Is Dubai veilig voor een onbezorgde vakantie?


Ben je op zoek naar een mooie vakantiebestemming en staat Dubai op je lijstje? Dan vraag je je wellicht af of Dubai veilig is voor een vakantie. In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Dubai is een relatief veilige vakantiebestemming waar je van een onbezorgde vakantie kan genieten. Er is nauwelijks criminaliteit en de bewoners leven voor een deel van het toerisme. Zorg wel dat je op de hoogte bent van de plaatselijke wetten om hoge straffen te voorkomen.

Ondanks dat Dubai in het Midden-Oosten ligt, is het land een stuk liberaler dan andere landen in deze regio. Ook voor vrouwen is het veilig om naar Dubai te reizen.

In dit artikel vertel ik je meer over de veiligheid in Dubai, en de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je naar Dubai afreist.

Mijn persoonlijke ervaring in Dubai

Enkele jaren geleden maakte ik zelf de reis naar Dubai, ik schrijf dit artikel dan ook vanuit persoonlijke ervaring

Ik voelde me de gehele vakantie in Dubai uiterst veilig. Bij aankomst moest ik even wennen aan de mannen in witte gewaden en de mix van verschillende soorten mensen met allerlei afkomsten.

De tweede dag werd mijn gevoel van veiligheid bevestigd bij een tankstation. Een bewoner van Dubai kwam in zijn grote dure SUV aanrijden en stapte uit terwijl de motor van zijn auto bleef lopen. Hij liet het portier van de auto open staan en liep naar het tankstation om een flesje drinken te kopen. De lokale bewoners voelen zich dus zo veilig, dat ze hun dure auto’s gewoon onbeheerd achterlaten.

Ook is het overal erg schoon op straat, en word je niet zomaar aangesproken of lastig gevallen. Dit geeft een veilig gevoel.

Wel raad ik je aan om je aan te passen aan de normen en waarden die er gelden. Wil je bakken op het strand? Ga dan naar Marina Beach waar het oké is om in zwembroek of bikini rond te lopen. Drink geen alcohol en spuug geen kauwgom uit op straat.

Ben van Benveiliger

Reisadvies voor Dubai

Over het algemeen heeft Dubai een positief reisadvies vanuit het Ministerie van Buitenlandse zaken. Wel geeft men aan dat je rekening moet houden met de verhoogde kans op terroristische aanslagen.

Dubai is onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dubai is één van de Emiraten die samen het land vormen. Bekijk voor het laatste reisadvies dan ook het advies voor de VAE op de website van de Rijksoverheid.

Verder geeft de Rijksoverheid aan dat er onrust is rondom de eilanden Abu Musa en Tunb. Zowel de VAE als Iran eisen deze eilanden op. Reis niet naar deze eilanden en kom er ook niet in de buurt. Iran zou dit kunnen aanmerken als spionage. De gemiddelde toerist heeft hier echter niets mee te maken en komt niet in de buurt van deze eilanden.

Daarnaast heeft de Rijksoverheid het advies om grote groepen mensen en evenementen te mijden in verband met de kans op terroristische aanslagen. Zelf heb ik niets van grote groepen gemerkt, al zou je de Dubai Mall (winkelcentrum) wel als een mensenmassa kunnen omschrijven.

Criminaliteit in Dubai

Zoals ik al aangaf in mijn quote met persoonlijke ervaringen, is er vrijwel geen criminaliteit in Dubai.

Ongeveer 10-15% van de inwoners van Dubai zijn oorspronkelijke inwoners. De overige 85% bestaat uit Expats. Er komen vooral mensen uit India, Pakistan, Bangladesh en de Filipijnen in Dubai wonen. Overigens niet altijd onder de beste omstandigheden, vele van hen werken in zeer zware omstandigheden in de bouw.

Deze demografie verklaard deels waarom er zo weinig criminaliteit is in Dubai. Ben je een oorspronkelijke inwoner van het land? Dan heb je het goed. Er is voldoende geld en deze bevolkingsgroep leeft niet in armoede. De expats wagen zich ook niet aan criminaliteit. Wordt je gepakt, dan stuurt de VAE je direct terug naar het land van herkomst. De meeste expats zijn blij dat ze de kans hebben om in de VAE te werken, en wagen zich dus niet aan criminaliteit.

Do’s and don’ts van Dubai

Ga je naar Dubai? Hou dan rekening met deze do’s and don’ts

Doe dit absoluut niet in Dubai

De onderstaande zaken moet je kosten wat kost voorkome in Dubai. Dit zijn de absolute don’ts.

