7 Tips om je Appartement te Beveiligen


Woon je in een appartement, of ga je binnekort naar een appartement verhuizen? In dat geval wil je waarschijnlijk zo veel mogelijk voorkomen dat er in je appartement ingebroken zou worden.

Zelf woon ik al jaren in een appartement en ik heb mijn beveiliging redelijk op orde. In dit blogbericht wil ik je graag een aantal tips meegeven voor het beveiligen van je eigen appartement. Inbraak is verschrikkelijk en wat dat betreft kan je beter voorkomen dan genezen.

Het begint met goed hang- en sluitwerk

Het klinkt natuurlijk enorm voor de hand liggend, maar het blijft enorm belangrijk. Goed hang- en sluitwerk maakt het verschil tussen een inbreker die een gemakkelijke slag probeert te slaan, of een inbreker die een blokje verder loopt.

Het is aan te raden om al je deuren (ook de balkondeur) te voorzien van SKG gekeurde sloten. Voorzie de deuren ook van anti-inbraak strips. Op die manier zijn de deuren niet zomaar met een koevoet open te breken.

Voorzie ook de ramen aan de galerij zijde van anti-inbraak strips. Een deur kan nog zo goed beveiligd zijn, maar als het raam ernaast zo open gebroken kan worden komen inbrekers als nog binnen. De enige ramen die wat minder aandacht nodig hebben, zijn ramen aan de buitenzijde wanneer je op de tweede verdieping of hoger woont. Deze ramen moeten uiteraard niet open blijven staan en goed afgesloten worden, maar de kans op braak middels een koevoet o.i.d. is een stuk kleiner.

Een alarmsysteem geeft een veilig gevoel

De meest gemakkelijke stap om je veiligheidsgevoel in een appartement te vergroten is een alarmsysteem. Je kan een appartement beveiligen met een alarmsysteem met abonnement, maar mijn voorkeur gaat uit naar een alarmsysteem zonder abonnement. Zo houd je de kosten beheersbaar en kan je voor een relatief laag bedrag al een stuk beveiliging toepassen.

Alarmsystemen bestaan natuurlijk al heel lang, en ook in verschillende gradaties. Een alarmsysteem met meldkamer koppeling kan natuurlijk voor extra beveiliging zorgen, maar een doe-het-zelf alarm kan ook al flink wat veiligheid bieden.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een alarmsysteem dat via de telefoon te bedienen is. Zo kan je het alarm vanuit iedere plek op de wereld bedienen. Ook moet het systeem flexibel zijn, zodat je zelf kan bepalen waar je sensoren toepast en waar niet.

Zelf maak ik gebruik van het Eufy Alarmsysteem (Coolblue). Ik combineer dit alarmsysteem met een beveiligingscamera, maar daar kom ik zo op terug. Dit alarmsysteem is eenvoudig zelf te installeren, heeft geen maandelijkse kosten en is vanaf je mobiele telefoon te bedienen.

Het systeem komt standaard met één homebase, het brein van het alarmsysteem. Ook ontvang je een bedieningspaneel, twee deur/raam contacten en één bewegingssensor. Hierdoor kan je het alarm met een code inschakelen en uitschakelen, beveilig je twee deuren of ramen, en detecteer je beweging in één ruimte. Het mooie is dat je eventueel aanvullende sensoren kan bestellen, zie je eenvoudig zelf aan het systeem kan koppelen.

Mijn advies zou zijn om in ieder geval de voordeur en achterdeur te voorzien van een deurcontact. Hang vervolgens de bewegingssensor zo op, dat je niet vrij door de woning kan lopen zonder gedetecteerd te worden. In de meeste gevallen hang je de bewegingssensor het beste in de woonkamer. Je kan extra sensoren voor de ramen overwegen. Bestaat je appartement uit twee verdiepingen? Dan is een extra bewegingssensor wellicht verstandig.

Eufy Alarmsysteem Bedieningspaneel
Bedieningspaneel van Eufy Alarmsysteem

Beveiligingscamera’s schrikken af en leggen vast

Zoals ik al zei combineer ik mijn alarmsysteem met een beveiligingscamera. Een beveiligingscamera functioneert niet alleen als extra bewegingssensor, maar kan belangrijke zaken ook vastleggen.

Je kan de camera bijvoorbeeld bij je achterdeur of tuin ophangen. Je kan de camera zo instellen, dat deze begint te filmen wanneer er een persoon in beeld komt. Ook is het mogelijk om het systeem direct alarm te laten slaan wanneer er iemand gedetecteerd wordt.

