Kan je een rookmelder op een (keuken) kast leggen?


Rookmelders redden levens, daar kunnen we het met z’n alle wel over eens zijn. Maar rookmelders zijn niet altijd even mooi en soms ook lastig te monteren.

Daarom vragen veel mensen zich ook af of het mogelijk is om rookmelders bovenop een keukenkast te leggen.

Rookmelder op een kast leggen?

Een rookmelder is minder effectief wanneer deze op een kast ligt. Hang rookmelders altijd op aan het plafond. Warme lucht stijgt op en er zal bij brand dus een rooklaag tegen het plafond ontstaan.

Wat is de beste plaats voor een rookmelder

Zoals ik hierboven al zei is het plafond de beste plaats voor een rookmelder. Doordat warme lucht opstijgt zal de rook een laag tegen het plafond creëeren.

Het is aan te raden om in iedergeval op iedere verdieping minimaal één rookmelder te hangen. Beter is het om in iedere ruimte die afgesloten kan worden met een deur, een aparte rookmelder te hangen.

Zorg er in ieder geval voor dat brand op de vluchtroute op tijd gemeld wordt door de rookmelders. Vaak zie je dan ook dat rookmelders in de hal hangen, voor de deur van de slaapkamer.

Maar een (keuken) kast kan toch ook hoog zijn?

Een rookmelder boven op een (keuken)kast zal ongetwijfeld uiteindelijk wel alarm slaan, maar hij zal in veel gevallen minder effectief werken.

De rookmelder ligt namelijk een stuk onder het plafond en het zal even duren voordat de gehele ruimte tussen het plafond en de rookmelder gevuld is met rook. Dit zijn cruciale seconden of minuten in geval van een echte brand.

Wist je trouwens dat het ook mogelijk is om rookmelders op te hangen zonder te boren? Er zijn modellen beschikbaar die je simpelweg aan het plafond kan vastplakken.

Let hierbij wel op dat je materiaal gebruikt wat hiervoor bedoelt is. Je wilt voorkomen dat je huis-tuin-en-keuken tape gebruikt die in geval van brand weg smelt, waardoor je rookmelder op de grond valt.

Rookmelder in de keuken?

Een rookmelder in de keuken is niet zo’n verstandig idee, en ook in de badkamer kan je beter geen rookmelder ophangen.

Rookmelders meten namelijk niet per definitie rook, maar kleine deeltjes in de lucht. Daardoor kan een rookmelder ook alarm slaan wanneer er veel waterdamp in de lucht hangt. Het gevolg is dat de rookmelder om de haverklap alarm slaat wanneer je staat te koken of douchen.

In keukens en badkamers kan je beter kiezen voor een hittemelder dan een rookmelder. Ook wanneer je jouw garage gebruikt voor het stallen van voertuigen met een verbrandingsmotor is een hittemelder een betere optie.

Hou altijd toezicht op vuur in de keuken

Veel branden ontstaan in de keuken. Mijn tip zou dan ook zijn om het vuur in de keuken ooit onbeheerd achter te laten. Een pan die omvalt of vergeten wordt kan voor serieuze problemen zorgen.

De uitspraak “pannetje op het vuur” is maar al te bekend bij de brandweer. Helaas gebeurt het nog vaak dat mensen beginnen met koken, even weg lopen, en vervolgens vergeten dat het vuur aan staat.

Als ze vervolgens even buiten de deur zijn voor een korte boodschap kan er eenvoudig brand ontstaan. Je kan dit voorkomen door nóóit het vuur aan te laten staan wanneer je de keuken verlaat.

Hang een rookmelder ook niet boven een kast

Het kan wellicht aanlokkelijk zijn om de rookmelder boven een kast te hangen. Zo hangt hij namelijk lekker uit het zicht.

De rook zal bij een brand echter minder snel tussen een hoge kast en het plafond komen. Het heeft allemaal te maken met luchtstromen. Zorg er daarom voor dat je een rookmelder altijd 30 centimeter van alle hoeken en kasten hangt.

Kortom; rondom de rookmelder moet een vrije ruimte van minimaal 30 centimeter zijn om ervoor te zorgen dat hij zo effectief mogelijk zijn werk kan doen.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content