Abonnementen zoals Ring zijn in mijn ogen echt onnodige kosten. Het enige wat ze je bieden is een cloud oplossing, waardoor je videobeelden live kan bekijken en in de cloud kan opslaan. In werkelijkheid is het in mijn ogen gewoon een excuus om je maandelijks te laten betalen. Daarom zocht ik naar een oplossing waarbij ik ook beelden terug kon kijken en live mee kon kijken, zonder dat ik daar maandelijkse kosten voor betaal.


Beste alarm zonder abonnement: Eufy Alarmsysteem

Ik heb dagen lang gekeken naar verschillende oplossingen. Ik heb video’s bekeken, reviews gelezen en apps gedownload om erachter te komen welk alarmsysteem het best bij mijn eisen past.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor het Eufy 5-Delige Alarmsysteem (Coolblue). Dit alarmsysteem voldeed aan al mijn eisen, is betaalbaar, en heeft geen maandelijkse betalingen. Ik zal even kort ingaan op mijn eisen, en vervolgens een korte review van dit systeem geven.

 • Draadloze installatie: De eerste eis was draadloze installatie. Dat is bij dit alarmsysteem absoluut het geval. Alle sensoren zijn voorzien van bijgeleverde batterijen die tot 3 jaar mee gaan. Het bedieningspaneel is met USB op te laden en gaat maanden mee zonder op te laden. Ik kocht ook een extra camera, die ook maanden op accu mee gaat en via USB op te laden is.
 • Bediening vanaf smartphone: Het systeem wordt geleverd inclusief instructies voor de Eufy app. Deze app kan je eenvoudig op je smartphone installeren en vanuit de app is alles in te stellen en te monitoren. Je kan precies zien welke sensor wel signaal geeft, automatische meldingen instellen als de deuren of ramen te lang open staan, en het alarm in- of uitschakelen vanaf je mobiele telefoon. Ook de camera’s zijn vanuit de applicatie te bekijken.
 • Gevoeligheid in te stellen: De gevoeligheid van de bewegingssensor en de camera met bewegingssensor is in te stellen. Dit wil in de praktijk zeggen dat je beweging op een meter of 6 kan waarnemen, maar er ook voor kan kiezen dat enkel beweging op 2 meter wordt waargenomen. Daarnaast kan je er bij de camera voor kiezen om enkel waarnemingen van personen in te stellen. De camera reageert dan niet op voorbij waaiende bladeren of dat soort zaken.
 • Verschillende sensoren: De 5-delige uitvoering van het Eufy alarmsysteem wordt geleverd met twee raam- en deursensoren, en één bewegingsensor. Je kan dit eventueel uitbreiden door losse sensoren bij te bestellen.
 • Geen abonnement: Tot slot één van de belangrijkste eisen. Het is een alarmsysteem zonder abonnement! Alles werkt middels een homebase die je in je huis plaatst. Ook de camerabeelden worden op deze homebase lokaal opgeslagen. Je hebt dus geen cloud abonnement nodig. Overigens bied Eufy wel cloud opslag aan. Het voordeel hiervan is dat je ook beelden hebt als de homebase gestolen zou worden.
De bewegingssensor is relatief klein en ziet er in mijn ogen beter uit dan de concurrentie.

Voordelen van het Eufy alarmsysteem zonder abonnement

Dit systeem heeft in mijn ogen enkele voordelen t.o.v. vergelijkbare alarmsystemen in dezelfde prijsklasse.

Allereerst is het alarmsysteem eenvoudig te installeren zonder kabels of boren. Je plakt de sensoren en het bedieningspaneel eenvoudig met de bijgeleverde stickers vast aan het kozijn of de muur. Ze zitten goed vast en er is wel wat werk nodig om ze los te krijgen, maar als je gaat verhuizen kan het systeem dus mee. Alle sensoren zitten bij mij thuis al meer dan een jaar muurvast middels de bijgeleverde stickers.

