Wanneer de temperaturen stijgen, springt menig Nederlander ook weer in een zwembadje in de tuin. Maar hoe doe je dat als je geen tuin hebt, en het moet doen met je balkon? Kan je veilig een zwembad op zetten op je balkon? Dat vertel ik je graag!
Onderschat het gewicht niet!
Een van de grootste problemen als het aankomt op het plaatsen van een zwembad op het balkon, is het gewicht. Afhankelijk van het bouwjaar van jouw balkon, heeft het balkon een specifieke maximale belasting. Dit wil zeggen dat het balkon een bepaalde hoeveelheid gewicht kan houden.
Wat de maximale gewichten voor jouw balkon zijn, kan je terugvinden in de constructieberekeningen van het gebouw. Deze berekeningen zijn echter vaak niet in te zien wanneer je bijvoorbeeld een woning huurt.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het nagaan van de exacte maximale belasting van jouw balkon. Wel kan ik als vuistregel meegeven dat balkons vaak zo’n 150 tot 200 kg/m2 aan belasting aankunnen. Dat wil dus zeggen dat er per vierkante meter zo’n 150 tot 200 kilogram gewicht gedragen kan worden.
Wat weegt een zwembad
De snelle rekenaars onder ons zien al snel dat menig zwembad daar boven komt. Een vierkante meter (1m x 1m) bedekken met 30 centimeter water, komt al snel uit op een gewicht van 300 kilogram op één vierkante meter. Tel daar vervolgens je eigen gewicht bij op, en je zal zien dat het gewicht snel te veel gaat worden.
Laten we als voorbeeld dit zwembadje van Bestway nemen. Dit is een zwembad wat je in menig Nederlandse tuin terug kan vinden. Simpel en goedkoop. Het zwembad heeft een buitenmaat van 262 x 175 centimeter en is daarmee ongeveer 4,5 m2 groot. Er kan 778 liter in het zwembad. Wanneer we het zwembad volledig vullen, komen we uit op een belasting van 171 kilogram per vierkante meter. Daar komt het gewicht van de personen nog bij. Dit zorgt in veel gevallen dus voor een overbelasting van het balkon, met levensgevaarlijke gevolgen.
Een zwembadje op het balkon van een huurwoning
Hoe zit het eigenlijk met een zwembad op het balkon van je huurwoning? Ook daarvoor geldt natuurlijk het bovenstaande. Zorg dat je het balkon niet overbelast. In sommige gevallen staat het maximum toelaatbare gewicht voor het balkon in je huurovereenkomst. Dat is erg gemakkelijk als je niet weet welk gewicht je balkon aankan.
Daarnaast zal je moeten nagaan of er aanvullende regels in je contract of algemene voorwaarden hebt staan. Vaak mag je buren niet hinderen, met bijvoorbeeld overmatig geschreeuw of naar beneden vallend water.
Conclusie: Is een zwembad op een balkon een goed idee?
Mijn persoonlijke conclusie is dat het niet verstandig is om een zwembad op een balkon te plaatsen. Met enkele tientallen centimeters water kom je al snel uit boven het maximum draaggewicht van het balkon. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Wil je toch per se afkoelen in je eigen zwembad? Zet hem dan in het gras als je een gemeenschappelijke tuin hebt. Op je eigen balkon kan je het zwembad ook opzetten, maar vul hem dan met slechts enkele centimeters water om ervoor te zorgen dat het geheel niet te zwaar wordt.
Veel waterplezier!