Vluchtladder voor een balkon, een goed idee?


Wanneer er brand uitbreekt is het belangrijk dat je door middel van een veilige vluchtroute kunt ontsnappen uit je woning of appartement. Er zijn speciale vluchtladders verkrijgbaar waarmee je op een veilige manier vanaf je balkon kunt ontsnappen.

Vaak zijn balkons aanwezig bij appartementen, vandaar dat dit blogartikel met name gericht is op vluchtladders voor balkons bij appartementen. Heb je geen balkon? Overweeg dan een vluchtladder voor je dakraam of dakkapel (zie deze pagina).

In dit blogartikel vertel ik je meer over het gebruik van een vluchtladder voor op een balkon, en over of een vluchtladder op een balkon een goed idee is.

Wat is een vluchtladder?

Een vluchtladder is een brandladder die bestaat uit een vast geheel of een brandladder die op een compacte manier is opgevouwen. In geval van nood kun je zo’n vluchtladder uit het raam of over de balkonrand hangen zodat je op een veilige manier de brand kunt ontvluchten.

Vluchtladders zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal zodat deze gemakkelijk te gebruiken zijn. Vluchtladders zijn verkrijgbaar in lengtes die variëren van 4 tot 20 meter.

Vluchtladder voor een balkon, een goed idee?

Een vluchtladder voor op je balkon is naar mijn mening een goed idee. Dit omdat het belangrijk is dat je op een veilige manier je appartement kunt ontvluchten op het moment dat er brand is ontstaan in je appartement.

Het is belangrijk om te kiezen voor een vluchtladder die aan je balkon gehaakt kan worden. Dit aangezien veel vluchtladders bedoeld zijn voor ramen. Tevens moet je er rekening mee houden dat de vluchtladder lang genoeg is om veilig de grond te kunnen bereiken.

Voor een balkon op de eerste of de tweede etage is deze vluchtladder van 10 meter (Bol) waarschijnlijk lang genoeg. Wanneer je een vluchtladder nodig hebt voor een balkon op de vijfde of zesde etage, zou ik kiezen voor deze vluchtladder van 20 meter (Bol) zodat je vluchtladder zeker lang genoeg is om veilig de grond te kunnen bereiken.

Is een vluchtladder ook geschikt voor een balkon?

Ieder jaar zijn er weer slachtoffers te betreuren bij woningbranden. Ieder jaar opnieuw gaat het om tientallen slachtoffers.

Ook in je appartement kan brand uitbreken, waardoor het niet mogelijk is om op een veilige manier de centrale vluchtladder te gebruiken. In ieder appartementencomplex moeten immers centrale vluchtladders beschikbaar zijn. Om deze reden is het raadzaam om een eigen vluchtladder aan te schaffen op het moment dat je in een appartement woont. Wanneer er brand uitbreekt telt namelijk iedere seconde.

Niet iedere vluchtladder is geschikt voor een balkon. Dit omdat niet iedere vluchtladder beschikt over brede bevestigingshaken. Dit komt omdat veel vluchtladders ontworpen zijn voor een raam. Echter zijn deze vluchtladders wel verkrijgbaar zodat er zeker een geschikte vluchtladder voor jouw balkon te vinden is.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Zoals ik al eerder schreef is niet iedere vluchtladder per definitie geschikt voor een balkon. Veel vluchtladders zijn namelijk ontworpen voor gebruik in een raam. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met de bevestigingswijze van de vluchtladder.

Op een balkon is vaak een balustrade aanwezig waar je de vluchtladder aan moet kunnen bevestigen. Om deze reden is het belangrijk dat de bevestigingshaken van de vluchtladder groot genoeg zijn. Een balustrade is namelijk vaak dikker dan een raamkozijn.

Daarnaast is het belangrijk is het belangrijk dat de vluchtladder weerbestendig is. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat het droog is buiten op het moment dat je vluchtladder nodig hebt. Omdat regen gladheid kan veroorzaken, is het raadzaam om een vluchtladder aan te schaffen met antislip treden. Hierdoor wordt de kans dat je lelijk ten val komt tijdens het gebruiken van de vluchtladder kleiner.

Afhankelijk van de opbergwijze van de vluchtladder, dien je rekening te houden met extra slijtage. Wanneer je ervoor kiest om de vluchtladder standaard aan je balkon te hangen, kan het zijn dat de draagbanden van de vluchtladder sneller slijten doordat de vluchtladder veelvuldig wordt blootgesteld aan zonlicht. Wanneer dit het geval is, is het raadzaam om elke vijf jaar je vluchtladder te vervangen. Dit voor een optimale veiligheid tijdens het gebruik van de vluchtladder.

Tevens is het belangrijk dat je rekening houdt met de lengte van de vluchtladder. Wanneer je uitgaat van een standaard etagehoogte van 3 meter heb je voor een appartement op de vierde etage al snel een vluchtladder van 16 meter nodig.

Wellicht ten overvloede, maar zorg er ook voor dat je op tijd gewaarschuwd wordt voor brand. De meeste slachtoffers vallen doordat ze in hun slaap rook inademen. Hang daarom altijd voldoende rookmelders op de juiste locatie in je woning op, zodat ze je wekken in geval van brnd.

Zorg voor een opstapje

Een ander punt om rekening mee te houden, is om te zorgen voor een opstapje. Een vluchtladder hang je aan de buitenkant van de balustrade en een balustrade heeft al snel een hoogte van 1 meter of meer.  

Niet voor iedereen is het mogelijk om zonder hulpmiddelen over de balustrade te klimmen. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een opstapje of iets dergelijks binnen handbereik hebt zodat je over de balustrade heen kan klimmen.

Test je vluchtladder direct na aanschaf

Het is belangrijk om je vluchtladder direct na aanschaf te testen. Hiermee bedoel ik niet dat je over de balustrade van je balkon moet klimmen, maar dat je in ieder geval de belangrijkste zaken controleert.

  • Zijn de haken van de vluchtladder groot genoeg om aan de balustrade van je balkon te bevestigen?
  • Is de vluchtladder lang genoeg zodat deze tot aan grond komt?

Het is belangrijk dat je de vluchtladder direct na aanschaf test. Dit omdat je er niet in geval van nood achter wil komen dat de ladder niet lang genoeg is om op een veilige manier de grond te bereiken.

Wat is de beste vluchtladder voor een balkon?

De beste vluchtladder voor een balkon is afhankelijk van de hoogte van het balkon. Vluchtladders zijn gemakkelijk te bestellen via Bol.com.

De ATV vluchtladder 7 meter (Bol) is lang genoeg voor een balkon van een appartement op de tweede etage.

Wanneer je op de derde etage van een appartementencomplex woont, is de ATV vluchtladder 10 meter (Bol) lang genoeg.

Op het moment dat je op de vijfde of zesde etage van een appartementencomplex woont, heb je genoeg aan de ATV vluchtladder 20 meter (Bol).

Kort samengevat

Met een vluchtladder wordt het mogelijk om je balkon te verlaten in geval van nood. Een vluchtladder voor een balkon is dus een goed idee. Wanneer je op zoek bent naar een vluchtladder die je aan de balustrade van je balkon kunt hangen, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een vluchtladder die lang genoeg is om veilig de grond te bereiken.

Persoonlijk zou ik altijd gaan voor een vluchtladder die net iets langer is dan de afstand vanaf je balkon tot aan de grond. Dit zodat je zeker weet dat je veilig de grond kunt bereiken zonder dat je misschien alsnog vanaf een redelijke hoogte moet springen. Veel succes met het zoeken naar de juiste vluchtladder voor je balkon!

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content