Budgettip: De Eufy camera’s zijn voor ongeveer honderd euro per stuk apart na te bestellen. De camerasystemen komen met een Homebase, maar deze heb je al bij het alarmsysteem geleverd gekregen. Het is daarom voordeliger om een losse camera bij het alarmsysteem te bestellen. Je kan de losse camera hier bestellen (Coolblue).

Je zou de camera bij de voordeur kunnen hangen, maar in dat geval is de Eufy deurbel wellicht beter geschikt. Deze deurbel kan personen bij de voordeur filmen, en doet uiteraard dienst als deurbel. Zelf heb ik ervoor gekozen om enkel een camera bij de voordeur op te hangen, omdat ik daarmee ook zicht heb op alle ramen aan de galerij. Op die manier schrik ik inbrekers af om via de voorzijde van het appartement in te breken.

Het balkon is een zwakke plek

Balkons worden bij appartementen vaak gebruikt om in te breken. Zeker balkons op de begane grond of eerste verdieping zijn kwetsbaar. In mijn appartementencomplex zijn al verdachte figuren gespot die de balkons op klommen om de balkondeuren te openen.

Het begint natuurlijk bij het op slot draaien van de balkondeur. Helaas zijn er nog altijd appartement bewoners die het gevaar van een balkondeur niet inzien. Besef je dat een inbreken gemakkelijk via een regenpijp of met opstapje omhoog klimt. Draai de balkondeur dus altijd op slot, ook al woon je op een bovenverdieping.

Zorg dat ook het balkon voorzien is van goed hang en sluitwerk. Als je balkondeur voorzien is van de juiste sloten en anti-inbraak strips, zal een inbreker waarschijnlijk voor een andere woning kiezen.

Appartementen met balkon
Voornamelijk balkons op de eerste verdieping behoeven extra aandacht

Beveilig de ramen van je appartement goed

Woon je op de begane grond of de eerste verdieping? Dan is het zaak om alle ramen te voorzien van goede beveiliging. Denk aan anti-inbraak stips en goede sloten.

Woon je op de tweede verdieping of hoger? In dat geval zijn met name de ramen aan de galerij en bij het balkon van belang. De buitenramen zijn minder inbraakgevoelig, omdat een inbreker daar niet zomaar met een klein trapje of afvalcontainer kan komen.

Goede sloten zijn van belang, evenals de anti-inbraak strips. Lucht je je appartement graag en wil je de ramen regelmatig open laten staan? Zorg dan dat je ramen voorzien zijn van kierstandhouders. Deze zorgen ervoor dat het raam open kan blijven staan om te luchten, zonder dat deze geheel geopend kan worden.

Onderschat het formaat van een raam niet. Een beetje inbreker klimt met eenvoud door het bovenlicht boven een deur. Heb je ramen die kwetsbaar zijn? Overweeg daar eventueel een barrière-stang.

Zet inbrekers in het licht

Laat ik beginnen met te zeggen dat inbrekers niet alleen in duisternis actief zijn. Sterker nog, een groot deel van de inbraken vind overdag plaats, wanneer de bewoners op het werk zijn. Desalniettemin houden inbrekers van donkere hoekjes waar ze niet opvallen.

Overweeg daarom om de inbrekers in het licht te zetten. Dat kan met goede verlichting die in de avond en nacht constant brandt. Je kan ook kiezen voor verlichting met een bewegingssensor. Zo zet je de inbreker letterlijk in het licht wanneer hij/zijn een slag probeert te slaan.

Laat een bewoonde indruk achter

Deze laatste tip is eigenlijk niet anders dan voor bewoners van een woning. Zorg ervoor dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dat is bij een appartement vaak wat gemakkelijker dan bij een woning, omdat een inbreker niet rondom het appartement kan lopen.

Zorg bijvoorbeeld voor automatische verlichting of tijdschakelaars, zodat er in de avond licht brandt, ook wanneer je zelf niet thuis bent. Maak ook afspraken met je buren wanneer je op vakantie gaat. Zo kunnen de buren bijvoorbeeld af en toe post uit je brievenbus halen, en een oogje in het zeil houden.

Kan je vanaf de galerij gemakkelijk in je appartement naar binnen kijken? Overweeg dan om wat extra maatregelen te nemen tijdens je vakantie. Je zou de TV op een tijdschakelaar kunnen zetten. Ook zou je wat (schone) vaat op de tafels kunnen zetten, zodat het lijkt alsof er recent nog iemand gegeten heeft.

Hopelijk helpen bovenstaande tips om jouw appartement beter te beveiligen. Met wat kleine toepassingen kan je de veiligheid in je appartement al significatie verbeteren. Het kost even wat tijd en een klein beetje geld, maar kan enorm veel leed voorkomen.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content