Een ander voordeel vind ik het design van het gehele systeem. In vind de bewegingssensor bijvoorbeeld vele malen minder storend dan bij andere systemen. Het is een kleine bewegingsmelder die er niet zo goedkoop uit ziet. De raam- en deursensoren zien er ook mooi afgewerkt uit, maar ze hadden in mijn ogen wel een maatje kleiner gemogen. Grootste reden van het formaat is echter de ruimte voor de batterij, wat eigenlijk wel weer een voordeel is.

Een ander voordeel vind ik dat je meerdere systemen in één app kan bedienen. In mijn geval wil dat zeggen dat ik zowel een alarmsysteem voor thuis heb, als een systeem voor kantoor. Ik kan alles vanuit één applicatie bedienen en desgewenst zelf combineren.

Nadelen van het Eufy alarmsysteem zonder abonnement

Ondanks dat ik zeer tevreden ben met dit systeem, zijn er natuurlijk ook altijd nadelen te vinden. Ik ben drie punten tegen gekomen die ik minder vind als we kijken naar dit systeem.

Allereerst is het systeem kwetsbaar door de homebase. Het systeem valt of staat met de bereikbaarheid van de homebase. Ook de camerabeelden worden op de homebase opgeslagen. Als men de stekker uit de homebase trekt, heb je geen verbinding meer met je sensoren en/of via de applicatie. Daarnaast zou de homebase gestolen kunnen worden, waardoor je ook de camerabeelden kwijt bent. Het is dus belangrijk om de homebase achter slot en grendel te plaatsen.

Daarnaast vind ik het akoestische alarm van dit systeem wat tegenvallen. Het geluid komt eveneens uit de homebase, terwijl je eigenlijk juist wilt dat de homebase bij inbraak niet gevonden wordt. Het volume van het alarm is ook niet geweldig. Het is luid, maar niet zo luid dat je buren het in huis zouden kunnen horen.

Je kan wel een regel instellen, waarin je aangeeft dat het alarm van de camera af moet gaan als de homebase alarm slaat. Het alarm op de camera is luider en hangt waarschijnlijk buiten. Dit is dus een mooie aanvulling op het standaard alarm. Het systeem zou in mijn ogen echter helemaal af zijn als er ook een buitensirene meegeleverd zou worden.

Tot slot vind ik het een nadeel dat je systeem afhankelijk is van WiFi en stroom. Bij een WiFi storing is het systeem niet via de app bereikbaar, en bij stroomuitval werkt het systeem helemaal niet meer. Er zijn wel alarmsystemen verkrijgbaar met extra accu en SIM-kaart aansluiting, maar deze systemen voldeden weer niet aan mijn andere eisen. Je kan dit eventueel ondervangen door gebruik te maken van een USP (noodstroom), maar daar zitten weer extra kosten aan verbonden.

Camera toevoegen aan het alarmsysteem

Standaard verkoopt Eufy alarmsystemen zonder camera, of camerasystemen zonder alarmsysteem. Zelf heb ik ervoor gekozen om deze twee met elkaar te combineren. Dat wil zeggen dat ik het alarmsysteem gekocht heb, en daar een losse camera bij gekocht heb.

Je kan er ook voor kiezen om zowel een alarmsysteem als een camerasysteem aan te schaffen, maar je ontvangt dan twee homebases terwijl je er maar één nodig hebt. In mijn geval was het dus voordeliger om de camera er los bij te kopen.

Ik kocht de Eufy 2c camera bij Cooblue om mijn systeem op die manier compleet te maken.

Je kan de camera dus ook eenvoudig via de app koppelen aan de rest van het alarmsysteem. Je krijgt in de app niet alleen meldingen over eventuele activiteiten thuis, maar kan ook live meekijken op de camera. Persoonlijk vind ik dat vooral handig voor het geval dat het alarm af gaat en ik niet thuis ben. Ik kan zo live meekijken wat er gaande is om in te schatten of het om een vals alarm of een inbraak gaat. Bij een reële inbraak kan ik vervolgens zelf de politie inschakelen.

