Is Dubai veilig voor vrouwen?


Dubai is een populaire vakantiebestemming in het Midden-Oosten. Veel landen rondom Dubai zijn niet erg veilig voor vrouwen, maar hoe zit dat met Dubai zelf? In dit artikel vertel ik je meer over de veiligheid van vrouwen in Dubai.

Dubai is een relatief veilige vakantiebestemming, ook voor vrouwen. Er is nauwelijks criminaliteit en Dubai richt zich enorm op toerisme. Zorg wel dat je op de hoogte bent van de plaatselijke wetten om hoge straffen te voorkomen.

Dubai is dus een stuk liberaler dan buurlanden. Een land zoals Saudië-Arabië zou ik absoluut afraden voor de vrouwelijke reiziger.

In dit artikel neem ik je kort mee in de veiligheid voor vrouwen in Dubai. Daarnaast schreef ik een uitgebreider artikel over de veiligheid in Dubai over het algemeen, dat kan je hier terug lezen.

Veiligheid in Dubai: Mijn persoonlijke ervaring

Ik ben zelf enkele jaren geleden in Dubai geweest en kan dus vanuit eigen ervaring schrijven. Ik ben wel een man en was met een mannelijke vriend op reis.

Ik heb mij de gehele vakantie enorm veilig gevoeld in Dubai. Bij aankomst is het wel even wennen dat men Arabisch spreekt en in witte gewaden loopt, maar dit went enorm snel. Overigens worden vrouwen bij de grenscontrole door vrouwelijke grenswachten gecontroleerd.

Reisadvies voor Dubai

Over het algemeen heeft Dubai een positief reisadvies vanuit het Ministerie van Buitenlandse zaken. De risico’s zijn niet specifiek voor vrouwen. Er is een verhoogde kans op terroristische aanslagen in grote groepen. Je kan het laatste reisadvies altijd terug vinden op de website van de Rijksoverheid.

Verder dien je weg te blijven van de eilanden Abu Musa en Tunb ten noorden voor Dubai. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Iran zijn het oneens wie eigenaar van deze eilanden is. Dit geldt dus zowel voor mannen als voor vrouwen.

In de metro kan (optioneel) je als vrouw gebruik maken van een aparte wagon

Veiligheid op straat voor vrouwen

Over het algemeen kan je als vrouw gewoon veilig over straat in Dubai. Houd wel rekening met de normen en waarden van het land zelf, en kleed je niet te schaars. Het is not-done (voor zowel vrouwen als mannen) om in badkleding rond te lopen buiten de stranden en zwembaden. Daarnaast wordt van vrouwen verwacht dat ze hun lichaam enigszins bedekken.

Mijn persoonlijke ervaring is dat je geen zeer korte rok/broek zou moeten dragen, en je schouders, buik en decolleté moet bedekken. Je hoeft dus echt niet helemaal bedekt over straat, maar loop ook niet in een kort broekje met een krap topje.

Het advies is om de volgende lichaamsdelen te bedekken:

 • Schouders
 • Buik
 • Bovenbenen t/m de knieën
 • Decolleté

Het openbaar vervoer is goed geregeld voor vrouwen en kinderen. De metro heeft een apart deel dat enkel bedoeld is voor vrouwen en kinderen. Zo hoef je dus niet tussen de mannen te staan. Dit is optioneel en geen verplichting, je mag ook gewoon in een ander deel van de metro gaan zitten. Toch is een aparte vrouwen wagen wel prettig, zeker als het erg druk is in de metro.

Sheikh Zayed moskee in Abu Dhabi

Kleding bij een bezoek aan de Sheikh Zayed moskee in Abu Dhabi

Ben je van plan een bezoek te brengen aan de Sheikh Zayed moskee in Abu Dhabi? Hou er dan rekening mee dat er vrij strenge kledingvoorschriften zijn. Voor iedereen geldt dat je van je polsen tot aan je enkels bedekt moet zijn (zowel mannen als vrouwen). Daarnaast dienen vrouwen een hoofddoek te dragen.

Je kan je hierop voorbereiden door de juiste kleding mee te nemen. Neem bijvoorbeeld een grote sjaal mee die je als hoofddoek kan gebruiken. Zorg ook dat je sokken bij je hebt, want schoenen zijn niet toegestaan. Als je geen eigen geschikte kleding hebt, kan je deze eventueel ter plaatse lenen.

Let hier op tijdens je bezoek aan Dubai

Tijdens je reis naar Dubai zijn er een aantal zaken om op te letten. Dit is voor zowel mannen als vrouwen van toepassing.

 • Ben niet aangeschoten of dronken in het openbaar. Drink het liefst helemaal geen alcohol.
 • Autorijden met alcohol op is not done in de VAE. Neem dus niet dat ene glaasje wat je in Nederland misschien wel zou nemen. Er geldt een zero tolerance beleid.
 • Kom niet in aanraking met drugs. Zelfs een klein beetje kruimels van softdrugs kan resulteren in een gevangenisstraf.
 • Neem geen medicijnen met opiaten mee. Dit wordt in de VAE als drugs gezien. Men maakt geen onderscheid in soft- of harddrugs.
 • Kom in je badkleding niet buiten het zwembad of het strand.
 • Voorkom elke vorm van naaktheid zoals topless zonnen of het dragen van doorschijnende kleding welke intieme lichaamsdelen onthuld.
 • Neem geen pornografisch of naakt materiaal mee. Dit geldt voor zowel papier als voor digitaal.

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je ‘beter niet’ kan doen. Deze lees je in het uitgebreide artikel over de veiligheid in Dubai.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content