Kan de droger aan als je niet thuis bent?


Een wasdroger is natuurlijk enorm makkelijk. Toch is het ook een veel voorkomende oorzaak van woningbranden. De vraag is daarom ook of je de droger aan kan zetten als je niet thuis bent, of wanneer je gaat slapen.

Kan je de droger aan laten als je weg gaat?

Nee, laat een droger nooit draaien wanneer je weg gaat of gaat slapen. Zorg dat je thuis blijft en alert bent. Daarnaast kan je het risico op brand verkleinen door de filter na iedere droogbeurt schoon te maken.

Droger vaak de oorzaak van woningbranden

De Brandweer rukt per jaar duizenden keren uit om branden te blussen, die veroorzaakt worden door wasdrogers.

Elektrische apparaten staan op de derde plaats als het gaat om oorzaken van binnenbranden. Wasdrogers maken daar een groot deel van uit. In 14% van de gevallen is een elektrisch apparaat zoals een wasdroger de oorzaak van de brand. De meest voorkomende oorzaken zijn stoken (schoorsteenbranden) en koken (pannetje op het vuur of vlam in de pan).

Gelukkig resulteren die branden niet altijd in een grote uitslaande brand binnen een woning. Maar vergis je niet in de schade die een klein brandje kan veroorzaken. De rook gaat overal in zitten en is moeilijk te verwijderen. Het gevolg is vaak schade aan kleding, meubels, muren en plafonds. Daarnaast kan er ook waterschade ontstaan als de brandweer in je woning dient te blussen.

Waarom zijn wasdrogers zo brandgevaarlijk?

Wasdrogers trekken stof aan en worden niet altijd even goed schoon gemaakt. Daarnaast wordt er natuurlijk veel warmte opgewekt om de was te kunnen drogen. Een verwarmingselement kan in combinatie met de ventilator en het stof tot brand leiden.

Risico op brand in wasdroger beperken

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er een aantal zaken die de kans op brand in de wasdroger beperken.

 • Sluit de wasdroger rechtstreeks op een geaard stopcontact aan. Voorkom het gebruik van verlengsnoeren of stekkerdozen.
 • Reinig na iedere droogbeurt de filter(s). Vergeet ook niet het eventuele condens reservoir te legen.
 • Plaats de droger, indien mogelijk, niet in de badkamer. Het vocht in de badkamer zorgt voor het samenklonten van stof in je droger.
 • Zorg dat de geproduceerde warmte goed weg kan. Plaats niets direct voor de lucht afvoer.
 • Gebruik, indien mogelijk, verschillende elektriciteitsgroepen voor de droger en wasmachine. Dit voorkomt overbelasting. Als dit niet mogelijk is is het niet verstandig om beide machines tegelijkertijd te gebruiken.
 • Haal de droger eens per jaar van z’n plek en maak ook achter de droger schoon.
 • Plaats een rookmelder in de buurt van de wasdroger. Staat deze in de badkamer? Kies dan voor een CO2-melder om vals alarm door stoom te voorkomen.
 • Overweeg om een brandblusser in de buurt van de wasdroger te bewaren. Heb je één brandblusser in huis? Zorg dan dat deze vanuit de keuken en de wasdroger goed te bereiken is. Het installeren van een fireblocker in je machine is ook een optie.

Overigens kan ook de wasmachine voor behoorlijk wat schade zorgen. Geloof het of niet, maar ook wasmachines kunnen brand veroorzaken. Het grootste gevaar zit hem echter in waterschade.

 • Gebruik een waterslot, waardoor overstroming bij technische storing voorkomen wordt.
 • Plaats een waterbak onder je wasmachine.
 • Plaats een watermelder onder de wasmachine. Zo krijg je een bericht of alarm wanneer er een lekkage mocht plaatsvinden.

Plaats je de wasmachine en droger op elkaar? Plaats de droger dan bovenop de wasmachine en zorg dat dit veilig gebeurt.

Wat is de veiligste plaats voor een wasmachine en wasdroger?

De locatie van de wasmachine en wasdroger heeft ook invloed op de veiligheid. Staat de wasdroger op zolder naast de trap en slapen er kinderen op zolder? Bij brand wordt hun vluchtroute wellicht versperd. In zo’n geval is een vluchtladder mogelijk een uitkomst.

Staat de wasmachine op zolder of de eerste verdieping? Bij een lekkage kan dit voor beduidend meer schade zorgen dan wanneer deze op de begane grond staat. Het is niet altijd mogelijk, maar de begane grond (weg bij de trap) is de meest veilige plek voor een wasmachine en wasdroger.

Veel gestelde vragen

Kan je de droger aan laten staan als je niet thuis bent?

Nee, laat de droger nooit aan staan als je niet thuis bent. Als er brand in je droger uitbreekt is er niemand die alarm kan slaan. De wasdroger is één van de meest voorkomende oorzaken van brand.

Kan je een droger ’s nachts aan laten?

Nee, zet de droger uit wanneer je naar bed gaat. Als de droger in brand vliegt terwijl je slaapt, zal je niet wakker worden en zal de rook je bedwelmen. De droger ’s nachts aan laten staan is daardoor erg gevaarlijk.

Hoe kan ik brand in een droger voorkomen?

Maak de filter na iedere droogbeurt schoon. Plaats daarnaast geen objecten voor de luchtuitlaat van de droger. Controleer ook regelmatig de afvoerslangen op haarscheurtjes. Maak tot slot eens per jaar ook achter onder de droger schoon.

Kan je een droger op een wasmachine plaatsen?

Ja, je kan een droger op een wasmachine plaatsen. Zorg er wel voor dat de droger goed vast staat en gebruik eventueel een speciale koppeling tussen de droger en de wasmachine.

Kunnen de wasmachine en droger op één groep aangesloten worden?

Gebruik bij voorkeur twee elektriciteitsgroepen voor je wasmachine en droger. Moeten ze toch op dezelfde groep aangesloten worden? Gebruik de droger en wasmachine dan niet tegelijkertijd, om overbelasting te voorkomen.

Heeft een droger onderhoud nodig?

Het is aan te bevelen om eens in de 5 jaar een professional je wasdroger te laten controleren. Daarnaast is het verstandig om na ieder gebruik de filters te vervangen, en regelmatig de slangen te controleren op haarscheurtjes.

Ben

Ben heeft interesse in alles wat met veiligheid te maken heeft. Beroepsmatig heeft hij ook jaren in de beveiliging en brandbeveiliging gewerkt, vanuit die positie is hij deze website gestart. Op Benveiliger.nl probeert hij zo veel mogelijk van zijn kennis te delen om Nederland iedere dag een stukje veiliger te maken.

Recent Content