  • Autorijden met alcohol op. Er is absoluut geen discussie mogelijk, alcohol en verkeer gaan niet samen en al helemaal niet in Dubai. Drink dus ook niet dat ene biertje wat je in Nederland nog mag drinken om onder de grens te blijven.
  • Aangeschoten (of dronken) in het openbaar zijn.
  • Drug invoeren, bezitten, verhandelen, kopen of gebruiken. Kortom, kom gewoon niet in aanraking met drugs! Het maakt niet uit wat voor soort drugs dit zijn, Dubai kent geen onderscheid in hard- of softdrugs. Er staan hoge straffen op. Wanneer je betrapt wordt met wat kruimels softdrugs kan je al de gevangenis in vliegen.
  • Medicijnen met opiaten meenemen. Opiaten worden in Dubai namelijk als drugs aangemerkt. Denk bijvoorbeeld aan morfine of codeïne. Deze medicijnen worden in Dubai dus als drugs gezien.
  • In je badkleding rondlopen buiten het zwembad of het strand.
  • Elke vorm van naaktheid, waaronder topless zonnen of doorschijnende kleding die intime delen van het lichaam laten zien.
  • Meenemen van pornografisch (of naakheid) op beeldmateriaal. Dit geldt zowel voor papier als voor digitale media.

Dit kan je beter niet doen

De onderstaande punten kan je ook beter voorkomen, maar wegen iets minder zwaar als het voorgaande lijstje.

  • Alcohol drinken buiten je hotel. Wanneer er iets mocht gebeuren terwijl je onder invloed van alcohol bent, kan dit vervelende gevolgen hebben. Je hoeft hiervoor niet dronken te zijn. Persoonlijk heb ik tijdens mijn vakantie geen alchol gedronken.
  • Te hard rijden. Op de snelwegen in Dubai staan enorm veel snelheidsmeters. Het stikt van de Ferarri’s en Lamborghini’s, maar hard rijden doen ze absouut niet.
  • Het rondlopen met onbedenkte knieën, schouders of buik. Dit geldt voor vrouwen overigens wat zwaarder dan voor mannen. Persoonlijk heb ik wel (net als vele anderen) in een korte broek rondgelopen. Veel openbare plekken hebben duidelijke kledingvoorschriften, maar niet iedere toerist houdt zich daar altijd aan.
  • Andere mensen op het strand filmen of fotograferen. Wanneer je een foto maakt van een mooi gebouw of het uitzicht zal je niet zo snel in de problemen raken, maar zoom niet in op individuen met ontblote lichaamsdelen.
  • In het openbaar eten of drinken tijdens de Ramadan. Ik zou persoonlijk sowieso niet tijdens de Ramadan naar Dubai gaan, je loopt dan toch wel tegen wat meer beperkingen aan.

Doe dit vooral wel tijdens je bezoek aan Dubai

Tot slot nog enkele tips die je mogelijk helpen veilig te blijven tijdens je bezoek aan Dubai

  • Het kan zeer warm worden in Dubai. Drink voldoende water en neem ook flesjes water mee gedurende de dag.
  • Bezoek ook het oude Dubai in het Noord-Oosten. Het voelt er iets minder veilig dan in het moderne Dubai, maar het is er wel gewoon veilig en je waant je in een compleet andere stad.
  • Neem naast je zomerkleding ook wat bedekkende kleding met lange broekspijpen en lange mouwen mee. Dit heb je bijvoorbeeld nodig als je een moskee wilt bezoeken.
  • De metro in Dubai is het vervoersmiddel van mijn voorkeur. Het is veilig, maar kan wel erg druk worden. Kies in drukke periodes voor de Gold Class, waar het wat minder druk is dan de gewone cabines. Reis je met enkel vrouwen? Dan kan je gebruik maken van de cabines voor vrouwen en kinderen.

Is er veel politie in Dubai?

Het viel me op dat er in Dubai niet enorm veel politie op de been heeft. Tegelijkertijd is dat eigenlijk ook wel weer logisch, want er is nu eenmaal weinig criminaliteit.

Je ziet wel eens foto’s en video’s van politie in dure sportauto’s. Dit is voornamelijk bedoeld voor promotie van Dubai, deze agenten hebben vooral een ceremoniële functie. Het zijn overigens wel echt politieagenten, maar ze gaan niet actief op zoek naar criminaliteit.

Mijn conclusie na 1,5 week in Dubai was dat de politie zich met name bezig houdt met het handhaven van de verkeersregels.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content