Een rookmelder op zolder ophangen


Rookmelders kunnen van levensbelang zijn. Hoe sneller jij een brand in je woning ontdekt, hoe meer tijd je hebt om je huis veilig te ontvluchten. Hoe hoger je een rookmelder hangt, hoe beter dit is zou je zeggen. Dit omdat rook stijgt. Wanneer jouw woning over een zolder beschikt, is het dus raadzaam om een rookmelder op zolder op te hangen.

In dit blogartikel vertel ik meer over het gebruik van een rookmelder op zolder, over waarom een rookmelder op zolder belangrijk is en over het plaatsen van een rookmelder op zolder.

Hang een rookmelder op zolder 90 centimeter onder het hoogste punt, en op minimaal 1,5 meter afstand van verlichting of andere elektrische apparaten. Door luchtstroming komt de rook niet in de nok van het dak, hang de rookmelder dus nooit in de nok van je woning.

Om deze reden is een rookmelder op zolder zo belangrijk

Veel mensen hebben op hun zolder een wasdroger of de cv-installatie staan. Zeker in apparaten als deze, is het mogelijk dat er brand ontstaat. Dit is dan ook meteen de reden waarom een rookmelder op zolder zo belangrijk is.

Wanneer de zolder van jouw woning een bepaalde functie heeft, ben je vanaf juli 2022 verplicht om in de vluchtweg van deze zolder een rookmelder te plaatsen. Meestal is de vluchtweg de gang naar de trap. Daarnaast is het nooit verkeerd om ook een rookmelder in de zolderkamer zelf te plaatsen.

Waar moet je een rookmelder op een zolder met een schuin dak hangen?

Een rookmelder op zolder is dus belangrijk op het moment dat jouw zolder voor een bepaald doeleinde wordt gebruikt. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de manier waarop je de rookmelder het beste kunt monteren,  dit zodat de rookmelder optimaal functioneert.

Veel zolders van woningen beschikken over schuine daken. Wanneer dit ook bij jou het geval is, is het belangrijk dat je weet hoe je de rookmelder het beste op je zolder kunt hangen. Het is namelijk belangrijk dat je de rookmelder op een afstand van 90 cm vanaf het hoogst gemeten punt vanaf het plafond ophangt.  

Wanneer je de rookmelder op een afstand van minder dan 90 cm vanaf het hoogste punt vanaf het plafond ophangt, bestaat er een kans dat de rookmelder niet op tijd z’n werking doet. Dit omdat de rook, de sensor die in de rookmelder zit, niet op tijd bereikt. Dit als gevolg van de stilstaande lucht in de nok van het plafond.

Ook is het belangrijk dat je een rookmelder nooit te dicht in de buurt van de lampen hangt. Wanneer je de rookmelder binnen 1,5 m van een lamp hangt, kunnen de elektrische impulsen die van de lamp afkomen, de werking van de rookmelder negatief beïnvloeden. Tevens kan een decoratieve lamp er voor zorgen dat de rook de rookmelder niet kan bereiken. Ook moet je een rookmelder niet binnen 1 m van een dimmer of bedrading plaatsen. Sommige dimmers of bedradingen kunnen namelijk een storing in de rookmelder veroorzaken.

Tevens is het belangrijk dat je de rookmelder niet in de buurt van een ventilator of ventilatieopening plaatst. Op veel zolders zit namelijk zo’n ventilatieopening voor bijvoorbeeld de centrale verwarming of de badkamer.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de rookmelder op je zolder niet boven de cv-installatie hangt. Dit omdat een rookmelder niet per definitie de hoeveelheid rook meld, maar de kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder kan dus al alarm slaan wanneer er veel waterdam in de lucht hangt. Dit kan zowel direct boven de cv-installatie als een ventilatieopening voor de cv-installatie of de badkamer zijn.