Overigens heeft mijn alarmsysteem nog nooit een vals alarm gegeven, en is er gelukkig ook nog nooit ingebroken. Het gebeurt een enkele keer dat we zelf vergeten dat het alarm aan staat, en we het alarm niet op tijd uitschakelen waardoor deze geactiveerd wordt. Een alarm terwijl we niet thuis waren is dus nog nooit voorgekomen.

Je kan het systeem uitbreiden met een beveiligingscamera

Tot zover mijn ervaringen met het alarmsysteem zonder abonnement van Eufy. Ik heb ook een aparte uitgebreide review geschreven. Deze vind je hier: Review van het Eufy beveiligingssysteem inclusief camera


3 Alternatieve alarmsystemen zonder abonnement

In mijn zoektocht naar een geschikt alarmsysteem heb ik natuurlijk tal van alarmsystemen bekeken. De Eufy is er uiteindelijk voor mij als beste uit gekomen, maar ik wil je toch nog even drie alternatieven geven voor het geval je in jouw situatie liever niet voor de Eufy gaat.

#4 Somfy Home – Alarmsysteem zonder abonnement

Een tweede alternatief is het Somfy Home Alarmsysteem (Bol.com). Ook dit systeem is eenvoudig te installeren, komt met verschillende sensoren en is te koppelen aan je smartphone.

Daarnaast wordt het systeem met twee afstandsbedieningen geleverd. Deze kan je als sleutelhanger aan je sleutels hanger, waardoor je het systeem eenvoudig kan in- of uitschakelen wanneer je vertrekt of thuis komt.

Het pakket heeft echter geen bedieningspaneel waarmee het systeem te bedienen is. Dat is op zich geen ramp, maar ik vind het wel prettig dat ik het alarm ook gewoon via een bedieningspaneel kan uitschakelen wanneer ik thuis kom. Zeker wanneer mijn telefoon leeg is en ik de afstandsbediening niet constant wil meeslepen.

Voordelen Somfy Home Alarm

 • Voldoet aan alle eisen
 • Inclusief 2 afstandsbedieningen die automatisch herkent worden bij thuiskomst
 • Kan alarm slaan voordat de deur geforceerd is

Nadelen Somfy Home Alarm

 • De duurste van de 4 alarmsystemen
 • Geen bedieningspaneel
 • Altijd afstandsbediening mee slepen

#3 Gigaset Smart Home – Alarmsysteem zonder abonnement

Het laatste alternatief is het Gigaset Smart Home Alarmssysteem (Bol.com). Ook dit systeem is eenvoudig draadloos te installeren, en is via een applicatie op je mobiele telefoon te monitoren. Daarnaast wordt dit systeem geleverd inclusief een indoor beveiligingscamera.

Standaard wordt het systeem met een basisstation, bewegingsmelder, camera en raam- of deursensor geleverd. Geen bedieningspaneel en slechts één raam- of deursensor dus. Het systeem is echter eenvoudig uit te breiden met losse sensoren.

Het pakket is wat minder volledig dan de andere systemen, maar ook wat minder prijzig dan de andere twee alternatieven.

Voordelen Gigaset Smart Home Alarmsysteem

 • Voldoet aan alle eisen
 • Gemakkelijk uit te breiden
 • Goede prijs

Nadelen Gigaset Smart Home Alarmsysteem

 • Geen bedieningspaneel
 • Slechts één raam- of deursensor

#2 ELRO AS90S – Alarmsysteem zonder abonnement

Een goed alternatief is de ELRO AS90S (Bol.com). Dit alarmsysteem van ELRO is een alles-in-één systeem om je huis mee te beveiligen. Het pakket bestaat uit een basis unit, controlepaneel, bewegeingsmelder, 3 raam- en deurcontacten en één afstandsbediening. Het systeem is heel eenvoudig zelf te plaatsen en kan eventueel uitgebreid worden met extra sensoren.

