Een kluis verankeren met vloerverwarming


Ben je in het bezit van een kluis, of wil je een kluis aanschaffen, maar is je huis voorzien van vloerverwarming? Dan vraag je je wellicht af hoe je de kluis het best kan verankeren. In dit artikel leg ik je uit hoe je een kluis kan verankeren in een huis met vloerverwarming.

Als je vloer voorzien is van vloerverwarming kan je een kluis het beste verankeren aan de muur. Wanneer dit niet mogelijk is, kan de kluis ook verankerd worden middels verlijming. De plaatsing is dan wel definitief en je kan de kluis later niet verplaatsen.

Waarom je meestal niet in aan de vloer kan verankeren met vloerverwarming

Wanneer je huis voorzien is van vloerverwarming, kan je meestal geen kluis verankeren aan de vloer. Dit is enkel mogelijk als je exact weet waar de vloerverwarming ligt, en als er voldoende ruimte vrij is om de ankers te plaatsen.

In de praktijk komt verankering in een vloer met vloerverwarming eigenlijk nooit voor, enkel wanneer er bij de aanleg van de vloerverwarming al rekening met het plaatsen van een kluis is gehouden.

Het is daarom in de meeste gevallen beter om de kluis te verankeren aan de muur, of om gebruik te maken van verlijming.

Kluis aan de muur verankeren

De meeste inbraakwerende kluizen zijn voorzien van gaten aan de achterzijde van de kluis, om deze aan de wand te verankeren. Brandwerende kluizen hebben vaak geen gaten in de wanden, omdat dit de brandwerendheid zou kunnen verminderen.

Wanneer je kluis ook aan de want verankerd kan worden, is dit meestal de beste keuze. Je kan dit doen door gebruik te maken van mechanische ankers, chemische ankers, of pluggen.

Verankering door middel van mechanische ankers (keilbouten) is door een beetje doe-het-zelver redelijk eenvoudig zelf te doen.

Ook verankering middels pluggen is relatief eenvoudig. Deze methode van verankering is echter minder betrouwbaar omdat de treksterkte beduidend minder is dan bij een mechanische of chemische verankering.

Chemische verankering vraagt om wat meer kennis. Ook dit is eventueel zelf uit te voeren, maar wordt door veel mensen aan de professional overgelaten. Chemische verankering heeft de hoogste treksterkte en is om die reden ook het meest betrouwbaar en veilig.

De kluis verlijmen

Wanneer je kluis geen gaten in de wanden heeft (brandwerende kluizen bijvoorbeeld) of wanneer je de kluis niet aan de wand wilt verankeren, kan je eventueel gebruik maken van verlijming.

Met verlijming bedoelen we het vastlijmen van de kluis aan de vloer en/of wand. Je kan hiervoor het best gebruik maken van MS polymeerkit.

Het voordeel is dat het verlijmen met kit redelijk eenvoudig is, en je dit zelf kunt uitvoeren. Je hoeft geen gaten te boren en je hoeft geen rekening te houden met leidingen.

Het nadeel is echter dat verankering middels verlijming zeer definitief is. Als de kluis op z’n plek zit, komt hij daar in principe nooit meer vanaf. Als je de kluis in de toekomst zou willen verplaatsen of mee zou willen nemen met een verhuizing, moet je de kluis zelf los gaan bikken. Bij verankering middels mechanische of chemische ankers kan je de kluis simpelweg los schroeven middels de moeren aan de binnenkant van de kluis.

Hou rekening met de ondergrond

Ga je de kluis vastzetten middels verlijming op de grond? Hou dan rekening met de ondergrond. Je gaat de kluis immers op de vloer plakken, die op zijn beurt weer bovenop de vloerverwarming ligt.

Bedenk dus goed dat je in principe nooit meer onder de kluis kunt komen. Als je de kluis in de toekomst los zou willen breken, is de kans op beschadiging van de ondergelegen vloerverwarming erg groot.

Daarnaast is niet iedere ondergrond even ‘veilig’. Het heeft niet zo veel zin om je kluis aan een houten vloer te verlijmen, omdat een houten vloer relatief eenvoudig los te breken is. Doe dit dus alleen wanneer je een stevige vloer hebt die op zijn beurt ook weer goed vast zit aan de betonnen ondergrond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stenen vloer die middels cement of lijm vast zit aan de betonnen ondergrond.

Overweeg om de kluis ergens anders te plaatsen

Tot slot wil ik je nog als tip meegeven om ook eens over andere plekken in huis te denken. Is het wel nodig om de kluis op vloerverwarming te plaatsen? Wellicht kan je de kluis in de garage of op zolder plaatsen, mits daar geen vloerverwarming aanwezig is.

Lees ook: Wat is de beste plaats voor een kluis in huis?

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content