De beste rookmelders voor op zolder

Google Nest Protect
De beste rookmelder voor op zolder is de Google Nest Protect (Bol.com). Deze wordt geleverd met drie rookmelders zodat je er niet alleen op de zolder kunt hangen, maar ook in de gang voor de zolder en eentje in het trapgat. Deze rookmelder slaat niet alleen alarm wanneer er rook gedetecteerd wordt, maar ook wanneer er te veel koolmonoxide (CO2) in de ruimte zit.

Smartwares FSM-12210
Een andere goede rookmelder is de Smartwares FSM-12210 (Coolblue.nl). Deze rookmelder wordt geleverd in een set van vijf. Door deze rookmelder aan te schaffen beschik je meteen over voldoende rookmelders voor je gehele bovenverdieping. Je zolder is namelijk niet de enige plaats in je woning waar een rookmelder van belang is. Deze rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar, waardoor je voorlopig niet op zoek hoeft naar een andere rookmelder.

Elro FV4310 Combimelder
Een andere goede rookmelder is de Elro FV4310 Combimelder (Coolblue.nl). Deze rookmelder is een rookmelder die niet alleen brand detecteert, maar ook de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht meet. Wanneer je deze rookmelder aanschaft, wordt je niet alleen gewaarschuwd in geval van brand, maar voorkom je ook een koolmonoxidevergiftiging. De combimelder heeft een ingebouwde batterij met een levensduur van 10 jaar. De geïntegreerde batterij indicator gaat branden op het moment dat de batterij bijna leeg is.

Hoeveel rookmelders moet je ophangen?

In een appartement is het raadzaam om minimaal één rookmelder op te hangen. Voor grotere woningen is het belangrijk dat je tenminste één rookmelder op iedere verdieping ophangt. Wanneer je jouw woning optimaal wilt beveiligen tegen brand, is het raadzaam om in elke kamer een rookmelder een te hangen behalve in de badkamer.

Een rookmelder in de badkamer kan namelijk valse signalen afgeven. Dit omdat door de warme dampen die vrij komen tijdens het douchen, de rookmelder al af kan gaan. Dit geldt overigens ook voor de keuken. Voor deze ruimtes kun je indien je dit wenst beter een hittemelder aanschaffen.

Wanneer je specifiek op zoek bent naar het aantal rookmelders wat je op zolder op moet hangen, is het raadzaam om er één op de zolder zelf te hangen, en één op de gang of overloop van de zolder. Daarnaast is het raadzaam om ook altijd een rookmelder te hangen op de overloop van de eerste verdieping van je woning.

De beste plaats voor een rookmelder is op een centrale plaats op de vluchtroute.

Samenvatting

Een rookmelder op zolder ophangen is ontzettend belangrijk. Dit omdat een zolder vaak voor diverse doeleinden gebruikt wordt. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van de zolder als slaapkamer(s) of voor het stallen en gebruiken van elektrische apparatuur zoals een wasdroger of cv-installatie.

Het is belangrijk dat je de rookmelders zo hoog mogelijk ophangt omdat rook stijgt. Wanneer jouw zolder een schuin dank heeft,  is het belangrijk dat je rekening houdt met de montageregels voor het ophangen van een rookmelder op zolders met een schuin dak.

Er zijn verschillende soorten rookmelders die je op kunt hangen op je zolder. Een slimme rookmelder die ook de hoeveelheid koolmonoxide (CO2) meet is de Google Nest Protect, verkrijgbaar bij Bol.com. Dit is een slimme rookmelder met veel verschillende digitale mogelijkheden. Deze rookmelder vertelt je door middel van een heldere stem wat er precies aan de hand is en waar. Zo vertelt deze rookmelder of er sprake is van rook of van koolmonoxide. Hierdoor weet je dus precies wat je moet doen. Deze rookmelder kun je gemakkelijk uitzetten vanaf je telefoon en stuurt zelfs berichten naar je mobiel op het moment dat je niet thuis bent.

Wanneer jij nog geen rookmelder op je zolder hebt hangen, is het dus raadzaam om dit alsnog te doen.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content