Het systeem is middels een applicatie aan je telefoon te koppelen, waardoor je melding krijgt op het moment dat het alarm iets detecteert.

Het grote voordeel van dit systeem is dat het voorzien is van een back-up accu en een GSM module. Zo is het systeem ook actief tijdens stroomuitval of het wegvallen van het WiFi netwerk.

Al met al een heel geschikt alarmsysteem. Het is echter een heel stuk duurder dan het systeem van Eufy. Voor de prijs van een ELRO systeem kan je twee Eufy systemen kopen. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor het Eufy systeem.

Voordelen ELRO AS90S

 • Voldoet aan alle eisen
 • Heeft daarnaast een back-up accu en GSM module

Nadelen ELRO AS90S

 • Is bijna twee keer zo duur als het systeem van Eufy

#1 Eufy by Anker – Alarmsysteem zonder abonnement

Tot slot het Eufy by Anker Alarmsysteem (Bol.com). Dit is natuurlijk geen alternatief en hoort hier eigenlijk niet thuis, maar de ervaring leert mij dat veel lezers alleen naar de lijstjes kijken en niet het hele artikel lezen. Daarom benoem ik het Eufy Alarmsysteem hier nogmaals, omdat dit voor mij absoluut de beste keuze was.

Het systeem is eenvoudig draadloos te installeren, in mijn ogen fraaier dan de alternatieven, en komt met een bedieningspaneel. Ik heb het systeem nu een jaar in gebruik en het werkt nog altijd vlekkeloos!

Uitbreiding met een camera is optioneel, daar zitten uiteraard extra kosten aan verbonden. De kwaliteit van de camera is echter zeer goed, voor een schappelijke prijs. Tot slot is dit alarmsysteem ook nog eens het goedkoopst van alle vier de opties.

Voordelen Eufy Alarmsysteem

 • Voldoet aan alle eisen
 • Goedkoopste optie
 • Bewezen kwaliteit

Nadelen Eufy Alarmsysteem

 • Geen back-up bij stroomuitval en onbereikbaar bij uitval van WiFi

Veel gestelde vragen

Tot slot beantwoord ik nog enkele veel gestelde vragen over het Eufy Alarmsysteem. Hopelijk neemt dit je laatste vragen weg.

Kan je de Eufy camera zonder abonnement gebruiken?

Ja, de Eufy camera’s zijn zonder abonnement te gebruiken. De beelden worden in de homebase opgeslagen en je hebt dus geen cloud abonnement nodig. Een cloud abonnement is wel mogelijk, maar niet noodzakelijk.

Is het Eufy systeem geheel draadloos?

Het Eufy alarmsysteem is geheel draadloos te installeren, met uitzondering van de homebase. De homebase sluit je aan via het stopcontact, het bedieningspaneel heeft een accu welke je kan opladen middels USB, en de sensoren zijn voorzien van batterijen.

Kunnen verschillende mensen toegang krijgen tot het alarmsysteem?

Je kan verschillende telefoons koppelen aan één alarmsysteem. Daarnaast is het mogelijk om verschillende personen een eigen PIN code voor het alarmsysteem te geven. Zo kan je precies zien welke persoon het alarmsysteem heeft ingeschakeld of uitgeschakeld.

Is het Eufy alarmsysteem gekoppeld aan de politie meldkamer?

Nee, het systeem is niet gekoppeld aan een meldkamer. Het slaat lokaal alarm middels een akoestisch alarm, en stuurt je een pushbericht op je telefoon. Je zal eventueel zelf de politie moeten inschakelen.

Is het Eufy alarmsysteem geschikt als je huisdieren hebt?

Je kan het systeem ook gebruiken wanneer je huisdieren hebt. Bij de installatie vraagt het systeem of je huisdieren hebt, en geef je instructies hoe je de sensoren moet plaatsen en instellingen moet wijzigen om vals alarm te voorkomen.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content